Piata Universitatii — Istoric (Partea 2)
alte articole

"Vreti democratie? Na democratie!"
In ziua de 23 aprilie 1990, pe la 10 dimineata, Dumitru Dinca, organizatorul baricadei din 22 aprilie, a fost arestat din piata de catre persoane civile. Vestea va aduce din ce in ce mai multi manifestanti, masati in zona fantanilor si a hotelului Intercontinental.
Catre orele 13 apar in Piata circa 1.000 de soldati din trupele Ministerului de Interne, huiduiti copios de miile de persoane. Se scandeaza "Iliescu pentru noi, este Ceausescu doi", "Nu va fie frica, Iliescu pica", "Demisia", "Comunisti, va anuntam ca mai putem sa luptam", "Nu vrem neocomunism".
Dupa vreo ora, se retrag o parte dintre soldati, nu fara incidente; este spart geamul unui autobuz cu soldati, de asemenea parbrizul unei masini care traversa piata si in care se afla un general de politie. La vederea unor dube si masini de politie venite pe strada 13 decembrie, manifestantii huiduie din nou: "Domnule Chitac, ati inviat?"
Pe la ora 15, se va bloca din nou circulatia; dupa vreo 2 ore, reapare Dinca, explicand oamenilor ca i s-au cerut informatii despre manifestatie. Politia se va retrage in jurul orei 19, iar circulatia va ramane blocata si in noaptea de 23-24 aprilie de catre aproximativ 150 de demontranti.
Pe la 4-5 dimineata au inceput sa apara cateva Dacii cu ofiteri de politie, mai multe ARO de politie, autobuze cu trupe de politie si camione cu soldati MApN: langa statuia lui Mihai Viteazu, in dreptul cinematografului "Luceafarul" pana la Muzeul de Istorie, si in fata restaurantului "Bulevard". Manifestantii discuta pasnic cu politistii si soldatii.
Pe la 5,30, in aplauzele manifestantilor, soldatii se vor retrage la camioane; la scurt timp, cei aproximativ 150 de manifestanti sunt atacati cu brutalitate de soldati si ofiteri de politie, batuti si maltratati; cate 7-8 politisti atacau cate un manifestant, batandu-l cu bastoanele pana cadea la pamant, dupa care il loveau cu bocancii si il calcau in picioare - indiferent daca era barbat, femeie, copil sau batran. Dintre cele patru calugarite care au stat de veghe toata noaptea cu demonstrantii, una a fost batuta si calcata in picioare de doi subofiteri de politie. In timp ce bateau cu sete, politistii romani strigau :"Vreti democratie? Na democratie!" sau "Asta e democratie!".
Au fost observate cateva persoane care au iesit din randul demonstrantilor aratand politistilor anumite insemne.
Dupa alungarea manifestantilor, impresionante forte de armata si politie - cu arme, ciini, bastoane de cauciuc - a incercuit intreaga zona.
24.04.1990 - "Grupurile de huligani din nou s-au adunat" - Ion Iliescu
Vestea reprimarii brutale a manifestantilor, in dimineata de 24 aprilie, a facut repede inconjurul Bucurestiului; mii de oameni au aparut in zona, protestand si acuzand politia de violenta.
In dimineata acelei zile, au loc lucrarile Consiliului Provizoriu de Unitate Nationala, la care Ion Iliescu ii numeste "golani" pe organizatorii mitingului neautorizat din Piata Universitatii. Protesteaza dl Lup, secretarul PNT-CD, ca nu trebuie sa faca eroarea de a califica drept "golani" cetatenii care demonstreaza; in continuare acuza FSN de violente organizate impotriva membrilor PNT-CD in toata tara. La inceputul sedintei, C.Ticu Dumitrescu, de la AFDP, a avut discutii aprinse cu Ion Iliescu; nu i se da cuvantul in cadrul sedintei; intr-un interviu ulterior, a calificat violentele asupra demonstrantilor ca "o noua dovada ca pasim spre dictatura". Cazimir Ionescu acuza demonstrantii ca vor sa destabilizeze tara.
Dupa pauza, Ion Iliescu anunta: "grupurile de huligani din nou s-au adunat, ataca randurile de militieni. Dinca Dumitru, provocator de meserie, prezent la toate actiunile agresive, violente de la 12 ianuarie, 18 februarie, este si acum in fruntea manifestantilor"; cand i se aduce aminte ca Dinca a fost in strada si pe 21 decembrie, Ion Iliescu apreciaza ca asta nu-i o scuza: "este o incalcare flagranta a regulilor stabilite de catre noi".
Venit din strada, Nica Leon prezinta revendicarile manifestantilor si precizeaza ca sunt in numar de 10-15.000.
In urma acestor precizari, se constituie o comisie care se va deplasa in piata.
La ora 17, intoarsa in Parlament, comisia va prezenta situatia pietei: ca nu este o manifestatie a partidelor, ca se doreste prezenta televiziunii care este acuzata de a fi subordonata puterii, ca este sustinut punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara;
comisia nu a remarcat prezenta in piata a huliganilor sau golanilor, apoi a dat citire unui "Apel disperat" al muncitorilor, studentilor si intelectualilor, prin care este acuzata politia de tradare si este chemat poporul in strada pentru apararea revolutiei furate. Generalul Diamandescu, seful politiei capitalei, apreciaza drept "pasnic" si "civilizat" comportamentul politiei fata de manifestanti.
Intre timp, in piata lumea se aduna in numar din ce in ce mai mare; seara erau deja 30.000 de manifestanti, asociatiile anuntandu-si prezenta: "Alianta Poporului","16-21 Decembrie","GID", "21 Decembrie"; se ridica baricade este oprita circulatia; asezati pe jos, pe ziare, striga lozinci, canta, aprind torte din ziarul "Adevarul"- oficios FSN.
Se scandeaza: "Libertate", "Timisoara", "Cinste lor, eroilor","Jos Iliescu", "Jos Chitac", "Jos nomenclatura", "Jos comunismul".
Se canta Imnul GID ("Noi de-aicea nu plecam"), "Hristos a inviat", cantece despre Avram Iancu si despre Ardeal. Peste noapte au ramas cateva sute de demonstranti.