Netanyahu afirmă că Iranul ar trebui să arunce în aer propriile situri nucleare sub supravegherea SUA

Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Redacţia
09.04.2025

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că, dacă discuţiile „indirecte” ale SUA cu Iranul cu privire la programul său nuclear eşuează, atunci un atac militar devine „inevitabil”. El a emis avertismentul imediat după vizita sa de luni din Biroul Oval cu preşedintele Trump, în care liderul american a anunţat pentru prima dată că discuţiile de sâmbătă cu iranienii vor fi găzduite în Oman.

Netanyahu a spus în noua declaraţie video: "Suntem de acord că Iranul nu va avea arme nucleare. Acest lucru poate fi făcut într-un acord, dar numai dacă ... ei merg, aruncă în aer instalaţiile (Iranului), dezmembrează toate echipamentele, sub supraveghere americană". Şi a adăugat: "Dacă discuţiile trenează, atunci opţiunea militară devine inevitabilă".

Trump însuşi a părut să facă aluzie la acest scenariu, sau ultimatum adresat Teheranului, atunci când a declarat luni: "Cred că toată lumea este de acord că încheierea unui acord ar fi preferabilă faţă de a face ceea ce este evident. Şi, evident, nu este ceva în care vreau să fiu implicat sau, sincer, în care Israelul vrea să fie implicat, dacă o pot evita".

Trump a recunoscut apoi: "devine un teritoriu foarte periculos şi sperăm că aceste discuţii vor avea succes".

Şi după ce a făcut aluzie la cel mai rău scenariu, el a oferit un punct luminos: "Avem discuţii directe cu Iranul şi acestea au început, vor continua sâmbătă. Avem o întâlnire foarte importantă şi vom vedea ce se poate întâmpla".

Interesanta descriere a lui Netanyahu cu privire la aruncarea în aer sau explozia siturilor nucleare iraniene seamănă cu ceea ce SUA, sub conducerea lui George W. Bush, i-a oferit libianului Moammer Gaddafi. Dictatorul a renunţat la program şi a renunţat la toate programele de arme de distrugere în masă în schimbul încetării izolării globale şi a sancţiunilor occidentale.

Bush l-ar fi avertizat la acea vreme pe Gaddafi că „ori scapi de armele tale de distrugere în masă, ori [Statele Unite] le vor distruge personal şi vor distruge totul fără discuţii”.

Aceasta pare să fie retorica pe care Netanyahu o reia acum. Cu toate acestea, trebuie reamintit că Gaddafi a fost totuşi răsturnat datorită intervenţiei militare SUA-NATO în 2011. Din nou, aceasta după ce a renunţat la programul său de arme avansate, lăsând Libia mai vulnerabilă la schimbarea de regim sponsorizată de Occident.

În cea mai mare desfăşurare de bombardiere stealth din istoria SUA, Pentagonul a trimis şase avioane B-2 „Spirit” la Diego Garcia, în Oceanul Indian.

Bombardierele cu rază lungă de acţiune, care sunt deosebit de potrivite pentru a evita apărarea aeriană iraniană şi pot transporta cele mai puternice arme americane de distrugere a buncărelor, au zburat din Missouri săptămâna trecută într-o operaţiune puţin remarcată.

Dacă acest lucru se întâmplă, ar fi probabil o mişcare extrem de nepopulară în rândul poporului american şi al alegătorilor lui Trump, având în vedere că acesta ar trebui să fie preşedintele păcii, iar începerea unui alt „război la alegere” în Orientul Mijlociu este ultimul lucru pe care şi-l doresc americanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor