SUA intenţionează să folosească negocierile tarifare pentru a izola China [WSJ]

Administraţia Trump intenţionează să utilizeze negocierile tarifare în curs pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali ai SUA în scopul de a limita relaţiile cu China, potrivit unor persoane la curent cu discuţiile, informează The Wall Street Journal.
Ideea este de a obţine angajamente din partea partenerilor comerciali ai SUA de a izola economia Chinei în schimbul reducerii barierelor comerciale şi tarifare impuse de Casa Albă. Oficialii americani intenţionează să folosească negocierile cu peste 70 de naţiuni pentru a le cere să nu permită Chinei să expedieze bunuri prin ţările lor, să împiedice firmele chineze să se stabilească pe teritoriile lor pentru a evita tarifele americane şi să nu absoarbă bunurile industriale ieftine ale Chinei în economiile lor.
Aceste măsuri sunt menite să afecteze economia deja şubredă a Chinei şi să forţeze Beijingul să se aşeze la masa negocierilor cu mai puţine pârghii înainte de eventualele discuţii dintre Trump şi liderul chinez Xi Jinping. Cerinţele exacte ar putea varia foarte mult de la o naţiune la alta, având în vedere gradul lor de implicare în economia chineză.
Casa Albă şi Trezoreria nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Oficiali americani au abordat ideea în discuţiile iniţiale cu unele ţări, au declarat persoane familiare cu discuţiile. Trump însuşi a făcut aluzie la această strategie marţi, declarând în cadrul unei emisiuni în limba spaniolă că ar lua în considerare posibilitatea de a face ţările să aleagă între SUA şi China, ca răspuns la o întrebare referitoare la decizia Panama de a nu-şi reînnoi rolul în Iniţiativa Centura şi Drumul, programul global de infrastructură al Chinei pentru ţările în curs de dezvoltare.
Unul dintre artizanii strategiei este secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, care a preluat un rol de lider în negocierile comerciale de când Trump a anunţat, pe 9 aprilie, o pauză de 90 de zile în aplicarea tarifelor reciproce pentru majoritatea ţărilor — dar nu şi pentru China.
Bessent i-a prezentat ideea lui Trump în timpul unei întâlniri din 6 aprilie la Mar-a-Lago, au declarat persoane familiarizate cu discuţia, afirmând că obţinerea de concesii de la partenerii comerciali ai SUA ar putea împiedica Beijingul şi companiile sale să evite tarifele americane, controlul exporturilor şi alte măsuri economice, au spus persoanele respective.
Tactica face parte dintr-o strategie promovată de Bessent pentru a izola economia chineză, strategie care a câştigat recent susţinere în rândul oficialilor din administraţia Trump. Deşi dezbaterile privind amploarea şi severitatea tarifelor impuse de SUA sunt în desfăşurare, oficialii par, în mare parte, să fie de acord cu planul lui Bessent privind China.
Acesta presupune izolarea Chinei de economia americană prin taxe vamale şi, eventual, chiar eliminarea acţiunilor chineze de pe bursele americane. Într-un interviu recent cu Fox Business, Bessent nu a exclus posibilitatea ca administraţia să încerce să scoată de pe bursă acţiunile chinezeşti.
Totuşi, obiectivul final al politicii administraţiei privind China încă nu este clar.
Bessent a declarat, de asemenea, că mai există loc pentru discuţii privind un potenţial acord comercial între SUA şi China. Astfel de discuţii ar trebui să îi implice pe Trump şi Xi. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a citit o nouă declaraţie a lui Trump în cadrul conferinţei de presă de marţi, sugerând că un acord cu China nu este iminent.
„Mingea este în terenul Chinei”, a spus Leavitt când a citit declaraţia lui Trump. „China trebuie să încheie un acord cu noi. Noi nu suntem nevoiţi să încheiem un acord cu ei. China vrea ceea ce avem noi… consumatorul american.”