Ar putea dura un deceniu până ce acordul dintre SUA şi Ucraina privind mineralele va aduce profituri [Experţi]

Ucraina şi Statele Unite au semnat un acord pentru înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Reconstrucţie, 30 aprilie 2025 (Facebook - Yulia Svyrydenko)
Redacţia
02.05.2025

Acordul privind mineralele critice semnat recent între SUA şi Ucraina este puţin probabil să aducă profituri financiare semnificative mai devreme de un deceniu, au declarat experţi din industrie pentru Reuters, invocând provocările majore cu care se confruntă investiţiile în sectorul minier din Ucraina, devastată de război, informează The Kyiv Independent.

Acordul, semnat pe 30 aprilie, creează un fond de investiţii şi acordă Statelor Unite acces special la noi proiecte de dezvoltare a resurselor naturale ale Ucrainei, precum petrol şi gaze, litiu, grafit şi elemente rare.

„Dacă cineva crede că toate aceste minerale vor fi brusc exportate din Ucraina, se înşală. Va fi dificil pentru oameni să justifice investiţiile acolo, când există opţiuni de a investi în minerale critice în ţări care nu sunt în război”, a declarat pentru Reuters Adam Webb, şeful departamentului de minerale al companiei de consultanţă Benchmark Minerals Intelligence.

În timp ce dezvoltarea depozitelor minerale durează de obicei între 10 şi 20 de ani în ţări miniere consacrate, precum Canada sau Australia, Ucraina se confruntă cu obstacole mai mari. Multe dintre siturile sale minerale au date geologice limitate, iar invazia rusă pe scară largă a lăsat infrastructura cheie, inclusiv sistemele de transport şi energie, în stare de degradare.

Preşedintele SUA, Donald Trump, care a încercat să medieze un acord de pace între Kiev şi Moscova, a îndemnat Ucraina să semneze acordul, argumentând că SUA ar trebui să obţină mai multe beneficii din sprijinul acordat acestei ţări, care depinde în mare măsură de ajutorul american de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022.

În ciuda incertitudinii, oficialii ucraineni au prezentat acordul ca pe o etapă politică importantă ce ar putea contribui la reluarea sprijinului SUA sub administraţia Trump, în special sub forma armelor şi a asistenţei financiare.

O omisiune importantă din acord este o prevedere solicitată de mult timp de Kiev — garanţii de securitate care ar putea contribui la descurajarea unei viitoare agresiuni ruseşti după încetarea focului. Nivelul investiţiilor preconizate pentru fond rămâne, de asemenea, incert.

Potrivit Reuters, ritmul de eliberare a noilor licenţe miniere în Ucraina a fost întotdeauna lent. Între 2012 şi 2020, doar câteva licenţe au fost acordate pentru resurse cheie. Din cele 24 de proiecte miniere potenţiale identificate de Benchmark Minerals Intelligence, şapte sunt situate în zone ocupate în prezent de Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor