Vestul consideră că Putin nu poate accepta pacea din cauza ameninţării problemelor politice interne [Bild]

Vladimir Putin, aprilie 2024 (Gavril Grigoriov/POOL/AFP via Getty Images)
Redacţia
05.05.2025

Statele Unite ale Americii au îndemnat Rusia să înceteze agresiunea împotriva Ucrainei şi să accepte un acord de pace. Între timp, în cercurile guvernamentale occidentale s-a consolidat convingerea că regimul liderului rus Vladimir Putin nu poate pune capăt războiului fără consecinţe politice grave în interiorul ţării, afirmă jurnaliştii de la Bild.

Potrivit publicaţiei citate, Rusia nu dă semne că ar fi dispusă să facă compromisuri, în ciuda presiunilor internaţionale, iar cercurile guvernamentale occidentale de rang înalt consideră că motivul rezidă în factori interni profunzi: politici, economici şi sociali.

Sursa amintită susţine că acest lucru s-ar datora faptului că Rusia nu şi-a atins încă obiectivele militare. Industria de apărare a fost umflată cu investiţii uriaşe. Sute de mii de ruşi câştigă bani buni din război, iar toate acestea fac foarte dificil pentru Putin să găsească o cale de compromis.

Potrivit economiştilor ruşi, dacă sectoarele dominate de industria de apărare sunt excluse din analiză, economia Rusiei se află efectiv în recesiune. O recesiune este evidentă în multe industrii, precum producţia alimentară, cărbunele, materialele de construcţii, produsele metalice şi fabricarea de maşini.

Producţia este în scădere! Doar industria de apărare maschează declinul, susţine Bild.

Potrivit economistei Alexandra Prokopenko de la Carnegie Russia Eurasia Center, care a lucrat la Banca Centrală a Rusiei până în 2022, convingerea că încheierea războiului ar duce automat la prăbuşirea industriei de apărare este exagerată.

Experţii consideră că o ameninţare suplimentară la adresa regimului lui Putin provine din partea veteranilor de război. Mulţi dintre ei, la întoarcerea de pe linia de contact, pot deveni o sursă de instabilitate socială, în special în regiunile cu un nivel de trai scăzut şi perspective economice limitate.

„Gestionarea veteranilor care se întorc după încheierea războiului va deveni probabil o provocare pentru Putin”, a declarat Margaret Klein, expertă în Rusia la Institutul German pentru Afaceri Internaţionale şi Securitate.

„Cei care s-au dus pe linia de contact ca voluntari au primit adesea plăţi de câteva ori mai mari decât salariul mediu. Este vorba nu numai de salarii mai mari, ci şi de prime unice de recrutare în valoare de peste 40.000 de euro”, a menţionat Klein.

Potrivit acesteia, riscul unui val de violenţă creşte în cazul în care Kremlinul nu poate oferi acestor oameni un viitor economic.

„Numărul crimelor violente a crescut de la invazia pe scară largă a Rusiei. Există un pericol real ca unii dintre veterani – precum cei care au luptat în Afganistan sau Cecenia – să se implice în crima organizată”, a mai spus Margaret Klein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor