Paramedicii din Gaza au fost împuşcaţi în partea superioară a corpului "cu intenţia de a ucide", afirmă Semiluna Roşie

Clădiri avariate în Gaza (Ahmad Hasaballah / Getty Images)
Redacţia
08.04.2025

Autopsiile efectuate pe 15 paramedici palestinieni şi membri ai serviciilor civile de urgenţă care au fost ucişi de forţele israeliene în Gaza arată că aceştia au fost împuşcaţi în partea superioară a corpului cu „intenţia de a ucide”, potrivit Semilunii Roşii Palestiniene, care solicită o anchetă internaţională asupra atacului, transmite Guardian.

Asasinatele au avut loc în sudul Fâşiei Gaza la 23 martie, la câteva zile după o nouă ofensivă israeliană în teritoriul condus de Hamas, şi au provocat condamnarea internaţională.

Rezultatele autopsiilor se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care contrazic puternic relatarea Israelului cu privire la incident, inclusiv imagini video care arată că vehiculele circulau cu faruri şi lumini roşii intermitente care le identificau, personalul purtând veste hi-vis, în momentul în care s-a tras asupra lor.

Germania, unul dintre cei mai apropiaţi susţinători ai Israelului în UE, a solicitat luni o anchetă urgentă asupra incidentului. „Există acum întrebări foarte importante cu privire la acţiunile armatei israeliene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Christian Wagner, după apariţia înregistrării video.

„O anchetă şi tragerea la răspundere a autorilor sunt necesare de urgenţă”, a spus el, adăugând că o anchetă completă a incidentului ar fi «o întrebare care afectează în cele din urmă credibilitatea statului constituţional israelian».

Printre cei ucişi se numără opt membri ai personalului Semilunii Roşii, şase membri ai agenţiei de apărare civilă din Gaza şi un angajat al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Cadavrele au fost găsite ulterior îngropate în apropierea locului unde s-a tras, în zona Tal al-Sultan din oraşul Rafah, în ceea ce biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a descris ca fiind o groapă comună.

Forţele de apărare ale Israelului (IDF) au declarat iniţial că soldaţii lor „nu au atacat la întâmplare” nicio ambulanţă, insistând că au tras asupra „teroriştilor” care se apropiau în „vehicule suspecte”.

Locotenent-colonelul Nadav Şoşani a declarat că trupele au deschis focul asupra unor vehicule care nu aveau autorizaţie prealabilă din partea autorităţilor israeliene şi care aveau luminile stinse, o declaraţie contrazisă de înregistrarea video recuperată de pe telefonul mobil al unuia dintre cei ucişi.

Ulterior, IDF şi-a schimbat versiunea şi a recunoscut că declaraţia sa anterioară a fost „eronată”. Duminică, acesta a afirmat că cel puţin şase dintre medici aveau legături cu Hamas, dar nu a furnizat nicio dovadă. Niciunul dintre cei ucişi nu era înarmat.

Luni, Israelul a declarat că ancheta sa iniţială privind crimele a arătat că incidentul a avut loc „din cauza unui sentiment de ameninţare” şi a susţinut că şase militanţi Hamas se aflau în apropiere.

Şeful armatei israeliene, generalul-locotenent Eyal Zamir, a ordonat o investigaţie mai aprofundată a atacului după finalizarea celei iniţiale.

Preşedintele Semilunii Roşii din Cisiordania ocupată de Israel, Younis al-Khatib, a declarat jurnaliştilor din Ramallah: „A fost efectuată o autopsie a martirilor de către echipele Semilunii Roşii şi ale apărării civile. Nu putem dezvălui tot ceea ce ştim, dar voi spune că toţi martirii au fost împuşcaţi în partea superioară a corpului, cu intenţia de a ucide”.

El a solicitat o anchetă internaţională asupra crimelor, pe care IDF a anunţat separat că o analizează.

„De ce aţi ascuns cadavrele?” a întrebat Khatib forţele israeliene implicate în atac. „Cerem lumii să formeze o comisie internaţională de anchetă independentă şi imparţială cu privire la circumstanţele uciderii deliberate a echipajelor de ambulanţă din Fâşia Gaza.

„Nu mai este suficient să vorbim despre respectarea dreptului internaţional şi a Convenţiei de la Geneva. Se cere acum din partea comunităţii internaţionale şi a Consiliului de Securitate al ONU să aplice pedepsele necesare împotriva tuturor celor care sunt responsabili.”

În ultimele 18 luni de război, forţele israeliene au efectuat atacuri care au ucis sute de lucrători medicali şi personalul ONG-urilor şi al organizaţiilor ONU, inclusiv cetăţeni străini care lucrau în Gaza. Şase membri ai World Central Kitchen, inclusiv britanicul James Kirby, au murit într-un atac israelian susţinut asupra vehiculelor lor clar marcate.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză de mult timp Israelul de o cultură a impunităţii, puţini soldaţi ajungând vreodată în faţa justiţiei.

Un jurnalist palestinian a fost ucis şi alte câteva persoane au fost rănite luni, când Israelul a atacat un cort media din apropierea spitalului Nasser din Khan Younis.

Potrivit Apărării civile palestiniene, o organizaţie afiliată ministerului de interne al Hamas, două persoane - Helmi al-Faqawi şi un civil, Yousef al-Khazandar - au fost ucise când cortul agenţiei Palestine Today a fost lovit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor