Piata Universitatii — Istoric (Partea 1)

Va vom prezenta cateva momente importante care au avut loc dupa decembrie 1989. Sunt informatii care poate pentru unii sunt total necunoscute, pentru altii sunt partial uitate iar pentru altii aceste evenimente inca dainuiesc in fata ochilor. Cinste fostilor detinuti politici, luptatorilor, revolutionarilor si tuturor celor care s-au opus comunismului si au ajutat la eliberarea tarii de sub teroarea rosie comunista.
(www.gid-romania.com)
Epoch Times România
27.06.2006

Inceputul. "Nu vrem presedinte care sa ne vanda URSS-ului"

22 aprilie 1990 - in Bucuresti, au loc doua mitinguri electorale: PNTCD (Piata Aviatorilor) si "Gruparea Democratica de Centru"(Piata Unirii), precum si un mars al asociatiilor "Alianta Poporului" si "16-21 Decembrie".

In Piata Unirii, in jurul orei 11 incepe mitingul "Gruparii Democratice de Centru", care cuprindea 10 partide sub deviza "UNITI PENTRU VICTORIE; Prosperitate, Natiune, Democratie"; iau cuvantul mai multi vorbitori care califica drept abuz interzicerea intrarii in tara a Regelui Mihai pentru sarbatorile de Pasti. Dl Cerveni denunta metoda tipic comunista de propaganda electorala prin vizite de lucru in intreprinderi, pentru adeziuni, frustrind oamenii de orele de munca neplatite sau platite din buzunarul celorlalti. Dl. Constantin Remus Dumitrescu de la Frontul Democrat Roman din Timisoara, a amintit ca pe 20 Decembrie Timisoara a devenit primul oras liber in tara iar “de pe 20 pe 22 nu s-a tras un singur cartus in Timisoara”. Mitingul se termina pe la 12,30.

Participantii se alatura marsului asociatiilor "Alianta Poporului" si "16-21 Decembrie", care veneau de la Cimitirul Eroilor, unde depusesera coroane de flori, si se indreptau catre Piata Universitatii, urmand deja traditionalul mars duminical catre Piata Victoriei si Televiziune.

O multime din ce in ce mai mare de oameni se revarsa pe strazile capitalei, purtand pancarte si strigand lozinci care sintetizau toate abuzurile, nedreptatile si devierile regimului fesenist:

Pancarte:

"REVOLUTIA A FOST FURATA DE F.S.N.", "PREAF. TEOCTIST SI TOV. ILIESCU BINECUVANTEAZA REALEGEREA NEOCOMUNISMULUI IN ROMANIA", "PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA, LEGE PENTRU TOATA TARA", "JOS ILIESCU SI GUVERNUL COMUNIST", "JOS COMUNISMUL", "JOS DECRETELE CEAUSISTE", "F.S.N = P.C.R."

Membrii GID participa cu pancartele: "ASOCIATIA VIITORILOR DETINUTI POLITICI", "ADEVARATA EMANATIE A REVOLUTIEI: PROCLAMATIA DE LA TIMISOARA", "CINE SINT ADEVARATII AUTORI AI GENOCIDULUI? TERORISTII SAU GUVERNUL?! MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?"

De notat: nici un ziar nu a publicat ultima intrebare a pancartei. Textul initial al intrebarii fusese: "MINISTERUL DE INTERNE = M.Ap.N. = KGB?", dar ideea de a infierbanta spiritele deja incediare legate de participarea armatei la represiunea din decembrie, mai ales in contextul miscarii de reformare a armatei, CADA, a condus la o solutie de compromis, furnizata GID-ului de Octavian Radulescu; sa scriem "MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?" si fiecare sa "traduca" dupa dorinta.

Pe tot parcursul marsului se strigau lozinci: "11-22, cine-a tras in noi?", "16-22, voi ati tras in noi", "Activistii de partid ne-au adus la genocid", "Apel din Timisoara, trezeste, Doamne, tara", "Ceausescu scoala-te, sa vezi noul PCR", "Ceausescu, nu fi trist, Iliescu-i comunist", "Cine sta departe, nu vrea libertate", "Decret-lege: frontul se alege", "Iliescu judecat, pentru haosul creat", "Iliescu nu uita, Muresu-i opera ta", "Iliescu nu uita, te votam la Moscova", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Iliescu pentru noi, este Ceausescu II", "Iliescu si ai lui, tradatorii neamului", "Jos Chitac", "Jos Iliescu", "Jos Securitatea", "Nu vrem vila la sosea, noi iti vrem demisia", "Referedum", "Timisoara", "Tineti minte cinci cuvinte: e mai rau ca inainte", "Treziti-va romani, aveti din nou stapani", "Viza pentru Rege", "Zoe si cu Nicu si-au schimbat taticu'", "FSN, FSN - agentura KGB","Iliescu, orice-ai face, agentura nu ne place."

Pe traseu, la un moment dat, au fost intampinati de un grup de timisoreni, cu un tricolor si pancarte cu "Proclamatia de la Timisoara" si "Timisoara-Bucuresti". Grupul de opt timisoreni, condusi de pictorul Mihai Olteanu, parcursese distanta Timisoara-Bucuresti pe jos, purtind drapele tricolore, adunind semnaturi pentru punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara, si sadind cite un pom in orasele si satele in care au trecut.

Cand coloana a ajuns in Piata Aviatorilor, pe la orele 14, mitingul PNT era in plina desfasurare.

Intre timp, la mitingul PNT-CD participa si membri ai altor partide si asociatii. Nica Leon cere ca alegerile sa se faca in toamna, pentru a permite informarea opiniei publice; cere ca FSN si televiziunea sa arate adevarul despre revolutie.

Corneliu Coposu: "Dv. trebuie sa aparati democratia si demnitatea neamului romanesc"; Domnul Cerveni face si un joc de cuvinte: “Daca Frontul invinge in alegeri, Romania inregistreaza o infrigere”. Domnul Lup, secretarul general al partidului: “Votindu-ne pe noi, va votati pe dv. !” spune dinsul, adaugind: ”Vom inlatura urmarile comunismului fara ura si patima !”; Ion Ratiu: “Voi imi spuneti mie ca PNT inseamna pamint pe vecie taranilor !”, “Noi intelegem prin muncitori pe toti cei care muncesc cu mina, spiritul sau mintea”. Ion Puiu: “Tuturor le vom da ce le-a lipsit, ce le-a fost furat: Libertatea !”, “Revolutia noastra a fost furata !”; Dumitru Dinca: "Am eliminat un lup ce s-a saturat si acum au venit alti lupi flamanzi la putere".

In final, coloana initiala a preluat si participantii mitingului PNT, ajungand cu totii in fata Televiziunii, pentru a cere schimbarea conducerii acesteia si abrogarea Decretului 473/1977, prin care Televiziunea este subordonata direct presedintelui. S-a redactat un comunicat comun, care va fi inmanat spre difuzare de catre o delegatie formata din membrii asociatiilor "16-21 Decembrie", "Alianta Poporului" si "Forumul Antitotalitar Roman". In loc de dialog, Razvan Theodorescu, intelectual fin, a trimis demonstrantilor scutieri cu bastoane de cauciuc. "Dezbinati poporul cu televizorul".

In final, intreaga coloana s-a indreaptat spre Piata Universitatii.

Pe Calea Dorobanti, de la etajul 7 al unui bloc s-a aruncat un ghiveci de flori care a ranit grav o femeie in virsta de 59 de ani, Sanda Lugoj; ajutata sa se ridice de cateva persoane care erau chiar in spatele ei, printre care ziaristi si membri GID, batrina se albise, avea deja privirea fixa, nu mai putea misca, nici vorbi, iar in momentul in care am urcat-o in masina, sangele a inceput sa curga din crestetul capului; transportata la Spitalul de Urgenta, doctorii au apreciat ca e in stare grava, cu o fractura craniana de 10 cm; incidentul n-a facut decat sa sporeasca tensiunea manifestantilor.

Ajunsi in Piata Universitatii, pe la orele 19, manifestantii blocheaza circulatia pe toate sensurile; se hotaraste o noapte de veghe pentru victima acestei manifestatii si pentru totii eroii revolutiei; dar si pentru adoptarea punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara ca amendament la legea electorala, si abrogarea decretului 473 cu privire la subordonarea televiziunii direct presedintelui tarii. La inceput, se blocheaza cu pancarte intinse pe strada, apoi se ridica baricade, pentru prima data de la revolutie. In Piata raman aproximativ 100 de persoane, grupate in jurul troitei.

In jurul orei 20,30 au aparut doua autobuze cu soldati MI, care insa s-au retras.

Apoi, la scurt timp, pe la 21,15 in zona restaurantului "Pescarul" au aparut "scutierii"; Era pentru prima data cand acestia, binecunoscuti din 21-22 decembrie, apareau din nou; castile si scuturile albe se evideantiau puternic in intuneric, aliniate una langa alta, iar amintirile tragice starnesc o emotie puternica in randul demontrantilor, care incep sa huiduie alergand catre ei; au loc altercatii si la un moment dat, scutierii se vor retrage.

In jurul orei 21,30, intre Spitalul Coltea si cinema "Luceafarul" apar soldati MApN dispusi pe doua rinduri, cu arma la umar.

Demonstrantii discuta cu soldatii, afla ca acestia au munitie dar ca nu vor trage. Se scandeaza: "doriti sa fiti cu noi? duceti-va inapoi".

La inceput s-a blocat circulatia pe bulevardul Magheru; apoi, s-au intins pancarte pe jos si pe sensul spre Piata Kogalniceanu si spre Rosetti; primul troleibuz dinspre Rosetti a oprit, lumea s-a dat jos, iar soferul, care parca de-abia astepta asa ceva, s-a intins, obosit, cu capul pe volan; a aparut un politist cu grad si a inceput sa urle la el, ca si cum n-as fi fost de fata: "ce stai, da-i drumul, treci peste ei!"; ridicandu-si cu greu capul, plictisit, soferul ii spune: "eu sunt cu ei, dom'le", apoi se culca la loc.

Dupa orele 21 se vor pune panouri de tabla, gasite langa spitalul Coltea, si sfori care vor bloca circulatia. Peste noapte, incercuiti de politie, vor ramane circa 60 de manifestanti, printre care reprezentanti ai asociatiilor "Alianta Poporului","16-21 Decembrie","GID", "21 Decembrie","AFDP" ( Octavian Radulescu) raniti in revolutie, rude ale unor decedati, maicute care au cantat "Hristos a-nviat" si alte cantece religioase, un preot care a slujit la Troita.

La porta-voce manifestantii au cerut abrogarea decretului 473 si includerea in legea electorala a punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara - interzicerea candidaturii fostilor activisti comunisti si ofiteri de Securitate pentru primele trei legislaturi.

Se scandau lozinci: "FSN, FSN du-te in URSS", "Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea", "Nu vrem presedinte care sa ne vanda URSS-ului", "Nu suntem huligani", "16-21 nu pleaca nici unul", "15-22 voi ati tras in noi", "Jos comunismul", "Democratie".

Cum numarul manifestantilor tot scadea, iar politia ramanea pe pozitii, cativa membri ai asociatiilor prezente au incercat, fara succes, mobilizarea studentilor din complexele mai importante.

Dimineata pe la 7, in ploaie, ramasesera vreo 7-8 demonstranti, printre care Octavian Radulescu si doi membri GID. Dintr-o dacie alba au coborat niste ofiteri de politie care i-au alungat pe manifestanti langa zidurile Universitatii, dand drumul circulatiei.

Si pe cand priveau deprimati, infometati, zgribuliti de frig in ploaie cum politistii le calcau in picioare pancartele de panza, mai abitir cea cu "MINISTERUL DE INTERNE = MAN = KGB?", pe care au ingropat-o in noroi, deodata, Octavian Radulescu incepe sa urle in porta-voce: "Victorie, victorie, am invins, victorie!". Atunci, ne-am uitat unii la altii, gandind cu totii acelasi lucru; mai tarziu, ne-am dat seama ca avea dreptate. (GID)

Nota: Acesta este primul articol din seria Piata Universitatii — Istoric

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor