Paralizia nocturnă - o stranie tulburare de somn

(photos.com)

Aproape fiecare cultură a avut de-a lungul istoriei poveşti cu creaturi rele, întunecate, care terorizează omul lipsit de apărare pe timp de noapte. Oamenii au căutat mult timp explicaţii pentru această misterioasă paralizie nocturnă, însoţită de un sentiment puternic de neputinţă şi teamă. În aceste situaţii, organismul este complet paralizat, abilitatea de a comunica este inhibată, în timp ce mintea este trează.

Simptomele de paralizie în somn au fost descrise în multe feluri, de cele mai multe ori ca o stare temporară de slăbiciune musculară completă, senzaţie de sufocare, sentimentul de a fi conştient, dar incapabil de a face vreo mişcare sau de a vorbi. În schimb mintea este foarte concentrată şi încearcă cu disperare să comande corpului să se mişte şi să strige după ajutor.

Acest fenomen, întâlnit la patru din zece persoane, poate surveni încă din adolescenţă, doar o singură dată, sau mai frecvent, chiar de mai multe ori pe noapte; în momentul de trezire sau chiar înainte de a adormi. Ca durată, poate varia de la câteva secunde la câteva minute (între 1 şi 3 minute), timp în care declanşează momente de anxietate sau chiar panică, însoţite adesea de halucinaţii (Hallucinatory Sleep Paralysis).

Brian Sharpless, cercetător la Universitatea din Pennsylvania, a publicat un studiu, în “Sleep Medicine Reviews”, cu privire la paralizia hipnagogică (care se întâmplă în faza de adormire). Conform studiului, există, de fapt, trei tipuri de halucinaţii ce pot fi experimentate în timpul paraliziei nocturne: o prezenţă străină în cameră, o presiune deranjantă pe piept care poate fi percepută ca un act de forţă şi sentimentul de levitaţie sau de ieşire din propriul corp.

În timpul acestor episoade pot fi percepute, de asemenea, voci, mirosuri, zgomote, rafale de aer rece, toate într-o stare de panică, cu transpiraţii reci, ritm cardiac rapid, dificultăţi de respiraţie.

Printre factorii care ar contribui la apariţia acestei dereglări a somnului sunt enumeraţi: somnul insuficient, tulburarea alternanţei de somn-veghe cu schimbări frecvente a numărului de ore dedicate somnului, poziţia culcat pe spate, migrenele, stresul, gradul ridicat de oboseală fizică, anumite medicamente, abuzul de stimulente (cafeină, fumatul, tutun, alcool) - care, de altfel, mai au şi alte efecte nocive.

Însă paralizia în timpul somnului nu este considerată o problemă de sănătate periculoasă, iar în majoritatea cazurilor reprezintă un semn obişnuit că organismul nu se mişcă normal în toate stadiile somnului. Identificând cauzele, putem încerca să le remediem, iar acest lucru va reduce semnificativ şansele de apariţie. De asemenea, putem vorbi despre asta cu prietenii: este mult mai uşor să facem faţă situaţiei atunci când ştim că şi altcineva s-a confruntat cu aceeaşi problemă.

De cele mai multe ori e nevoie, pur si simplu, să dormim suficient şi regulat, nefiind necesar un anumit tratament. În cazul în care frecvenţa apariţiei sale creşte sau este însoţită şi de alte tulburări, se consideră că este un simptom în tabloul clinic al narcolepsiei - o tulburare neurologică de somn caracterizată prin somnolenţă excesivă în timpul zilei, - şi se recomandă un consult medical de specialitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură