Visatul în grup: întâlniri şi interacţiuni în vise comune
“Descoperirea că tu şi un prieten v-aţi trezit dintr-un acelaşi vis ar putea părea incredibilă”, a spus parapsihologul James Donahoe în 1975 într-un interviu cu Revista Psychic. “Dar propriul meu studiu asupra unor astfel de evenimente, vise comune, sugerează că acestea ar fi mult mai obişnuite decât realizează oamenii.”
Nu numai că oamenii au relatat experimentarea aceloraşi împrejurimi şi circumstanţe în vise, dar ei au susţinut de asemenea că au interacţionat unii cu alţii în vise.
Gemenii au vise comune
În special gemenii ar putea fi predispuşi să aibă vise comune. Dr. Patrick McNamara, profesor asociat de neurologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Boston şi autor a numeroase cărţi şi articole pe tema ştiinţei viselor, a comentat pe un blog (http://www.psychologytoday.com/blog/dream-catcher/201106/twin-dreams) despre cazuri de gemeni ce au vise comune. El a citat următoarele două exemple din cartea lui Susan Kohl despre gemeni.
1. “Ne plimbam printr-o pădure sălbatică. Pterodactili uriaşi ne-au prins pe Rick şi pe mine; am început să strigăm. Puteam să-l văd pe Rick prins între colţii creaturii”, a relatat unul dintre gemeni. Acel geamăn i-a povestit celuilalt visul: “Apoi m-am uitat la Rick când eram la masă şi devenise palid la faţă. El avusese acelaşi vis cu câteva nopţi în urmă.”
2. “În această noapte specifică am adormit în patul surorii mele mai mari, şi Sarah [geamăna mea] a adormit în patul mamei mele, la parter. Când sora mea cea mare, Carrie, a ajuns acasă, m-am trezit privind-o cum stă deasupra mea râzând. Ea mi-a spus că visam, dar de fapt mă aflam într-o stare între somn şi conştienţă. Mă uitam cu agitaţie după ‘hârtiile’ de care aveam nevoie. În timp ce râdeam împreună cu ea, totuşi ştiam de importanţa descoperirii acelor hârtii. Când mama a trezit-o pe Sarah în aceeaşi noapte, ea avusese exact acelaşi vis şi a trăit exact aceeaşi experienţă cu hârtiile.”
McNamara a comentat: “Aceste tipuri de fenomene ale visului nu sunt neobişnuite pentru gemeni. Dacă vorbiţi cu aproape fiecare pereche de gemeni despre acest lucru ei îşi vor aminti deseori poveşti uimitoare similare.”
El a spus că nu ştie de existenţa vreunui studiu pe această temă şi că este surprins că visele comune la gemeni nu au devenit un subiect mai popular pentru cercetare.
Prieteni care se întâlnesc în timpul viselor
La Universitatea din Pittsburgh, studenţilor dintr-o clasă de statistică li s-a cerut să dea exemple de întâmplări foarte uimitoare ce au avut loc în vieţile lor. Un student a relatat un vis comun: “A avut loc o întâmplare, cu câteva luni în urmă, în care a fost implicată o prietenă de-a mea. M-am trezit într-o dimineaţă după un vis ciudat şi, când i-am povestit visul, ea mi-a spus că a visat aproape acelaşi lucru. În visul meu am intrat într-o cameră întunecată, am aprins un bec şi mi-am văzut prietena stând pe scaun şi uitându-se la mine. În visul prietenei mele, ea stătea într-o cameră întunecată pe un scaun şi m-a văzut intrând în cameră şi aprinzând lumina. Eu şi prietena mea am avut aproape acelaşi vis dar din perspective individuale. A fost cea mai ciudată întâmplare pe care am experimentat-o vreodată.”
Visatul în grup
O iniţiativă numită Proiectul Luciditate a experimentat visatul în grup în anii ’80. Participanţii au spus că erau capabili să atingă un anumit nivel de comunicare în vise. Unul dintre aceştia, Linda Magallon, a relatat unele vise într-un articol numit “Visatul Lucid Reciproc.”
De exemplu, într-o noapte, ea a crezut că l-a zărit în visul ei pe Eric Snyder, un coleg din Proiect. Dar, în acelaşi timp el arăta precum fratele ei, Ken, iar atunci când a discutat cu el, Eric a mormăit că numele său era de fapt Jeremy Taylor.
Când a primit rapoartele tuturor celor care au visat în acea noapte, Magallon a văzut ceea ce a povestit Snyder. El a spus că a interacţionat în visul său din acea noapte cu Magallon şi alţi doi membri ai grupului. Anterior, Magallon nu îi cunoscuse pe ceilalţi doi membri, deşi Snyder îi cunoştea. Numele lor erau Ken Kelzer şi Jeremy Taylor.
Este visatul un limbaj primit pe care îl putem învăţa?
Ideea telepatiei în vis datează încă de pe vremea lui Democrit (460-370 i.C.), au scris psihiatrii Montague Ullman şi Jon Tolaas în lucrarea “Comunicarea Extrasenzorială şi Visele.” (http://siivola.org/monte/papers_grouped/copyrighted/Parapsychology_&_Psi/Extrasensory_Communication_and_Dreams.htm)
Ei explică faptul că multe culturi au considerat de mult timp faptul că oamenii au puteri telepatice în vise. De asemenea, ei susţin că renumitul psiholog Sigmund Freud “a sugerat că telepatia ar putea fi un fel de limbaj prototipic, un limbaj înainte de limbaj.”
“Aşa numiţii oameni primitivi s-ar putea să fi păstrat o parte din acest mijloc arhaic de comunicare”, au scris ei.
Stephen LaBerge, Ph.D., exprimă o idee similară într-un articol publicat în 1990 de către Asociaţia Americană pentru Psihologie. LaBerge a studiat visatul lucid (când cei care visează sunt conştienţi de acest lucru şi chiar sunt capabili să îşi controleze visele).
El a scris: “[Noi putem compara] visatul lucid cu o altă abilitate cognitivă – limbajul. Toţi adulţii normali vorbesc şi înţeleg cel puţin un limbaj. Dar câţi ar fi putut să o facă dacă nu ar fi fost învăţaţi niciodată? Din nefericire, în această cultură, cu puţine excepţii, noi nu suntem învăţaţi să visăm.”