Cum putem scăpa de mahmureală?
alte articole
După petrecerile de pomină din perioada sărbătorilor, unii dintre noi am putea resimţi efectele nopţilor nedormite şi stropite din plin cu alcool. Efectele sunt dureroase şi de lungă durată. După câteva ore de somn, care nici nu odihnesc organismul şi nici nu alungă efectele alcoolului, ba chiar le acutizează, cel care a exagerat sau a amestecat băuturile riscă să se trezească cu gura şi gâtul uscate, cu dureri de cap atroce, cu senzaţia puternică de ameţeală şi de vomă. Asta este mahmureala.
Există multe remedii populare pentru mahmureală, dar soluţiile propuse de medici sunt mai sigure. În primul rând, trebuie să înţelegem ce se întâmplă cu corpul nostru după ce consumăm prea mult alcool. Alcoolul este diuretic, deci vom urina mai mult şi astfel corpul nostru va pierde mult din fluidele necesare funcţionării normale. Totodată, toxinele din alcoolul care fermentează vor umple organismul, ducând la diferite manifestări neplăcute.
Pe primul loc în ameliorarea simptomelor este hidratarea. După un pahar mare de apă, bine venită este şi o cafea, însă trebuie avut în vedere că şi cafea deshidratează. Apa şi sucurile naturale de fructe sau legume ajută enorm în astfel de dimineţi.
Un mic dejun sănătos te poate repune pe picioare. Recomandate sunt pâinea prăjită, ceaiul verde şi ceaiul de ghimbir, care stabilizează starea stomacului. Trebuie evitat zahărul, untul şi cremele pe cât posibil. Pentru îndulcire se foloseşte miere. Bananele, omleta cu legume şi cafea nu trebuie să lipsească. Combinaţia de proteine, vitamine şi cafea este bună după o noapte de petrecere, dându-ţi energie pentru ziua ce urmează. Cafeina te scapă de durerea de cap şi îţi reglează sistemul digestiv. Ai grijă, totuşi, să nu exagerezi cu volumul de mâncare, căci s-ar putea să ţi se facă rău apoi. Se va evita consumul de alcool. Citrice însă din plin! Vitamina C din citrice îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi ajută la curăţarea organismului de alcool. Pentru a scăpa de greaţă poţi opta şi pentru o jumătate de cană de zeamă de varză murată.
Pentru restul zilei sunt recomandate salatele de verdeţuri cu ulei de măsline. Vitamina B, care se găseşte în spanac, brocoli, pătrunjel şi frunzele de sfeclă vă va ajuta să treceţi mai uşor peste mahmureală.
Ca medicaţie, de obicei, se recomandă aspirină, ibuprofen sau paracetamol pentru durerea de cap, iar dintre cele naturiste coaja de salcie (Salix alba), care conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ din aspirină. Infuzia de muşeţel poate contracara greaţa.