Limitarea timpului în faţa ecranului are efecte benefice asupra copiilor

Copii care se joacă în ploaie
Copii care se joacă în ploaie (Adaptat de la Scooter Lowrimore/Flickr)

Un nou studiu a constatat că, în general, copiii dorm mult mai bine, au rezultate mai bune la şcoală, se comportă mai bine, şi sunt mai sănătoşi, atunci când părinţii le limitează conţinutul şi perioada de timp pe care aceştia le petrec la computer sau în faţa televizorului.

Douglas Gentile, autorul principal al studiului, profesor asociat de psihologie la Universitatea din Iowa, afirmă că efectul nu este imediat şi că este dificil pentru părinţi să-l observe. Ca urmare, părinţii pot crede că nu merită depus efortul de a monitoriza şi de a limita utilizarea mijloacelor media de către copii. Dar Gentile declară că efectul este mult mai puternic decât îşi pot imagina.

Cum copiii petrec în medie mai mult de 40 de ore pe săptămână în faţa ecranului, fără a lua în calcul timpul petrecut în faţa computerului la şcoală, chiar şi cele mai mici schimbări pot aduce o îmbunătăţire, afirmă cercetătorii. Ei nu sugerează părinţilor interzicerea completă ecranului, ci găsirea unui echilibru.

Studiul, publicat în JAMA Pediatrics, observă un efect benefic asociat cu limitarea timpului din faţa computerului cât şi a altor mijloace media. Gentile nu este surprins să vadă un impact direct asupra somnului, învăţăturii şi comportamentului copiilor.

În plus s-a observat că un timp mai redus în faţa ecranului afectează în mod indirect indicele masei corporale. Studiul a constatat că cei care au un timp limitat în faţa ecranelor dorm mai mult şi au risc mai mic de obezitate. Părinţii care limitează vizionarea violenţei în mass-media, au văzut rezultatul unui comportament pro-social crescut şi reducerea agresivităţii la copii, după o perioadă de şapte luni.

Modificări subtile

Cercetătorii au analizat obiceiurile uzilizării mijloacelor media la peste 1.300 de şcolari, care au fost recrutaţi într-un program de prevenire a obezităţii. Elevii şi părinţii au fost chestionaţi privitor la orice, de la timpul petrecut în faţa ecranului până la expunerea la violenţele din mass-media, somn şi comportament. Profesorii au raportat notele şi au comentat comportamentul elevilor, iar asistente medicale din şcoală au măsurat înălţimea şi greutatea fiecărui elev.

Cercetătorii au colectat datele la începutul programului şi şapte luni mai târziu, la sfârşitul programului. Analizând aceşti factori, împreună cu un grup de copii, pe parcursul unui întreg an şcolar, pentru cercetători a fost mai uşor să identifice modificările, care sunt greu de recunoscut la anumiţi copii.

"Chiar şi cu schimbările pe care le observăm, noi nu recunoaştem la acel moment cum toate aceste lucruri sunt legate între ele în timp", adaugă autorul studiului. "Dar, pe măsură ce se măreşte timpul petrecut în faţa ecranului, succesele la şcoală scad, dar asta nu se întâmplă peste noapte. Dacă privesc azi mai mult la televizor, nu înseamnă că mâine nu voi lua nota 2 la şcoală".

La medic

Asociaţia Americană de Pediatrie recomandă petrecerea a maximum două ore în faţa ecranului pe zi, pentru copii de peste doi ani. Realitatea depăşeşte cu mult aceste recomandări, ceea ce ar putea explica, motivul pentru care medicii consideră că este inutil să vorbească cu părinţii despre ghidarea folosirii mijloacelor media, spune Gentile. Studiul oferă dovezi suplimentare care atestă că pediatrii chiar trebuie să aibă acea conversaţie cu părinţii.

"Din fericire, acest studiu va oferi medicilor pediatri un sentiment de eficacitate, care justifică timpul petrecut într-o convorbire cu părinţii", relatează Gentile. "Chiar dacă medicii influenţează doar 10 la sută dintre părinţi, atunci milioane de copii vor avea stări mult mai bune de sănătate".

Cercetătorii recomandă medicilor să discute cu părinţii despre stabilirea unor limite şi monitorizarea în mod activ a utilizării mijloacelor media. Aceasta poate include discuţiile cu copiii despre conţinutul mediei, explicând scopul diverselor medii şi furnizarea unei orientări generale.

La acest studiu au contribuit cercetătorii de la Universitatea din Des Moines, Ohio State University, Mind Positive Parenting, şi Universitatea de Stat din Michigan.

Sursa: statul Iowa. Republicată din Futurity.org sub Creative Commons License 3.0.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură