Paradis pentru albine: un întreg oraş "înflorit" încearcă să le salveze

Se înmulţesc iniţiativele pentru a ajuta albinele, care sunt în pericol de dispariţie. Orăşelul Cedar Rapids, din Iowa, SUA intenţionează, în această primăvară, să creeze un paradis pentru albine.
Mioara Stoica
21.02.2017

alte articole

Albina. (pixabay.com)
Mioara Stoica
21.02.2017

În prag de primăvară, şi în întreaga lume, este pe cale să înceapă o nouă luptă „parfumată”. Scopul este acela de a învinge declinul suferit de albine: să li se dea locul care li se cuvine pe această planetă şi să se asigure polenizarea. Iar în acest scop vor fi folosite orice mijloace posibile.

Animalele şi insectele polenizatoare, cum ar fi albinele, sunt extrem de preţioase pentru ecosistemul nostru, dar sunt din ce în ce mai mult în dificultate din cauza schimbărilor climatice, utilizarea pesticidelor şi a schimbării habitatului. În ţări precum Statele Unite, în 2015, agricultorii au pierdut 40% din coloniile acestor insecte. O pierdere, ca aceea a albinelor, ameninţă aprovizionarea cu alimente la nivel mondial: ele sunt critice pentru producţia de fructe, nuci, legume, miere, şi reprezintă miliarde de dolari pentru economia globală.

Salvarea albinelor şi repopularea reprezintă o nouă misiune internaţională, care de multe ori începe de la micile iniţiative locale. Pentru a rezolva această problemă, de exemplu, un orăşelul Cedar Rapids, din Iowa, intenţionează, în această primăvară, să planteze foarte multe flori şi să creeze un paradis pentru albine.

Oraşul, cu 130.000 de locuitori, şi-a stabilit un obiectiv: 1.000 de acri de flori şi plante, ce constituie o pură plăcere pentru polenizatori. Câmpuri, dar, de asemenea, terenuri de golf, zone de lângă stadion sau aeroport, şanţuri, orice suprafeţe arabile vor fi semănate cu plante şi flori antice, în scopul de a re-invita albinele "native" în acele zone. Vor începe cu 200 de acri şi apoi vor implica zonele de la periferia şi din jurul oraşului. Proiectul oraşului Cedar Rapids este finanţat de stat cu 180.000 dolari şi realizat în colaborare cu Monarch Research, care are drept scop să salveze şi să restabilească populaţiile de fluturi monarh.

Daniel Gibbins, administratorul Cedar Park, a explicat cum vor proceda: pentru ca în întregul oraş să fie "înflorit" va fi folosit un amestec special de seminţe, inclusiv 39 de specii de flori sălbatice şi mai multe specii de plante antice. "Acum, toată lumea poate ajuta, plantând chiar în propria grădină, contribuind astfel la crearea acestui paradis".

Pentru a afla dacă albinele vor veni în acest paradis din Cedar Rapids, Iowa, trebuie să aşteptăm primăvara.

În ceea ce priveşte Europa, menţionăm că Agenţia Europeană pentru Securitatea Alimentară a cerut Uniunii Europene să-şi sporească eforturile în domeniul ştiinţific pentru a opri scăderea numărului de albine.

Am putem urma şi noi exemplul celor din Iowa, să creăm propriul nostru paradis: o Românie plină de flori.

Pe lângă beneficiile pe care le aduc din punct de vedere al asigurării alimentelor, florile pot crea o atmosferă foarte plăcută şi confortabilă de armonie cu natura, de benevolenţă, sinceritate şi toleranţă.

Mai multe informaţii aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor