Pesticidele ar putea reduce numărul de spermatozoizi al albinelor
alte articole
Institutul pentru Sănătatea Albinelor din cadrul Universităţii din Berna, Elveţia, a desfăşurat un studiu pentru a explora efectele a două neonicotinoide populare – Tiametoxam şi Clotianidin – asupra numărului de spermatozoizi la trântori sau albine de sex masculin.
Cercetătorul şef Lars Straub a declarat că prezenţa chimicalelor ar putea fi “unul dintre motivele din spatele numărului tot mai mic de albine observat în ultimii 15 ani în emisfera nordică”.
Pesticidele sunt intens folosite în SUA. Comisia Europeană evaluează în prezent o interdicţie temporară pe care a impus-o în 2013 asupra pesticidelor.
A fost înregistrat un declin alarmant în populaţiile de albine din America de Nord şi Europa în ultimii 15 ani, în condiţiile în care albinele sunt responsabile pentru aproximativ 80% din polenizarea plantelor de către insecte.
Efecte contraceptive
Cercetătorii din Berna, conduşi de Straub, au folosit loturi de trântori din 20 de colonii de albine pentru a fi expuşi la insecticide sau pentru grupuri de control. Apoi, ei au analizat mostrele de spermă de la masculi după ce aceştia au ajuns la maturitate sexuală.
Studiul, publicat în jurnalul britanic Proceedings of the Royal Society B, a arătat că utilizarea răspândită a neonicotinoidelor ar putea avea efecte contraceptive asupra insectelor care oferă fertilizare în valoare de miliarde de dolari în fiecare an.
Trântorii expuşi la nivelurile de neonicotinoide descoperite pe câmpuri au prezentat, în medie, o pierdere de aproximativ 39% în privinţa spermatozoizilor. În plus, rata mortalităţii trântorilor expuşi la pesticide în timpul studiului aproape că s-a dublat.
Studii ale albinelor în Braunschweig
Albinele regine efectuează un singur zbor de împerechere, părăsind cuibul, pentru a colecta sperma de la aproximativ 20 de trântori diferiţi, pe care o depozitează într-un organ special de-a lungul duratei vieţii lor. Acest lucru este esenţial pentru supravieţuirea cuibului deoarece oferă o diversitate genetică, care este importantă pentru rezistenţa la boli, paraziţi şi provocări de mediu.
“Procesul zborului de împerechere al reginei este un lucru ce are loc o singură dată, aşadar este foarte important ca ea să colecteze multă spermă de calitate”, a susţinut Straub. Dacă nu o face, atunci albinele muncitoare vor simţi că regina este ineficientă şi o vor ucide. “În calitate de principal depunător de ouă şi ca o importantă sursă pentru coeziunea coloniei, regina este conectată intim la performanţa coloniei”, a susţinut studiul.
Noul studiu adaugă sperma cu calitate redusă pe lista cauzelor posibile pentru prăbuşirea coloniilor de albine în Europa, America de Nord şi alte locuri. Pentru această situaţie au fost învinuite, alternativ, căpuşele, un virus sau o ciupercă, pesticidele sau o combinaţie între toate acestea.
Studiile anterioare au descoperit faptul că neonicotinoidele pot reduce rezistenţa albinelor la diverse boli şi pot cauza dezorientarea albinelor până în gradul în care acestea nu îşi mai pot găsi drumul înapoi spre cuib.