În România, albinele vin în ajutorul medicinei (AFP)
Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei în plăci, a polenului pentru favorizarea digestiei şi a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativă cunoscută sub numele de apiterapie, practicată în România şi care îşi are rădăcinile în antichitate, menţionează AFP într-un material publicat joi.
În Grecia antică, Hipocrate folosea mierea pentru a trata rănile şi romanii descriau polenul drept 'praful care dă viaţă'. 'Stupul este cea mai veche farmacie naturală şi cea mai sănătoasă', explică Cristina Mateescu, directoarea generală a Institutului român de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA).
'La mine în sat, străbunica mea era vindecătoare şi folosea produsele stupului. Ea m-a inspirat', îşi aminteşte Dr. Mariana Stan, medic alopat clasic timp de mai mulţi ani, ea practicând în prezent la Bucureşti apiterapia, 'ce dă rezultate mai lent, dar acestea sunt mai durabile şi mai profunde'.
România este una dintre puţinele ţări unde apiterapia a fost inclusă în pregătirea medicală de bază. Extractul de propolis creat de ICDA a fost recunoscut oficial ca medicament. În India, China şi în Egiptul antic, propolisul a fost apreciat pentru calităţile sale cicatrizante şi antiseptice.
Creat în anul 1974, acest institut are în prezent 105 angajaţi. Pe lângă activitatea de cercetare pentru protejarea sănătăţii coloniilor de albine, el comercializează circa 30 de tratamente omologate. O nouă gamă de terapii de acest fel permite şi tratarea câinilor şi pisicilor cu ajutorul apiterapiei.
'România este o campioană a apiterapiei, pe care a recunoscut-o de mult timp drept o componentă a medicinei ştiinţifice', explică pentru AFP profesorul american Theodor Charbuliez, preşedintele Comisiei pentru apiterapie de la Apimondia, organizaţie ce regrupează mii de apicultori din întreaga lume.
La Bucureşti există din anul 1984 un centru medical pentru apiterapie, primul de acest fel deschis pe plan mondial. Doina Postolachi, în vârstă de 34 de ani, vine aici de două ori pe săptămână pentru a face injecţii cu venin de albine (apitoxină), care îi dă speranţe în lupta cu scleroza în plăci. 'Cu un an în urmă, nu mai puteam să merg şi nici să intru în cadă. Picioarele mele erau lipite de sol, dar astăzi tratamentul cu venin mi-a redat puterea în picioare, pot să merg, pot să fac un duş', explică bucuroasă această poetă cu ochii albaştri, care nu a dorit niciodată tratamentele chimice obişnuite 'ce sunt însoţite de numeroase efecte secundare'.
În ciuda reticenţelor unor medici alopaţi, numeroşi pacienţi din lumea întreagă apelează la această terapie alternativă, inclusiv în Statele Unite. Dar industria farmaceutică ar putea să nu vadă cu ochi buni tratamentele cu produse oferite de albine, mai ales că acestea sunt foarte accesibile.
Veninul este recoltat uşor, fără să provoace moartea albinelor. În anul 2013, universitatea americană Washington din Saint Louis a publicat un studiu asupra eficacităţii melitinei (toxina din veninul de albine) împotriva virusului SIDA. În Franţa, mii de pacienţi au beneficiat de pansamentele cu miere la secţia de chirurgie digestivă a spitalului din Limoges. De asemenea, produse precum lăptişorul de matcă sunt tot mai mult folosite în cosmetică, pentru că 'ele pot întârzia semnele îmbătrânirii' pielii, explică Nelly Pfeiffer, care deţine la Bucureşti un salon specializat în apicosmetică.
Peste tot în România se pot găsi numeroase produse apicole. Ceea ce atrage este imaginea naturală a acestor tratamente, care au fost mereu prezente în medicina tradiţională a acestei ţări cu o natură sălbatică şi traversată de Munţii Carpaţi, notează AFP.
'În România avem şansa unei naturi bine conservate', subliniază Cornelia Dostetan, apicultoare şi membră a Societăţii naţionale de apiterapie. Penuria din perioada comunistă a împiedicat folosirea pesticidelor. Astăzi flora este încă foarte diversificată ca urmare a absenţei unor zone extinse cu monoculturi agricole, precum cele din Europa Occidentală.
Certificată bio, compania română Apiland exportă polen în Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. Conform ultimului recensământ agricol din anul 2010, România are 42.000 de apicultori şi 1,3 milioane colonii de albine. 'Aceste fiinţe minuscule fac minuni', conchide Doina, care este foarte recunoscătoare albinelor.