Coralii au viaţă? O scurtă incursiune în lumea fascinantă a coralilor (video)

Corali (Captură video)
Mioara Stoica
22.04.2016

Coralii se află în mările tropicale si subtropicale, precum şi în cele din regiunile moderate. Există numeroase varietăţi de corali, ce pot avea aspectul unor flori subacvatice. De fapt, fiecare coral este alcătuit dintr-un număr foarte mare de polipi, ce formeaza structuri ramificate, cu formă tubulară.

În realitate, coralii se mişcă, mănâncă, se dezvoltă şi sunt ameninţaţi de schimbările climatice.

Vă prezentăm o scurtă călătorie în lumea coralilor prin imagini time-lapse, o excursie specială pentru a descoperi un organism care, de multe ori, nu este considerat o entitate vie. Coralii sunt fiinţe capabile să ofere un spectacol al naturii unic în felul său, nu numai în faimoasele şi mult vizitatele recife de corali din apele caraibiene.

Coralii se hrănesc prin două metode: prima dintre ele o reprezintă captarea, cu ajutorul tentaculelor, a micilor particule de materie organică din apă, de origine vegetală sau animală; cea de-a doua metodă este o metodă compensatorie, coralii stabilind o legătură simbiotică cu un gen de alge fotosintetizatoare, astfel că pot supravieţui în ape sărace din punct de vedere nutriţional. Recifele de corali sunt unele dintre cele mai bogate ecosisteme din lume din punct de vedere al diversităţii speciilor.

Creşterea temperaturii apelor oceanelor, acidificarea oceanelor, pescuitul în exces şi poluarea ce provine de pe continente reprezintă factori care contribuie la decimarea recifelor de corali.

Specialişti în viaţa marină au avertizat că ariile de răspândire a recifelor de corali se reduc în mod accelerat, punând în pericol viaţa a milioane de oameni. Cercetătorii au cerut demararea de acţiuni globale imediate pentru a salva aceste organisme.

Reamintim că recifele de corali oferă locuri de muncă şi hrană unui mare număr de persoane care trăiesc în zonele de coastă, aduc venituri semnificative prin turism şi, mai ales, funcţionează ca adevărate bariere naturale în faţa furtunilor şi valurilor.

Oamenii de ştiinţă au estimat că, dacă toate recifele de corali ar muri, asta ar devasta populaţia de peşte a lumii şi existenţa unor naţiuni întregi va fi ameninţată.

Experţii avertizează că recifele de corali sunt aproape de distrugere totală pe întreg globul: spre exemplu, în Marea Caraibilor, sau în cazul Marii Bariere de Corali din Australia etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor