Orban: Iohannis şi-a făcut planul să fie premier în alianţă cu PSD, dând preşedinţia PSD-ului şi el întorcându-se preşedinte PNL

Ludovic Orban
Andrei Pricopie
24.09.2024

Klaus Iohannis şi-a făcut planul să fie prim-ministru în alianţă cu PSD-ul, dând preşedinţia PSD-ului şi el întorcându-se preşedinte PNL, ca să fie premier din partea PNL, a afirmat, într-un interviu acordat Euronews, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Iohannis ştia sută la sută că, dacă eu sunt ales preşedinte al PNL, nu voi accepta niciodată să facă alianţă cu PSD, să readucă PSD-ul la putere. De altfel, eu de aceea am şi plecat din PNL. Eu am plecat din PNL în momentul în care Iohannis a impus conducerii PNL protocolul prin care au readus PSD la putere.

Jurnalist: Dar vă explicaţi de ce, după ce a vorbit împotriva PSD şi nu voia un guvern cu PSD, acum a făcut alianţă şi spun că avem stabilitate şi avem coaliţie PNL-PSD?

Ludovic Orban: Exista stabilitate şi cu coaliţia de centru-dreapta. Coaliţia de centru-dreapta avea o majoritate de 26 de voturi. A fost construită prin negocieri pe baza unui protocol şi avea un program de guvernare reformist.

Jurnalist: De ce s-a schimbat?

Ludovic Orban: Să vă dau explicaţii de ce s-a schimbat Iohannis? Explicaţii să dea el, pentru că şi-a făcut planul să fie prim-ministru în alianţă cu PSD-ul, dând preşedinţia PSD-ului şi el întorcându-se preşedinte PNL, ca să fie premier din partea PNL, de aceea. Şi a făcut planul ăsta pentru că ştia că planul ăsta nu poate să funcţioneze decât cu nişte slugi în fruntea PNL, nu cu mine. Pentru că eu n-aş fi acceptat niciodată, pentru că ştiu să spun NU atunci când e cazul şi când mi se cere ceva inacceptabil, şi l-a pus întâi pe Cîţu, după care i-a dat un şut în fund lui Cîţu şi l-a trimis la plimbare, după care l-a pus pe Ciucă.

Ciucă spune în cartea lui cum a ajuns ministrul Apărării şi asta descrie relaţia reală dintre Iohannis şi Ciucă şi motivaţia pentru care Iohannis l-a ales pe Ciucă. Ciucă povesteşte cum, practic, a primit ordin de la Iohannis să treacă în rezervă ca să poată să fie ministru. Pentru că mie, când mi l-a propus Iohannis pe Ciucă, eu am acceptat, în domeniul politicii externe şi în domeniul apărării, să primesc o propunere de ministru de la preşedinte, pentru că preşedintele are competenţele, conduce politica externă şi e comandantul suprem al armatei.

Mi l-a propus pe Ciucă şi i-am spus că eu nu pot pune general, pentru că în toată Europa sunt civili în fruntea Ministerului Apărării, sunt civili în fruntea serviciilor de informaţii, trebuie un civil în fruntea Ministerului Apărării, şi atunci Ciucă a trecut în rezervă şi a fost propus ministru al Apărării. Şi Ciucă povesteşte că aşa i-a cerut Iohannis şi cum să nu asculte de Iohannis, că Iohannis era comandantul lui, şi aşa se comportă şi acum, aşa îl percepe pe Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor