Cazul Bădulescu a "explodat" la TV. "Momentele care l-au făcut celebru pe cavalerul decorat de Cotroceni"

Aurelian Bădulescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.09.2024

Decorarea fostului viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu a stârnit mare vâlvă în spaţiul public. Controversatul politician cunoscut pentru ieşirile sale din decor se poate mândri acum cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Decizia luată de preşedintele Klaus Iohannis a fost comentată de jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu şi invitaţii lor din emisiunea "Bună, România".

Redăm mai jos dezbaterea:

Răzvan Zamfir: Haideţi atunci să ne referim la colegul dumneavoastră, domnul Aurelian Bădulescu, proaspăt decorat. E normal să fie decorat un cetăţean precum Aurelian Bădulescu?

Florian Bodog (PSD): Nu ştiu, nu cunosc niciun element din ceea ce a stat la baza decorării domniei sale. Mă rog, preşedintele a luat această decizie, nu ştiu a cui a fost recomandarea. Nu ştiu, chiar nu vreau să mă pronunţ pe lucruri pe care nu le...

Răzvan Zamfir: Da, haideţi să facem abstracţie de cine l-a decorat, să facem abstracţie de context şi să analizăm modul speţă. Acest Aurelian Bădulescu, care ştiţi cine e, că n-aveţi cum să nu ştiţi, că l-aţi votat la Curtea de Conturi, nu votaţi în necunoştinţă de cauză, aşa, a fost decorat de statul român, într-o instituţie, Administraţia Prezidenţială, contează mai puţin. Cum ajunge un astfel de om să fie decorat în România?

Florian Bodog: Ăsta este motivul pentru care nu doresc să comentez, pentru că nu ştiu cine l-a recomandat, nu ştiu pe ce bază...

Răzvan Zamfir: Păi ce contează cine l-a recomandat? După ce faci declaraţiile alea mai poţi fi decorat? Dumneavoastră l-aţi anulat pe Cîţu puţin mai devreme pentru mai puţin... Dar Bădulescu e om care să fie decorat în România? Ce dracu? Bine că n-avem vreo decoraţie, că acum o trimiteam, o puneam într-un sac de gunoi şi o trimiteam emitentului. Că nu puteam să fim în aceeaşi garnitură de oameni decoraţi cu... Dar dacă aveam ceva de genul ăsta, serviciu credincios, nu ştiu ce, câine loial sau ce decoraţii se mai dau de la Cotroceni, astea trebuiau returnate.

Domnule Miruţă, dumneavoastră aţi auzit de Aurelian Bădulescu? Văd că omul ăsta are ditamai funcţia în statul român, dar n-aţi auzit niciunul de el.

Radu Miruţă (USR): Mie mi se pare o degradare a semnificaţiei decoraţiilor din partea preşedintelui României, ca un om de o asemenea agresivitate şi un om lipsit de orice conţinut de bun-simţ să fie decorat tocmai de Preşedinţia României. Au mai fost de-a lungul istoriei oameni care au fost decoraţi de preşedinţie, unii dintre ei de o calitate superioară, care, prin faptul că îi pui în aceeaşi cameră cu omul ăsta, nu faci decât să batjocoreşti însemnătatea unei astfel de decoraţii.

Dincolo de asta, decoraţia asta nu este pe CNP-ul domnului Iohannis, este, dacă vreţi, pe codul fiscal al Preşedinţiei României. De bun-simţ, dacă se mai poate invoca treaba asta, ar trebui să ne spună şi nouă. Pe ce criteriu l-ai decorat, domnule, pe omul ăsta? Că a făcut Curtea de Conturi...

Radu Buzăianu: Domnule Buda, vreau să interveniţi dumneavoastră, sunteţi acum în situaţia în care trebuie să-i luaţi apărarea domnului preşedinte Iohannis cu acest gest pe care l-a făcut de decorare a domnului Bădulescu. Trebuie să-i găsiţi totuşi o explicaţie domnului preşedinte, şi bănuiesc că există o explicaţie.

Daniel Buda (PNL): Astfel de mecanisme, evident că sunt la dispoziţia Administraţiei Prezidenţiale, de a decora persoane care, în opinia celor care fac astfel de evaluări, s-au remarcat într-o formă sau alta în societate. După cum, dacă se constată că există aspecte care nu au fost cunoscute la momentul acordării acelei decoraţii, să i se retragă decoraţia respectivă...

Eu cred că, până la urmă, Administraţia Prezidenţială va face lumină în această speţă, astfel încât să ne comunice care au fost elementele care au stat la baza decorării lui de către domnul Iohannis, pe care nu-l cunosc decât aşa, din auzite. Ştiu că a fost, pare să fie, primar şi aşa mai departe.

Acolo sunt nişte funcţionari care fac astfel de evaluări şi repet, s-a ajuns la această decoraţie, care poate să fie retrasă dacă sunt aspecte care vin şi concură la ceea ce înseamnă retragerea acesteia. Adică, cu siguranţă, Administraţia Prezidenţială va lămuri acest lucru în speţă.

Răzvan Zamfir: Eu sunt convins că nu va lămuri nimic Administraţia Prezidenţială... nu avem Administraţie Prezidenţială. E o vrăjeală. Nu există Administraţie Prezidenţială. Altfel, cineva i-ar fi spus preşedintelui României: "pe Bădulescu nu poţi să-l decorezi".

Dincolo de cele mai recente scandaluri în care a fost implicat, vă trec eu în revistă câteva momente din istoria sa profesională.

În 2020, făcea semne obscene de genul celor pe care le transmitea şi domnul Iordache de la Consiliul Legislativ Parlamentului, cu degetul de mijloc ridicat. Aşa se manifesta el. S-a bătut cu primarul Mutu în ianuarie 2009 într-o şedinţă de partid. Acolo, fiind colegi de partid, vă daţi seama, e problema lor, internă.

Mergem mai departe. Le transmite evreilor să se întoarcă de unde au venit. Să se întoarcă evreii de unde au venit. Dacă o zicea cineva pe asta în afară de domnul Bădulescu, era cancelat definitiv şi irevocabil de societate. La Bădulescu nu s-a întâmplat nimic.

Îi spune unei consiliere USR: "Auzi, tu nu erai prostituată în 2017?" Aşa vorbea el cu colegele, cu doamnele, în timpul mandatului doamnei Firea.

Radu Buzăianu: Decoraţia, atenţie, poartă şi denumirea de Cavaler.

Răzvan Zamfir: Este Cavaler, ăsta e Cavaler. Aşa. După care a declarat public că el a minţit când a fost citat la Parchetul General să declare ce ştie despre 10 august. Aşa a zis: "Bă, am minţit. Recunosc că am minţit la parchet." Ca să ştiţi cu cine avem de-a face.

Mergem mai departe. I-a numit pe biciclişti "nişte împuţiţi cu bătături la c . r". Aşa a zis. Asta e, de-aia nu vrea să le facă piste, pentru că au bătături la rect, ca să mă explic aşa.

Îi transmite un mesaj unei ziariste în 2019 în care îi spune, "eşti o vacă".

Bun, mergem mai departe. O înjură pe Ana Ciceală în 2018, dar şi în alte rânduri, în mod constant, îi trimite numai înjurături. "Declar că o bag în P. M." - puneţi dumneavoastră literele lipsă - pe Ana Ciceală. E un document de şedinţă, asta a scris el în procesul-verbal al şedinţei. Există fotografie.

După care se ceartă cu unii de la USR şi le spune în felul următor... "javre ce sunteţi, animalelor!"

Merge apoi pe drumurile din capitală cu peste 100 de km/h şi îi ia poliţia carnetul. Deci, viceprimarul Capitalei mergea cu peste 100 de km/h prin Bucureşti.

Astea sunt câteva dintre momentele care l-au făcut celebru pe cavalerul decorat de Cotroceni, Aurelian Bădulescu. Dacă vrea oricare dintre dumneavoastră să intervină, e binevenit.

Radu Miruţă: Omul ăsta a luat şi ceva pensie specială? Eu mă uitam aici că aceşti cavaleri ai ordinelor sunt asimilaţi gradelor militare şi beneficiază de onoruri militare. Adică, omul ăsta o să beneficieze de onoruri militare pentru tot ce aţi spus dumneavoastră că a făcut. Şi are grad echivalent asimilat sublocotenentului. Deci, noi nu mai avem o referinţă de josnicie în ţara asta? Adică chiar nu mai e nicio limită?

Daniel Buda: Eu cred că undeva este o greşeală din partea unor funcţionari, care în mod cert probabil că nu au avut cunoştinţă de ceea ce spuneţi dumneavoastră. Pentru că şi mie mi se pare puţin... Încă o dată vă spun, au mai fost situaţii când Administraţia Prezidenţială a retras ordinele acordate.

Radu Buzăianu: Domnule Buda, uite ce se întâmplă. Treaba e foarte simplă. Omul acesta, toate lucrurile astea pe care le săvârşea, genera în spaţiul public reacţii normale, foarte serioase. Domnule Bodog... a fost scandal mare cu domnul acesta Bădulescu continuu la televizor.

Florian Bodog: Eu, să ştiţi că după ce aţi enumerat tot ce a făcut, am stat şi m-am gândit unde am trăit în perioada asta, că nu le ştiam chiar pe toate. Am mai auzit unele dintre ele, da. Văd că aveţi un inventar serios cu ceea ce a făcut. Vă daţi seama că nu stau să mă uit pe internet, nici nu l-am văzut în viaţa mea. Ideea este că cei de la Administraţia Prezidenţială, eu aşa ştiu că există o direcţie specială acolo care se ocupă...

Răzvan Zamfir: Cancelaria ordinelor.

Florian Bodog: ... care ar fi trebuit să-i spună preşedintelui care e situaţia.

Radu Buzăianu: Dar credeţi că preşedintele, şi cu asta încheiem subiectul, credeţi că preşedintele a aflat că a fost comparat cu Hitler? Pentru că nu se întâmplă foarte des ca domnul preşedinte să fie comparat cu Hitler. L-a reţinut pe acest domn Bădulescu care l-a comparat cu Hitler?

Florian Bodog: Eu cred că nu îl decora dacă ştia că l-a comparat cu Hitler...

Radu Miruţă: Mie mi se pare că suntem într-o zonă de pericol din alt punct de vedere. Administraţia Prezidenţială a făcut ceva ce creează atât de multe dezbateri şi nu are, dacă vreţi, decenţa astăzi să spună dom'le, "astea au fost motivele mele, e dreptul meu să le am", dar nu spui nimic. Cei de la PNL care sunt în siajul domnului Iohannis vin şi ne spun că dacă cumva au greşit, ăia se întorc. Păi dom'le, oamenii ăia acolo întind margarină pe pâine, adică la nivelul ăsta?

Răzvan Zamfir: Haideţi să vă spun şi părerea mea, domnule Miruţă, şi apoi discutăm şi despre subiectul legii pentru preşedinte.
Să ştiţi, domnule Miruţă, că eu am senzaţia că Klaus Iohannis nici măcar nu s-a uitat pe lista celor care vor fi decoraţi. Am senzaţia că PNL habar n-avea pe cine decorează Iohannis. Iohannis habar n-avea pe cine i-a pus staful pe lista aia pe care a semnat-o.

Radu Miruţă: Bine, au aflat de la dumneavoastră, să anuleze ordinul acela până închidem emisiunea.

Răzvan Zamfir: Şi probabil va anula şi poate zboară 2-3 atârnaţi de la Cancelaria Ordinelor de la Palatul Cotroceni care, în mod sigur, nu-şi fac treaba şi încansează nişte salarii mult prea frumoase pentru prestaţia lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor