"Este foarte important de salvat omenirea om cu om!" - Traficul de persoane. România, de la repetenta UE la modificări legislative cu sprijinul SUA

Conferinta de prsa pe tema combaterii traficului de persoane
Loredana Diacu
24.09.2024

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru combaterea traficului de persoane, Fundaţia International Justice Mission (IJM) şi Asociaţia ANAIS au organizat, marţi, o conferinţă de presă pe tema consolidării legislaţiei penale din România pentru un răspuns mai eficient în lupta împotriva traficului de persoane.

În cadrul evenimentului au fost prezentate principalele activităţi în direcţia combaterii traficului de persoane şi rezultate obţinute. Concret, a fost adoptată o iniţiativă legislativă şi au fost redactate şi înregistrate spre dezbatere alte două proiecte de lege menite să accelereze lupta împotriva traficului de persoane, cu următoarele efecte: înăsprirea pedepselor pentru condamnaţi în cazuri de trafic de persoane şi pornografie infantilă şi excluderea posibilităţii dispunerii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru acest tip de infracţiuni, sprijinirea victimelor acestor infracţiuni şi asimilarea proxenetismului în formă agravată traficului de persoane.

La eveniment a luat parte şi ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, ea subliniind că traficul de persoane este "prin definiţie, o problemă pe care nicio naţiune nu o poate rezolva pe cont propriu".

"Această problemă ne preocupă, atât în calitate de parteneri, cât şi în calitate de fiinţe umane. Guvernul Statelor Unite este dedicat susţinerii luptei împotriva traficului la nivel global, precum şi parteneriatului cu România, pentru a pune capăt traficului.

Pentru a crea o lume mai sigură, fără trafic de persoane, este esenţial să avem nu numai o strânsă cooperare internaţională, ci şi parteneriate solide între toate părţile implicate - guverne, ONG-uri, organe de urmărire penală şi comunităţi ale supravieţuitorilor. (...)

Am constatat rezultatele extraordinare ale acestei cooperări în luna mai, când Parlamentul a crescut limitele pedepselor pentru traficul de persoane, la propunerea Comisiei Comune pentru Combaterea Traficului. (...) Urmărim cu mare interes un alt pachet legislativ pe care Comisia l-a dezvoltat în colaborare cu partenerii din societatea civilă.

Aceste propuneri legislative urmăresc să afirme drepturile victimelor şi să crească accesul acestora la măsuri de compensaţie financiară, precum şi să eficientizeze anchetele, să ajute la identificarea victimelor şi să întărească regimul sancţionator împotriva traficanţilor.

Parlamentul României a iniţiat în mod admirabil o reformă menită să descurajeze traficanţii şi să protejeze victimele, inclusiv proiectele actuale de lege pe care tocmai le-am menţionat", a declarat ambasadoarea SUA.

Kathleen Kavalec a mai informat că Guvernul Statelor Unite a finanţat mai multe proiecte împotriva traficului, care au fost implementate în România şi a semnat, de curând, împreună cu Guvernul României, Parteneriatul Cadru privind Protecţia Copilului.

"Prin acest program, Guvernul Statelor Unite va furniza până la 10 milioane de dolari pentru proiecte desfăşurate în România pentru combaterea traficului de persoane", a precizat ambasadoarea.

La rândul său, vicepreşedintele comisiei parlamentare pentru combaterea traficului de persoane, Cristian Băcanu (PNL), a punctat faptul că în doar nouă luni de activitate comisia a reuşit să treacă o lege importantă, în timp ce alte două sunt în circuitul parlamentar, în prag de adoptare.

"Mai mult decât atât, în interiorul comisiei am pus şi noi umărul la încheierea parteneriatului cu SUA, care aduce nu doar finanţare - 10 milioane de dolari - şi, mai important, şi expertiză. Lucrurile s-au mişcat destul de repede şi am avut rezultate concrete mulţumită colaborării extraordinare cu Departamentul de Stat al SUA şi Internaţional Justice Mission.

România era de mulţi ani repetenta Europei în acest domeniu. Ne-am conturat o viziune asupra a ceea ce ar trebui să urmeze în următorii 5 – 10 ani. În primul rând, avem nevoie de o regândire a sistemului de asistare a victimelor, e foarte important ca victimele să se simtă protejate.

Avem o nevoie reală să analizăm politicile de resurse umane în materie de combatere a traficului de persoane. (...) În al treilea rând, e nevoie de scurtat durata proceselor penale şi pentru asta e nevoie de intervenţii pe codul de procedură penală.

O victimă care stă în instanţă 5-6 ani va fi revictimizată în permanenţă, va primi citaţii la fiecare 1-2 luni şi va retrăi trauma, mai mult, citaţiile pot fi văzute şi de membrii familiei.

E nevoie să vorbim şi de finanţarea societăţii civile, de centre pentru victime.

Ar fi un vis pentru mine ca România să devină un lider regional şi în UE în domeniul combaterii traficului de persoane, să construim o coaliţie politică la nivel european, şi pentru asta e nevoie de timp, implicare şi resurse umane", a punctat Băcanu.

Reprezentantul International Justice Mission, Ştefan Coman, a menţionat, la capitolul rezultate, faptul că în perioada 2021 - 2024 au fost instruiţi 550 de procurori, judecători şi poliţişti, de asemenea 320 de asistenţi sociali. Au fost asistate 126 de victime ale traficului de persoane.

De asemenea, au fost făcute recomandări pentru modificarea codurilor penale.

În consecinţă, pedepsele pentru traficul de persoane au fost majorate, iar acest tip de infracţiuni nu mai scapă doar cu pedepse cu suspendare.

Reprezentanta ANAIS, fosta judecătoare Corina Voicu, a punctat şi ea faptul că, prin modificarea Legii 211/2004 care reglementează protecţia victimelor infracţiunilor, s-au obţinut drepturi importante pentru victime, drepturi care existau anterior pe hârtie, dar a căror obţinere era iluzorie.

O mare victorie a fost cea care ţine de despăgubirea victimelor, a arătat ea. Dacă până acum o victimă nu putea obţine daune morale decât de la agresor, statul acordând doar daune pentru pagubele materiale, şi asta numai după ce victima demonstra că agresorul e insolvabil, acum victimele pot obţine despăgubiri şi de la stat. Or, acest lucru este foarte important, căci de multe ori victimele au nevoie de consiliere psihologică - costisitoare - de bani pentru a se putea reintegra etc.

Corina Voicu a explicat că din 2011 până acum statul a dat doar 4460 de lei despăgubiri pentru victimele traficului de persoane. "Imaginaţi-vă cum e să execuţi un traficant de persoane!" a explicat ea modul aberant în care se aplică legea până de curând.

"Este foarte important de salvat omenirea om cu om!" a declarat fosta magistrată, arătând că este foarte important ca victimele infracţiunilor să fie sprijinite inclusiv financiar.

"Traficul de persoane e una din cele mai complexe şi dureroase infracţiuni care pot fi săvârşite împotriva persoanei, amestecă lipsirea de libertate, violul, violenţe fizice, şantaj, ameninţări, tot felul de lucruri, nici nu vă puteţi imagina ce tipuri de ameninţări primesc aceste victime pentru a rămâne acolo, droguri, controlul vieţii victimei, de la aspecte intime până la aspecte spirituale", a explicat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor