Lider PNL, despre candidatura lui Becali pe listele AUR: Are un cazier foarte bogat de infracţiuni, de răpiri, şi alte lucruri

Gigi Becali cu degetele la cap. (Captură youtube.com.)
Andrei Pricopie
24.09.2024

Deputatul PNL Alexandru Muraru a comentat în termeni duri, într-o emisiune Digi24, candidatura afaceristului Gigi Becali la parlamentare pe lista partidului AUR. La rândul lor, social-democraţii au apreciat că "apropierea dintre Becali şi AUR pare una naturală".

Becali a mai fost şi în trecut parlamentar, intrând în forul legislativ al României pe listele... PNL. Cum explică acest lucru liberalii?

Redăm mai jos dezbaterea din platou:

Jurnalistă: Gigi Becali, candidat AUR la alegerile parlamentare, vrea să fie deputat... Domnule Muraru, mă uit mai întâi la dumneavoastră, pentru că a fost în Parlament pe lista PNL şi a mai avut un mandat.

Alexandru Muraru (PNL): A fost un accident al istoriei. Da, asta discutam înainte şi vă spuneam înainte de a intra în direct că domnul Gigi Becali a comis o infracţiune la Codul electoral în 2019 şi, sigur, dosarul se pare că s-a prescris, fapta s-a prescris, dar a comis o infracţiune în sensul că a votat, deşi avea dreptul electoral suspendat. Şi, sigur, la domnia sa este un cazier foarte bogat de infracţiuni, de răpiri, şi alte lucruri care se adaugă la Partidul AUR.

Partidul AUR a avut pe listele sale cetăţeni care au fost cercetaţi şi condamnaţi pentru crime la revoluţie. Îl au pe generalul Chelaru, care a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiuni de corupţie. Deci este o întreagă listă la AUR de cetăţeni condamnaţi care îşi găsesc loc în Parlament pentru a beneficia de imunitate parlamentară pentru noi dosare şi pentru noi fapte.

Jurnalistă: Deci asta credeţi că urmăreşte, imunitate parlamentară. Susţinătorii AUR ar putea spune, dar a fost şi la dumneavoastră, de ce acum nu e bun şi atunci a fost bun?

Alexandru Muraru: În momentul în care a candidat şi a fost pe listele Partidului Naţional Liberal nu era acuzat, nu comisese niciun fel de infracţiune şi, în general, Partidul Naţional Liberal are un statut care spune că o persoană condamnată nu poate candida pe listele Partidului Naţional Liberal.

Jurnalistă: Condamnată, da. Dar cu dosare deschise s-a întâmplat, s-a văzut. Domnule Rareş Hopincă, Gabriela Firea a primit bani, a fost susţinută de către Gigi Becali în candidatura sa la locale şi a pierdut.

Rareş Hopincă (PSD): Acolo cunoaşteţi foarte bine că este o relaţie de familie, o relaţie de prietenie, nu am ce să comentez. Mai departe, dacă orice cetăţean al României poate, conform Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, să candideze, este liber să o facă. Cumva mi se pare că apropierea dintre domnul Becali şi AUR pare una naturală, cred că ne dăm seama cu toţii.

Jurnalistă: Dar banii lui Gigi Becali au fost buni în campanie.

Rareş Hopincă: Încă o dată, e o relaţie de prietenie pe care dânşii nu au negat-o şi nu avem ce să comentăm. Domnul Becali, în schimb, nu a avut niciodată legături politice cu PSD, din câte ţin eu minte. A fost deputat PNL.

Jurnalistă: Şi susţinerea financiară a unei candidaturi la alegerile locale a unui candidat PSD nu vi se pare o legătură suficient de...

Rareş Hopincă: Nu, mi se pare o relaţie de prietenie care funcţionează şi la bine şi la greu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor