OMS cere o nouă anchetă pentru stabilirea originii coronavirusului. China refuză

China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan
China este centrul unei epidemii virale cu centrul în oraşul Wuhan (NOEL CELIS/AFP via Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Chinei să permită o nouă anchetă cu privire la originea virusului Wuhan, care produce boala numită COVID-19, transmite agenţia Reuters.

Ultima anchetă care, oficial, a încercat să stabilească originea virusului Wuhan a avut loc în februarie, după aproape zece luni de presiuni occidentale.

Rezultatele anchetei au fost însă extrem de controversate, stârnind un scandal în mass media şi lumea medicală.

Înaintea sosirii echipei, China a şters sute de documente care conţineau date privitoare la focarul iniţial de virus din oraşul Wuhan. Echipa de specialişti nu a avut acces independent în laboratoare, fiind în permanenţă secondată de oficiali chinezi. Institutul de Virologie din Wuhan a fost vizitat doar 3 ore, în ciuda faptului că existau dej, numeroase dovezi circumstanţiale care indicau că virusul ar fi provenit dintr-o scurgere de laborator. Mai bizar, liderul delegaţiei americane din cadrul echipei a fost Peter Daszak, directorul unui ONG numit Health Alliance, tocmai omul care canalizase finanţările SUA către programele de cercetare şi îmbunatăţire genetică a coronavirusurilor de liliac efectuate de chinezi la Institutul Wuhan.

Citiți și COVID. Cercetătorii din Wuhan intenţionau să pulverizeze proteine spike modificate în populaţiile de lilieci folosind nanoparticule care penetrau pielea [Telegraph]

Raportul fostei aşa-zise anchete, un document de peste 400 de pagini, conţine doar câteva menţiuni despre o posibilă origine de laborator a virusului Wuhan, care a fost însă repudiată ca fiind "extrem de improbabilă". Raportul a fost puternic contestat, inclusiv de presa mainstream din SUA. Chiar Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul controversat al OMS, s-a distanţat de el.

Miercuri, OMS i-a numit pe cei 26 de membri propuşi ai Grupului său consultativ ştiinţific cu privire la originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Maria van Kerkhove, conducător tehnic al OMS pentru Covid-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista în continuare misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să angajeze cooperarea ţării. Ea a declarat într-o conferinţă de presă că „mai mult de treizeci de studii recomandate” sunt necesare pentru a determina modul în care virusul a trecut de la specia animală la oameni.

Citiți și China a depublicat o bază de date cu virusuri de liliac în 12 septembrie 2019. OMS a muşamalizat aspecte importante ale anchetei originii pandemiei

Mike Ryan, expertul principal al OMS în situaţii de urgenţă, a declarat că noul grup ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-cov-2, „un virus care a oprit întreaga noastră lume”.

Ca răspuns la cererea OMS, Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU (Geneva), a declarat, într-o conferinţă de presă separată, că au fost „destul de clare” concluziile studiului comun, adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost deja trimise în China de două ori, „este timpul să trimitem echipe în alte locuri”.

China a negat cu tărie că virusul Wuhan ar proveni dintr-o scurgere de laborator, prezentând, iniţial, o variantă conform căreia virusul ar fi apărut prin salt al barierei speciilor, în mod natural, iar primul focar ar fi fost piaţa de animale vii Huanan din Wuhan.

Citiți și ONG-ul american, care finanţa programele de modificare genetică a coronavirusurilor în Wuhan, refuză să publice documentele legate de colaborarea cu chinezii

Cu toate acestea, piaţa nu vindea lilieci, conform unui studiu al Universităţii Oxford, iar o analiză a revistei Lancet a afirmat că date ale focarului iniţial arătau infectarea unor oameni care nu aveau contact cu piaţa. Varianta a fost semi-oficial abandonată de şeful agenţiei de sănătate a China, Fu Gao, în mai 2020.

Variante ale propagandei oficiale chineze susţin că virusul ar fi provenit din SUA, sau din Italia.

Pană azi, regimul comunist chinez nu a putut da o explicaţie în ceea ce priveşte apariţia virusului în forma iniţială - care era deja adaptat să infecteze mai eficient oameni decât lilieci - şi nu a fost descoperit oficial niciun pacient zero.

Pe de altă parte, o serie nesfârşită de dovezi circumstanţiale arată că Institutul de Virologie din Wuhan desfăşura cercetări pentru a crea virusuri sintetice ale coronavirusurilor de liliac, îmbunătăţite artificial, mult mai transmisibile şi letale pentru om. Programele au fost finanţate în parte de SUA, din fonduri federale, aprobate de actualul lider al luptei anti-COVID din SUA, dr Anthony Fauci.

Actuala administraţie americană a blocat, prin persoana lui Joe Biden, o anchetă a Departamentului de Stat începută pe vremea secretarului Mike Pompeo. Biden a cerut, apoi, serviciilor de informaţii să facă propria anchetă. Raportul, neconcludent, apărut cu luni în urmă susţinea că partea chineză nu a cooperat suficient cu investigaţia.

Cu toate acestea, tot mai mulţi oameni de ştiinţă par să ia în considerare tot mai mult ipoteza că virusul ar proveni din laborator, după ce, iniţial, timp de 1 an şi jumătate, teoria a fost considerată conspiraţionistă. Refuzul iniţial a apărut în urma unei scrisori deschise organizată sub anonimat de Peter Daszak şi semnată de peste 20 de cercetători, care negau categoric posibilitatea originii sintetice a virusului şi susţineau modul în care au reacţionat oficialii chinezi din domeniul Sănătăţii, deşi China a fost criticată pentru muşamaliarea dimensiunii şi gravităţii focarului, precum şi pentru că a permis extinderea lui în afara Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură