Comunitatea de intelligence a SUA nu poate spune de unde provine virusul Wuhan, acuză China de lipsă de cooperare cu ancheta

Spionii americani se spală pe mâini, acuză patetic China de lipsă de cooperare cu ancheta lor şi nu suflă o vorbă despre "transfugul Dong Jingwei".
Instututul de Virologie Wuhan, China
Instututul de Virologie Wuhan, China (Hector Retama / Getty Images)

Comunitatea de informaţii americană, formată, cel puţin oficial, din 17 agenţii, a anunţat că a ajuns la o evaluare neconcludentă cu privire la originile COVID-19, inclusiv a eventualităţii ca virusul Wuhan să se fi scurs dintr-un laborator chinez, în urma unei anchete de 90 de zile care a fost comandată la începutul acestui an de Joe Biden.

Oficialii agenţiei au declarat (pdf) că regimul chinez nu este încă dispus să coopereze cu ancheta lor pentru a obţine răspunsuri despre originile virusului Wuhan şi susţin că regimul comunist ar trebui să coopereze pe deplin cu investigaţia americană, pentru a stabili dacă virusul provine sau nu dintr-un laborator.

Citiți și Varianta că virusul Wuhan ar fi fost scurs din laborator devine mainstream: dr. Anthony Fauci nu este convins de teoria că provine de la animale

„Probabil că ar fi necesară cooperarea din partea Chinei pentru a ajunge la o evaluare concludentă a originilor COVID-19”, se menţionează în raportul comunităţii de informaţii a SUA. „Cu toate acestea, Beijingul continuă să împiedice ancheta globală, se opune schimbului de informaţii şi continuă să dea vina pe alte ţări, inclusiv pe Statele Unite.”

„Aceste acţiuni reflectă, în parte, incertitudinea guvernului Chinei cu privire la consecinţele unei anchete, precum şi frustrarea acestuia, iar comunitatea internaţională foloseşte problema pentru a exercita presiuni politice asupra Chinei”.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

Oficialii serviciilor de informaţii, se specifică în rezumat, sunt încă împărţiţi cu privire la posibilitatea ca virusul să se fi scurs dintr-un laborator din Wuhan, China, în 2019, sau să fi fost transmis de la un animal la om. Agenţiile de informaţii au spus că ambele teorii sunt posibile, a declarat raportul publicat, vineri, de Biroul Directorului Naţional de Informaţii, Avril Haynes.

„Toate agenţiile apreciază că două ipoteze sunt plauzibile: expunerea naturală la un animal infectat şi incidentul asociat laboratorului”, susţine raportul, adăugând că virusul Wuhan „a apărut şi a infectat oamenii printr-o expunere iniţială la scară mică, evenimentul având loc nu mai târziu de noiembrie 2019”.

Citiți și Fost şef al MI6 cere din nou luarea în considerare a teoriei că virusul Wuhan a fost generat în laborator

Virusul nu a fost dezvoltat în laborator ca o armă biologică, se arată în raport, adăugând că există „încredere scăzută” în rândul „majorităţii agenţiilor” că nu a fost modificat genetic. S-a constatat că nu există suficiente dovezi pentru a trage o concluzie fermă.

Citiți și Pandemia poate fi generată de o armă biologică scăpată din greşeală în China - fost anchetator la Departamentul de stat

„În cele din urmă, [comunitatea de intelligence] apreciază că oficialii Chinei nu aveau cunoştinţe preliminare despre virus înainte de apariţia focarului iniţial al COVID-19”, se spune în raport. Cu toate acestea, Partidul Comunist Chinez nu a furnizat comunităţii de informaţii sau comunităţii ştiinţifice globale „eşantioane clinice sau o evaluare completă a datelor epidemiologice ale primelor cazuri de COVID-19”.

La începutul acestui an, Biden, care a blocat o anchetă asupra originii virusului începută de fostul secretar de stat Mike Pompeo, a cerut agenţiilor de informaţii un raport despre originea virusului Wuhan, pe fondul cererilor emise de mai mulţi oameni de ştiinţă care au afirmat că teoria scurgerii din laborator este perfect validă. Departamentul de Stat a publicat, înainte de preluarea mandatului de către Joe Biden, că deţinea informaţii privitoare la faptul că cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan se îmbolnăveau şi se spitalizau în noiembrie 2019.

Într-o declaraţie, vineri, Biden a afirmat că regimul chinez a obstrucţionat eforturile de investigare a COVID-19 „de la începutul” pandemiei, acuzând Partidul Comunist Chinez că fuge de responsabilitate.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

„Lumea merită răspunsuri şi nu mă voi odihni până nu le vom obţine”, a spus el. „Naţiunile responsabile nu evită acest tip de responsabilităţi faţă de restul lumii.”

La începutul pandemiei, oficialii chinezi au susţinut că virusul a fost transmis oamenilor într-o piaţă de animale vii din Wuhan, situată la câţiva kilometri de laboratorul de înaltă securitate. Cu toate acestea, regimul a suprimat în mod activ informaţiile care circulau online şi a pedepsit medicii care au emis avertismente cu privire la virus.

Varianta apariţiei în piaţa Huanan a fost repudiată de şeful agenţiilor de sănătate chineze, Gao Fu, în mai 2020.

Citiți și Studiu al Universităţii Oxford: Piaţa de animale vii din Wuhan nu vindea lilieci. Nici pangolini

Până în momentul de faţă, China nu a publicat date despre pacientul zero al pandemiei şi nici nu a dovedit prin metode ştiinţifice un mod de transmitere de la animale la om.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii