Studiu al Universităţii Oxford: Piaţa de animale vii din Wuhan nu vindea lilieci. Nici pangolini
alte articole
În pieţele de animale vii din Wuhan nu erau vânduţi nici lilieci, nici pangolini - în momentul în care a început pandemia de virus Wuhan, conform unui studiu recent al Universităţii Oxford.
Regimul de la Beijing a susţinut că virusul Wuhan, care provoacă COVID-19, este originar din afara Chinei, după ce, iniţial, susţinea că ar fi apărut în piaţa de animale vii Huanan, din Wuhan, şi că ar fi început să infecteze oameni după ce a sărit de la liliacul-potcoavă - prin pangolini - la om.
Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan
Nu au fost găsite niciodată dovezi ştiinţifice care să susţină teoria regimului comunist chinez, iar, în ultima lună, teoria că virusul ar fi provenit din Institutul de Virusologie Wuhan, unde se desfăşurau cercetări pe coronavirusurile de liliac, menite pentru a le face să infecteze oamenii, a câştigat tot mai mult teren.
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat în martie că organizaţia nu a găsit sursa virusului şi că raportul pe care l-a produs o controversată anchetă OMS, care spunea că virusul are „foarte probabil” o gazdă animală, nu a analizat în mod adecvat "alte teorii".
Potrivit Universităţii Oxford, liliecii şi pangolinii - cei doi suspecţi principali din teoria dezvoltării naturale - ar fi nevinovaţi.
Universitatea a declarat că unitatea sa de cercetare pentru conservarea faunei sălbatice (WILDCRU) a lucrat, din întâmplare, cu colegi din China la interpretarea datelor colectate de pe pieţele de animale vii din Wuhan în mai 2017 şi noiembrie 2019, pentru a studia o altă boală.
Studiul a făcut ca echipa Universităţii să se afle „la locul potrivit la momentul potrivit pentru a documenta animalele sălbatice vândute pe aceste pieţe înainte de pandemie”, a declarat profesorul David Macdonald, directorul WILDCRU într-un comunicat.
Studiul, publicat marţi de revista Nature, arată că echipa a documentat 47.381 de exemplare din 38 de specii, vândute ca animale de companie sau pentru consum uman, inclusiv bursuci, ratoni, arici, păuni şi reptile, dar nu lilieci sau pangolini.
„Liliecii sunt consumaţi rar în China Centrală, fotografiile care documentează acest comerţ fiind în general din Indonezia. Comerţul cu pangolini există - dar nu în Wuhan, ci în alte oraşe şi noduri comerciale”, a spus Macdonald.
Întrebările legate de originea virusului Wuhan au stârnit scandaluri, recent, după ce un număr de oameni de ştiinţă, care iniţial respinseseră teoria scurgerilor virusului din laboratorul Wuhan, şi-au revizuit părerile.
După ce CNN a anunţat că Joe Biden a anulat o anchetă a Departamentului de stat pornită în administraţia Trump, care avea drept scop descoperirea originii virusului Wuhan, Casa Albă a însărcinat serviciile de informaţii să producă un raport în 90 de zile.
Numeroase anchete, făcute de publicaţiile The Australian şi Vanity Fair, arată că SUA finanţa masiv cu fonduri - de peste 100 de milioane USD - cercetările de câştig de funcţie efectuate de cercetători chinezi în Institutul de Virologie Wuhan. Scandalul îl implică acum pe dr. Anthony Fauci - care a aprobat granturile americane în ciuda unui moratoriu şi fără să anunţe autorităţile relevante - dar şi un cercetător britanic, Peter Daszak - omul care funcţiona ca o placă turnantă între Fauci şi chinezii de la Institutul de Virologie Wuhan.
Luna trecută, 18 cercetători de talie internaţională au semnat o scrisoare prin care solicitau o „investigaţie adecvată” asupra originii virusului.
Printre semnatari se numără şi epidemiologul american Ralph Baric.
Baric - împreună cu dr. Shi Zhengli - un virolog senior la Institutul de Virologie din Wuhan supranumită „doamna liliac” pentru cercetările sale asupra coronavirusurilor de lilieci - sunt printre autorii unei lucrări publicate în 2015 despre coronavirusurile de lilieci. Baric este, de asemenea, unul dintre oamenii de ştiinţă care a clasificat virusul PCC şi l-a denumit „SARS-cov-2”, dar şi inventator al unei metode de editare genetică ce nu lasă urme.