Varianta că virusul Wuhan vine din Piaţa Huanan, contrazisă de documente interne şi abandonată chiar de şeful sănătăţii publice din China

Piaţă de animale vii în Guangzhou, provincia sudică Guangdong, arhivă
Piaţă de animale vii în Guangzhou, provincia sudică Guangdong, arhivă (-/AFP via Getty Images)

Varianta oficială a regimului comunist chinez, potrivit căreia virusul Wuhan ar proveni din piaţa de animale vii Huanan, din oraşul Wuhan - unde se vindeau animale vii, fructe de mare, animale sălbatice şi produse proaspete - este contrazisă de un document intern din 22 ianuarie, care a ajuns recent în posesia Epoch Times.

Deşi unele dintre primele cazuri de îmbolnăvire cu virus Wuhan au fost conectate cu piaţa, nu a fost documentat primul pacient, lucru afirmat şi de un studiu The Lancet.

La cel puţin şase luni de la izbucnirea pandemiei, China nu are încă un pacient zero şi un mod de apariţie a virusului.

În timp ce lumea căuta să descopere sursa focarului de virus, autorităţile chineze au refuzat oferte de asistenţă din partea Statelor Unite şi a altor ţări, făcând, în acelaşi timp, investigaţii.

În ianuarie, Gao Fu, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din China (CDC), a afirmat de două ori că virusul provine de la animale sălbatice vândute pe piaţa Huanan. În cadrul unei conferinţe de presă din 22 ianuarie, Gao a menţionat că virusul a infectat persoanele probabil prin contactul cu animalele sălbatice şi cu mediul în care se aflau animalele sălbatice. Apoi, virusul ar fi început să se transforme genetic şi a devenit capabil de transmitere de la om la om.

"Sursa originală a virusului sunt animalele sălbatice care au fost vândute pe piaţa de fructe de mare [Huanan]", a spus ferm Gao.

Apoi, în martie, pe fondul unei analize internaţionale intense asupra greşitei administrări a situaţiei de criză, oficialii chinezi au început să împingă teoria conspiraţionistă, complet nefondată până în acest moment, potrivit căreia militarii americani sunt cei care au plantat virusul în Wuhan.

Cu toate acestea, The Epoch Times a obţinut recent o copie a raportului de investigaţie al CDC chinez legat de piaţa Huanan, care a indicat că autorităţile chineze au prelevat 585 de eşantioane din diferite zone ale pieţei şi au constatat că 33 dintre acestea aveau rezultat pozitiv la virus.

Probele pozitive proveneau din magazine amplasate în toată piaţa, precum şi de pe suprafeţe, pereţi şi instrumente utilizate în manipularea animalelor.

Au fost, de asemenea, evaluate animalele şi mediul fermelor care au furnizat animale pe piaţă, toate cele 139 de probe fiind negative.

În timp ce raportul nu a furnizat dovezi concludente cu privire la faptul că virusul provine de la animale vândute pe piaţă, a dezvăluit că autorităţile nu erau transparente în legătură cu datele anchetei şi s-au grăbit să afirme că ştiau provenienţa virusului, a afirmat dr. Sean Lin, fost director de laborator la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed.

Virusul Wuhan a apărut pentru prima dată în Wuhan la sfârşitul anului 2019 şi s-a extins de atunci în peste 200 de ţări.

Document scurs

Raportul de investigare a fost redactat de Institutul Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor Virale al Chinei şi raportat Comisiei Naţionale de Sănătate pe 22 ianuarie.

Autorităţile au efectuat trei teste: testul cu acid nucleic rRT-PCR, care a fost utilizat pe scară largă pentru testarea virusului Wuhan; testul NGS (secvenţiere de generaţie următoare); şi testul SMRT (moleculă unică în timp real).

Ultimele două sunt teste de acid nucleic pentru probele prelevate din mediu.

Piaţa Huanan, aflată aproape de gara Hankou, un important centru de transport, avea peste 1.000 de magazine înainte de a fi închisă de autorităţi la 1 ianuarie. În piaţă se vindeau fructe de mare, carne de porc, condimente şi alte produse alimentare.

Cele 33 de probe pozitive au provenit de la suprafeţele de pe podele, uşi, cântare, cărucioare, pereţi, coşuri de gunoi, frigidere, încălţăminte şi mănuşi din 31 de magazine. Aproximativ jumătate dintre magazinele care au avut probe pozitive au fost cele care vând fructe de mare şi peşte de apă dulce.

Douăsprezece magazine erau conectate cu altele, sau se aflau pe laturile opuse ale unui coridor pe care clienţii se plimbau pentru a face cumpărături; celelalte 21 de magazine erau amplasate în zone diferite ale pieţei.

„Suntem destul de convinşi că focarul de virus a fost legat de tranzacţionarea animalelor sălbatice”, deoarece „există mai multe magazine care vând animale sălbatice în zona în care erau localizate cele 12 magazine conectate”, a concluzionat raportul.

Dar este interesant că raportul indică faptul că 139 de probe de mediu şi animale de la fermele care au furnizat şobolani de bambus, porci ţepoşi, curcani, iepuri şi alte animale pe piaţă - toate au fost negative, lucru care ar indica faptul că nu fermele erau sursele virale şi că piaţa era locul de contaminare.

Presa chineză de stat a raportat anterior (în ianuarie) că piaţa a vândut şi marmote, şerpi, broaşte, arici, păuni, fazani, pisici civet şi meles (un tip de bursuc).

Şobolanii de bambus au devenit în ultimii ani un aliment popular în China. Autorităţile au prelevat mostre de la 24 de şobolani de bambus vânduţi pe piaţa Qiyimen, o altă piaţă din Wuhan în care se vând animale sălbatice, situată în apropierea gării Wuchang. Aceste teste au ieşit, de asemenea, negative.

CDC din China a anunţat pe 26 ianuarie că a prelevat probe de animale din piaţa Huanan între 1 şi 12 ianuarie pentru o investigaţie, dar nu a anunţat niciodată rezultatele testelor. CDC nu a menţionat testarea fermelor de animale în raportul anchetei sale.

Întrebări rămase fără răspuns

Lin a menţionat că unul dintre eşantioanele de mediu ale pieţei Huanan - un epilator folosit pentru a îndepărta părul sau penele de pe animale - a avut rezultat pozitiv. El a spus că, probabil, amănuntul ar indica faptul că virusul lăsat pe maşină a provenit de la un animal.

El a subliniat că studiile anterioare au descoperit că animale - câini şi pisici - au fost diagnosticate cu COVID-19, boala cauzată de virus, în Statele Unite, Europa şi Hong Kong.

Lin a cerut autorităţilor chineze să facă cunoscute rezultatele testelor pe animale, astfel încât publicul să înţeleagă imaginea reală a focarului de virus.

În ceea ce priveşte eşantioanele de mediu, Lin a spus că autorităţile ar fi trebuit să investigheze care sunt magazinele sau zonele vizitate de primii pacienţi COVID-19 diagnosticaţi în ianuarie. Aceasta ar fi oferit un indiciu mai bun despre zonele pieţei infectate cu virus.

„Ar trebui să le spună oamenilor care eşantion din care magazin a ieşit pozitiv şi care dintre pacienţii iniţiali a vizitat acel magazin ... combinând informaţiile de urmărire ale pacienţilor şi raportul anchetei asupra mediului”, a spus Lin.

El a menţionat că, având în vedere constatările neconcludente ale raportului, directorul CDC din China nu ar fi trebuit să afirme atât de rapid în ianuarie că virusul provenea de la animale sălbatice, numind astfel de acţiuni „greşeli” şi „tentative probabile de ascundere a adevărului”. El a cerut autorităţilor să publice toate documentele anchetei.

Recent, Gao şi-a retras afirmaţia iniţială.

În cadrul unei întâlniri politice din 25 mai, el a declarat presei: „Când analizăm întregul proces acum - virusul ar fi trebuit să existe anterior” infecţiilor legate de piaţa Huanan.

El a susţinut că şi-a schimbat punctul de vedere, deoarece cercetările legate de virus sunt încă în desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii