The Intercept publică noi documente despre finanţarea, de către dr. Anthony Fauci, a programelor de generare a coronavirusurilor mutante de la Institutul Wuhan

Zilele lui Anthony Fauci la conducerea acţiunilor anti-pandemie din SUA par numărate
Personal de laborator, la Institutul de Virologie din Wuhan, China, 23 februarie 2017
Personal de laborator, la Institutul de Virologie din Wuhan, China, 23 februarie 2017 (Johannes Eisele/AFP via Getty Images)

Au fost publicate noi documente care detaliază cercetările finanţate de SUA cu privire la diferite tipuri de coronavirusuri la Institutul de Virologie Wuhan din China, unde a izbucnit primul focar al virusului care declanşează COVID-19.

Peste 900 de pagini de materiale au fost obţinute de publicaţia The Intercept în legătură cu un proces privind libertatea de informare intentat de ziar împotriva agenţiei federale americane National Institutes of Health (NIH).

Citiți și Serviciile franceze au alertat administraţia Obama cu privire la laboratorul din Wuhan în 2015 - oficial american

Documentele detaliază activitatea ONG-ului EcoHealth Alliance, o organizaţie de sănătate din SUA, care a avut un rol major în canalizarea unor fonduri federale americane către laboratoare chineze ce desfăşurau programe de îmbunătăţire a capacităţilor letale şi a transmisibilităţii umane a coronavirusurilor de lilieci la Institutul de Virologie din Wuhan.

Documentele includ două propuneri de finanţare nepublicate anterior, finanţate de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, precum şi actualizări de proiecte legate de EcoHealth Alliance. Anterior, ONG-ul refuzase să publice documentele legate de colaborarea cu chinezii, în ciuda faptului că finanţările se făceau din fonduri federale.

Una dintre subvenţiile acordate de NIH către Alianţa EcoHealth este intitulată „Înţelegerea riscului apariţiei coronavirusului liliecilor” şi se ridică la 666.422 USD.

Citiți și ONG-ul american, care finanţa programele de modificare genetică a coronavirusurilor în Wuhan, refuză să publice documentele legate de colaborarea cu chinezii

Fondurile erau destinate unui plan ambiţios condus de preşedintele EcoHealth Alliance, Peter Daszak, pentru a „investiga ecologia, biologia evolutivă şi dinamica transmiterii coronavirusurilor de lilieci la interfaţa dintre om şi animale sălbatice”.

„Mai exact, vom efectua studii de teren în China pentru a obţine probe de înaltă calitate de la lilieci şi pentru a identifica, caracteriza şi izola coronavirusurile cunoscute la noi. Vom analiza tiparele de transmitere a coronavirusului între lilieci şi alte specii sălbatice şi riscul de salt al barierei speciilor la om", se arată în propunere. Cercetarea a implicat, de asemenea, screening-ul persoanelor care lucrează cu animale vii.

Citiți și În 2012, şeful programului anti-COVID al SUA susţinea că merită să rişti o pandemie pentru cercetări de tip "câştig de funcţie" asupra virusurilor

Documentele menţionează, de asemenea, că lucrările experimentale cheie cu şoareci umanizaţi au fost efectuate la un laborator de nivel 3 de biosecuritate la Centrul pentru Experimentarea Animalelor din Universitatea Wuhan şi nu la Institutul de Virologie Wuhan, aşa cum se presupunea anterior, a raportat The Intercept.

Proiectul de subvenţionare recunoaşte, de asemenea, potenţialele pericole legate de studiu, inclusiv în timpul lucrărilor de teren, afirmând că „implică cel mai mare risc de expunere la SARS sau alte cov, în timp ce se lucrează în peşteri unde se află un număr mare de lilieci şi potenţial mare de inhalare a prafului fecal”.

„Există, de asemenea, un anumit risc de expunere la agenţi patogeni sau leziuni fizice în timpul manipulării liliecilor, civetelor, rozătoarelor sau altor animale, a probelor de sânge din excrementele lor”, se menţionează în document. „Izolarea virusului poate fi o provocare”, notează cercetătorii.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

Subvenţia pentru studiul coronavirusurilor de lilieci a acordat EcoHealth Alliance un total de 3,1 milioane USD, inclusiv 599.000 USD pe care Institutul de Virologie Wuhan le-a folosit parţial pentru a identifica şi modifica coronavirusurile de lilieci care ar putea infecta oamenii, potrivit The Intercept.

Grantul a fost iniţial acordat pe o perioadă de cinci ani, din 2014 până în 2019. Finanţarea a fost reînnoită în 2019, dar suspendată de administraţia Trump în aprilie 2020.

A doua subvenţie acordată de NIH către EcoHealth Alliance este intitulată „Înţelegerea riscului de apariţie a virusului zoonotic în zonele fierbinţi emergente cu boli infecţioase din Asia de Sud-Est” şi a fost acordată în august 2020 şi se extinde până în 2025.

Propunerea afirma că „va consolida o echipă formată din lideri în cercetarea emergentă a bolilor din SUA, Tailanda, Singapore şi cele trei mari regiuni administrative malaysiene pentru a construi un sistem de avertizare timpurie pentru protejarea împotriva pericolelor cauzate de boli pandemice”.

Citiți și Pandemia poate fi generată de o armă biologică scăpată din greşeală în China - fost anchetator la Departamentul de stat

Înainte de pandemie, mulţi oameni de ştiinţă erau îngrijoraţi de potenţialele pericole asociate cu astfel de experimente, iar documentele nou-lansate vor ridica fără îndoială întrebări suplimentare cu privire la teoria conform căreia pandemia de virus Wuhan provine dintr-o scurgere de laborator din Wuhan.

După publicarea documentelor, Richard Ebright, biolog molecular la Universitatea Rutgers, a scris pe Twitter: „Materialele confirmă subvenţiile care au sprijinit construirea - în Wuhan - a unor coronavirusuri himerice noi legate de SARS, care combinau o genă spike dintr-un coronavirus cu informaţii genetice de la un alt coronavirus şi a confirmat că virusurile rezultate ar putea infecta celulele umane”.

Citiți și WSJ: Experţi în editare genetică subliniază dovezi "zdrobitoare" ale manipulării genetice a virusului Wuhan în laborator

„Documentele arată clar că afirmaţiile directorului NIH, Francis Collins, şi ale directorului NIAID, Anthony Fauci, care afirma că NIH nu a sprijinit programele de câştig de funcţie sau potenţialul pandemic de îmbunătăţire a agentului patogen la WIV, sunt false.

Luna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Chinei să transmită date brute ale primelor cazuri de COVID-19, spunând că este „extrem de important să ştim cum a început pandemia COVID-19”.

După un an de presiuni occidentale la adresa regimului de la Beijing, o echipă condusă de OMS a avut permisiunea de a intra în China patru săptămâni pentru a studia originea virusului Wuhan. Dar, în perioada premergătoare vizitei, regimul a început să distrugă documente şi probe legate de pandemie şi a exercitat un control strâns asupra echipei în timpul şederii acesteia în China.

Citiți și Emisiunea "60 de minute" face praf varianta oficială a Beijingului privitoare la originea virusului Wuhan

Regimul comunist chinez s-a confruntat cu critici vehemente din partea comunităţii internaţionale, care l-a acuzat de muşamalizare.

În iulie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat reporterilor că investigaţiile privind originile pandemiei COVID-19 din China au fost îngreunate de lipsa datelor brute din primele zile ale focarului de acolo şi a cerut regimului să fie mai transparent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe