Echipa OMS care anchetează originea virusului Wuhan, strâns controlată de autorităţi

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Ancheta experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) asupra originilor virusului Wuhan, care provoacă boala COVID-19, pare să nu fie altceva decât un show mediatic, pe care, de altfel, majoritatea scepticilor l-au prezis.

Potrivit Reuters, vizita echipei a fost „strict controlată de gazdele chineze” în timpul vizitei efectuate sâmbătă la un spital din Wuhan, care a tratat pacienţii cu COVID-19 în timpul focarului iniţial de la începutul anului 2020.

Citiți și Departamentul de Stat: Cercetătorii de la Institutul din Wuhan aveau simptome COVID19 în toamna lui 2019

În a doua zi a vizitei, după ce echipa a trebuit să stea două săptămâni în carantină, experţii s-au deplasat la spitalul Jinyintan, unde medicii recoltau probe de la pacienţii care sufereau de o pneumonie neidentificată apărută la sfârşitul anului 2019.

„Este o oportunitate importantă de a vorbi direct cu medicii care se aflau pe teren în acel moment critic, luptându-se cu COVID!”, a declarat, pe Twitter, un membru al echipei, Peter Daszak.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan este sintetic devine mainstream: Yahoo Finance preia o analiză - 99% este din laborator

Membrii echipei nu au putut vorbi cu jurnaliştii, care au fost ţinuţi la distanţă de când grupul a părăsit hotelul de carantină, joi.

Bineînţeles, la un an după apariţia focarului, echipa va vizita piaţa de animale vii - Huanan - din Wuhan, unde regimul susţinea iniţial că ar fi fost locul în care a apărut virusul. Locul a fost complet refăcut şi igienizat în urmă cu câteva luni, astfel încât motivul pentru care echipa OMS mai vizitează piaţa Huanan nu poate fi decât pentru a face o fotografie de grup.

Citiți și Raport FBI vorbeşte despre chinezi cu eşantioane de SARS şi MERS în bagaje [Yahoo News]

Ancheta OMS privind originile virusului îl include pe Peter Daszak, preşedintele Alianţei EcoHealth, un grup non-profit care a primit milioane de dolari din contribuţia SUA pentru manipularea genetică a coronavirusurilor împreună cu cercetătorii de la Institutul de Virologie din Wuhan.

Daszak a dat o declaraţie în februarie 2020 în The Lancet în numele a 27 de oameni de ştiinţă de seamă din sănătatea publică, care au condamnat „teoriile conspiraţiei care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală”.

Potrivit USRTK.org:

[E] e-mailurile obţinute prin cereri de transparenţă arată că preşedintele Alianţei EcoHealth, Peter Daszak, a elaborat declaraţia Lancet şi că intenţionează ca aceasta „să nu poată fi identificată ca provenind de la o singură organizaţie sau persoană”, ci mai degrabă să fie văzută ca „pur şi simplu o scrisoare de la cercetători renumiţi”.

Daszak a scris că doreşte „să evite apariţia unei declaraţii politice”.

Cei 27 de autori „condamnă cu tărie teoriile conspiraţiei care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală” şi au raportat că oamenii de ştiinţă din mai multe ţări „concluzionează covârşitor că acest coronavirus îşi are originea în viaţa sălbatică”. Scrisoarea nu conţinea referinţe ştiinţifice pentru a infirma o teorie a originii artificiale a virusului.

E-mailurile arată cum membrii Alianţei EcoHealth au jucat un rol timpuriu în formularea problemelor referitoare la posibila origine a laboratorului a SARS-cov-2 ca „teorii bizare care trebuie dezmembrate”, aşa cum a spus Daszak pentru The Guardian.

Pe scurt, conducătorul anchetei de vodevil a OMS lucra direct cu echipa de cercetare a coronavirusurilor de liliac de la Institutul de Virologie din Wuhan şi care insistă că virusul Wuhan are o origine naturală (şi nu ar fi putut scăpa din WIV) toate acestea în ciuda faptului că are un conflict masiv de interese.