Pandemia poate fi generată de o armă biologică scăpată din greşeală în China - fost anchetator la Departamentul de stat

Instututul de Virologie Wuhan, China
Instututul de Virologie Wuhan, China (Hector Retama / Getty Images)

Virusul care a provocat pandemia COVID-19 ar putea fi rezultatul unei scurgeri a unei arme biologice în China, potrivit lui David Asher, fost anchetator principal al dosarului COVID-19 la Departamentul de Stat al SUA.

„Ar putea fi un vector militar care a luat-o razna - să nu fi fost scurs în mod deliberat, ci să fi fost în curs de dezvoltare şi să fi scăpat cumva”, a declarat Asher pe 12 martie, în timpul unei discuţii la celebrul centru de reflecţie Hudson Institute.

Citiți și "Moartea este motorul care duce istoria înainte". Teorii fasciste ale Partidului Comunist Chinez

Asher a adăugat: „S-a dovedit a fi cea mai puternică armă din istorie. A eliminat între 15 şi 20% din PIB-ul global. A ucis milioane de oameni. Populaţia chineză abia a fost afectată. Economia lor a revenit la poziţia numărul unu în întregul G20”.

Coronavirusul, care provoacă boala COVID-19, a apărut pentru prima dată în centrul oraşului chinez Wuhan la sfârşitul anului 2019. Institutul de Virologie Wuhan, un laborator cu nivel patru de securitate - cel mai ridicat posibil - a fost laboratorul în care oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări ample asupra coronavirusurilor de liliac. Acesta este unul dintre motivele pentru care au existat speculaţii că Institutul de Virologie Wuhan este sursa focarului, posibil din cauza unei scurgeri accidentale.

Citiți și Institutul de Microbiologie din Manitoba dă afară doi chinezi implicaţi în activităţi ale Institutului de Virologie Wuhan

Cu toate acestea, în ciuda faptului că există documente care arată că o echipă de medici condusă de Shi Zhengli efectua chiar studii privind îmbunatăţirea letalităţii şi puterii de transmitere a coronavirusurilor de liliac la Institutul de Virologie Wuhan, teoria a fost declarată „extrem de puţin probabilă” de un consilier de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Peter Ben Embarek, pe 8 februarie, în urma unei misiuni de investigare de două săptămâni în Wuhan.

Cu toate acestea, după câteva zile, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a retractat declaraţia absolută a lui Embarek, spunând că „toate ipotezele rămân deschise şi necesită studii suplimentare”.

O fişă informativă publicată de Departamentul de Stat al SUA în ianuarie a afirmat că agenţia federală „avea motive să creadă” că mai mulţi cercetători de la institut s-au îmbolnăvit de simptome compatibile atât de COVID-19, cât şi de boli sezoniere comune în toamna anului 2019.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan este sintetic devine mainstream: Yahoo Finance preia o analiză - 99% este din laborator

Shi Zhengli, şefă de program la institut, declara în iulie 2020 că au existat „zero infecţii” în rândul personalului de laborator şi al studenţilor.

Asher a observat că regimul comunist a încetat să mai menţioneze public cercetările sale de la laboratorul din Wuhan în 2016. Într-o noapte din acelaşi an, el şi-a amintit că a auzit un comentator militar chinez vorbind în mass-media de stat chineză despre faptul ca ţara „a intrat într-o zonă a războiului biologic al Chinei, folosind lucruri precum viruşi” - “we have entered into an area of Chinese biowarfare, and including using things like viruses” - în engleză - original.

„Cu alte cuvinte au declarat in mod public poporului lor că aceasta este o nouă prioritate în cadrul politicii de securitate naţională trasată de Xi [Jinping]”, a spus Asher.

Citiți și "Totul a fost o minciună" - consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul Wuhan provine din laborator

Asher s-a îndoit că afirmaţia publică ar fi fost o coincidenţă sau o scăpare şi a adăugat că 2016 ar putea fi anul în care armata chineză s-a implicat în programe biologice la laboratorul Wuhan.

[Virusul Wuhan] s-a dovedit cea mai puternică armă din istorie. A eliminat între 15 şi 20 la suta din PIB-ul global - David Asher, la Hudson Institute

„Trebuie să înţelegeţi natura statului comunist din China şi abordarea sa secretă, de dublă utilizare a tuturor lucrurilor militare, pentru a putea aprecia” fenomenul, a spus Asher, care a adăugat că este convins că nimeni din OMS nu înţelege China suficient de bine pentru a înţelege că regimul chinez poate „masca” programele sale secrete.

Citiți și Nou studiu: virusul Wuhan are unele caracteristici care nu pot fi observate la viruşii naturali

Este cunoscut faptul că regimul de la Beijing nu a cooperat cu comunitatea internaţională în stadiul incipient al focarului. Chiar înaintea sosirii echipei OMS în China, autorităţile au început să şteargă masiv studii şi documente legate de cercetările de la Institutul Wuhan.

Asher a spus că Statele Unite şi aliaţii săi au adresat aproape 100 de cereri Chinei, fie pentru a solicita asistenţă şi date, fie pentru a oferi ajutor. China le-a respins pe toate şi a spus în repetate rânduri că virusul nu este contagios, deşi oficialii chinezi ştiau că virusul Wuhan se răspândeşte de la om la om, potrivit lui Asher.

Citiți și Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională

OMS a preluat şi retransmis iniţial afirmaţia Beijingului conform căreia virusul Wuhan nu era contagios, respingând un avertisment prin e-mail trimis de medicii din Taiwan.

O lucrare ştiinţifică publicată anul trecut a concluzionat că Beijingul a ascuns transmisibilitatea virusului timp de cel puţin trei săptămâni înainte de a recunoaşte public că virusul Wuhan este contagios, pe 20 ianuarie 2020.

Citiți și Canada, trasă şi ea în scandalul virusului Wuhan. Reapare cazul bizar al virusurilor expediate în 2019 către Wuhan

Jamie Metzl, consilier al OMS şi membru senior al Consiliului Atlantic, a vorbit, de asemenea, la conferinţa care a avut loc la Hudson Institute, criticând misiunea OMS de colectare de date care a avut loc anul acesta, spunând că „nu este o anchetă reală”.

„A fost mai degrabă o excursie de studiu de două săptămâni, în care li s-au oferit informaţii extrem de spălăcite”, a spus Metzl.

Pe 4 martie, Metzl a publicat o scrisoare deschisă prin care solicita o „investigaţie criminalistică internaţională completă şi fără restricţii” cu privire la originile virusului Wuhan. Scrisoarea atrăgea atenţia că experţii din echipa OMS nu au fost examinaţi „în mod adecvat” pentru ca OMS să se asigure că nu existau conflicte de interese.

Doi experţi străini din echipa OMS - Peter Daszak şi Marion Koopmans - au legături clare cu regimul chinez.