Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

Scandalul finanţării programelor de manipulare a virusurilor letale în China tocmai a izbucnit în SUA
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

Pentagonul a acordat 39 de milioane de dolari unui ONG obscur care finanţa programe de cercetare controversate de "câştig de funcţie" în laboratorul chinez care este acum acuzat că ar fi sursa pandemiei Covid-19, arată datele federale ale SUA, potrivit Daily Mail.

Ştirea survine în momentul în care directorul ONG-ului respectiv, cercetătorul britanic Peter Daszak, a devenit ţinta unui scandal internaţional datorită implicării într-o campanie de discreditare a teoriei că virusul Wuhan a apărut din Institutul de Virologie Wuhan.

ONG-ul - EcoHealth Alliance (EHA) - a fost supus unor anchete amănunţite după ce s-a constatat că a primit subvenţii federale pentru a finanţa programe de cercetare a coronavirusurilor la Institutul de Virologie Wuhan din China.

Citiți și EXCLUSIV: Mike Pompeo despre ancheta originii virusului Wuhan, blocată în cadrul Departamentului de stat

EcoHealth Alliance - înfiinţată pentru a cerceta noi boli - a finanţat parţial experimente profund controversate de „câştig de funcţie”, în care virusurile periculoase sunt făcute mai transmisibile pentru a studia efectul lor asupra celulelor umane.

Anul trecut, Donald Trump a generat o furtună politică în momentul în care a tăiat o finanţare de 3,7 milioane USD către EcoHealth Alliance - pe fondul suspiciunilor că virusul Wuhan ar fi fost creat în laboratorul din Wuhan, prin programe finanţate de ONG-ul american.

Acum, datele subvenţiilor federale adunate de investigaţii independente arată că EcoHealth Alliance a primit peste 123 milioane USD de la guvernul federal american - din 2017 până în 2020 - şi că unul dintre cei mai mari finanţatori ai săi este Departamentul Apărării, care a canalizat aproape 39 milioane USD către organizaţie - din 2013.

Citiți și Doi virologi proeminenţi susţin că au găsit amprente ale manipulării genetice în virusul Wuhan

Nu se ştie exact ce procent din aceste fonduri a ajuns să finanţeze programele de manipulare genetică a virusurilor letale de la Institutul de Virologie din Wuhan, despre care se cunoaşte că desfăşura în paralel şi programe militare ale Chinei.

Subvenţiile primite de la Pentagon au inclus 6.491.025 USD de la Agenţia de Reducere a Ameninţărilor (DTRA) din 2017 până în 2020 cu descrierea: „Înţelegerea riscului apariţiei bolilor provenite de la lilieci, transmise zoonotic în Asia de Vest”.

Finanţarea a fost clasificată drept „cercetare ştiinţifică - combaterea armelor de distrugere în masă”.

Majoritatea finanţării de la Pentagon provine prin agenţia DTRA, o ramură militară cu misiunea de a „contracara şi descuraja armele de distrugere în masă şi reţelele de ameninţări improvizate”.

Citiți și Fost consilier al Casei Albe: Anthony Fauci va dispărea în 90 de zile datorită implicării cu Institutul din Wuhan

EcoHealth Alliance a primit, de asemenea, 64,7 milioane USD de la Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), 13 milioane USD de la Agenţia de Sănătate şi Servicii Umane, care include Institutele Naţionale de Sănătate şi Centrele pentru Controlul Bolilor, 2,3 milioane USD de la Departamentul de Securitate Internă (Ministerul de Interne american) şi 2,6 milioane USD de la National Science Foundation.

Până acum, anchetele jurnalistice anunţau o finanţare guvernamentală de 3,4 milioane USD primită de EcoHealth Alliance - după ce consilierul şef în domeniul medical al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, a fost chestionat într-o şedinţă a Senatului cu privire la fondurile acordate de Institutele Naţionale de Sănătate Institutului de Virologie din Wuhan prin subvenţiile direcţionate către EcoHealth Alliance în 2019.

Dar cifrele totale ale granturilor, inclusiv finanţarea Pentagonului, depăşesc cu mult suma.

Citiți și În 2012, şeful programului anti-COVID al SUA susţinea că merită să rişti o pandemie pentru cercetări de tip "câştig de funcţie" asupra virusurilor

Cercetătorii James Baratta şi Mariamne Everett au anchetat subvenţiile primite de EcoHealth Alliance de la agenţiile guvernamentale americane, care au fost publicate pe site-ul ştiinţific Independent Science News în decembrie.

Site-ul a constatat că declaraţia EcoHealth Alliance privind vasta sa finanţare militară este amplasată adânc în secţiunea „Politica de confidenţialitate” a site-ului său web, sub titlul „Politica EcoHealth Alliance privind conflictele de interese în cercetare”.

În textul publicat, EHA afirma că este „beneficiarul a diferite granturi acordate de agenţii federale, inclusiv Institutul Naţional de Sănătate, Fundaţia Naţionala pentru Ştiinţe, Serviciul SUA pentru Pescuit şi Faună, Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Departamentul Apărării”.

EcoHealth Alliance nu a dezvăluit public dimensiunea finanţării primite de la Pentagon.

Citiți și SUA: Fost adjunct al DIA susţine că virusul Wuhan ar putea fi o "operaţiune militară" a Chinei

În 2014, administraţia Obama a interzis cercetările de tip "câştig de funcţie" - cum ar fi experimentele finanţate de EcoHealth Alliance - după ce numeroşi cercetători occidentali şi-au exprimat temerile cu privire la probabilitatea producerii unei pandemii globale în cazul în care un virus modificat genetic ar scăpa dintr-un laborator.

Cu toate acestea, EcoHealth Alliance a continuat să finanţeze programele de cercetare, folosind o lacună legislativă care permitea continuarea programelor în cazuri „urgent necesare pentru protejarea sănătăţii publice sau a securităţii naţionale”.

În cadrul EcoHealth Alliance pot fi regăsite nume sonore, unul dintre consilierii - de „politică” - este David Franz, fost comandant la principalul centru de cercetare al guvernului SUA de la Fort Detrick. Franz a fost un oficial al Comisiei Speciale a ONU care a inspectat arme biologice în Irak.

Peter Daszak, în vârstă de 55 de ani, a lucrat îndeaproape cu aşa-numita „doamnă liliac” - dr. Shi Zhengli - una dintre coordonatoarele programului de câştig de funcţie la Institutul de Virologie din Wuhan, care făcea experimente genetice pe coronavirusuri de liliac.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

Şeful EcoHealth Alliance, Peter Daszak, a fost acuzat că a orchestrat o campanie de „intimidare” din culise pentru a se asigura că teoria care afirma că virusul Wuhan provine de la Institutul de Virologie din Wuhan este discreditată în rândul oamenilor de ştiinţă.

În februarie 2020, Daszak a convins peste 20 de oameni de ştiinţă să semneze o scrisoare publică adresată renumitei reviste medicale The Lancet, în care semnatarii menţionau că nu ar fi existat nicio posibilitate ca virusul Wuhan să provină din laboratorul chinez care efectua programe de manipulare genetică a virusurilor de liliac.

Scrisoarea, publicată în The Lancet a fost atât de influentă, încât a determinat ca numeroşi oameni de ştiinţă să ignore din start varianta fabricării sintetice a virusului Wuhan.

Fostul membru senior al administraţiei Clinton Jamie Metzl, care acum face parte din comitetul consultativ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru editarea genomului uman, a declarat pentru Daily Mail că scrisoarea din The Lancet „era propagandă ştiinţifică şi o formă de huliganism şi intimidare”.

Citiți și Laureat al Premiului Nobel afirmă că vaccinarea anti COVID generează tulpinile

Informaţii publicate în temeiul legii FOIA în SUA au dezvăluit că Peter Daszak a încercat să facă astfel încât să nu implice EcoHealth Alliance în publicarea scrisorii, pentru a da impresia că apelul ar fi venit de la „colegii din comunitatea ştiinţifică”.

Daszak le-a spus colegilor săi semnatari într-un e-mail că scrisoarea nu va fi trimisă sub sigla EcoHealth şi „nu va putea fi identificată ca provenind de la vreo organizaţie sau persoană”.

Scrisoarea comună, publicată în The Lancet pe 19 februarie 2020, felicita medicii chinezi „care continuă să salveze vieţi şi să protejeze sănătatea globală în timpul provocării puse de izbucnirea Covid-19” şi a adăugat „Suntem alături de ei şi condamnăm cu tărie teoriile conspiraţioniste care sugerează că Covid-19 nu are o origine naturală".

Citiți și Profesor comunist afirmă că SUA a fost înfrântă de China în "războiul comercial şi biologic"

În ciuda legăturilor sale strânse cu laboratorul chinez, Daszak a fost de asemenea numit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) unul dintre cei 13 membri ai echipei OMS însărcinate să găsească originea focarului viral în China.

Metzl a declarat pentru Daily Mail că numirea lui Daszak este un „conflict de interese masiv şi revoltător”, permiţând unui om care a avut mize financiare şi reputaţionale semnificative în discreditarea teoriilor privind scurgerile de laborator să investigheze exact aceste teorii.

Oamenii de ştiinţă cunoscuţi au criticat modul în care s-a desfăşurat ancheta OMS - al cărui raport a respins teoria scurgerilor de laborator, afirmând că este lipsită de sens şi incompletă.

Citiți și "Totul a fost o minciună" - consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul Wuhan provine din laborator

Într-o dezvăluire obţinută pe baza accesului la informaţii publice, saitul Buzzfeed a obţinut e-mailurile dr Anthony Fauci luna trecută. Acestea arată că Daszak i-a mulţumit lui Fauci în momentul în care consilierul Casei Albe a discreditat teoria că virusul Wuhan ar fi creat de om.

„Am vrut doar să vă mulţumesc personal în numele angajaţilor şi al colaboratorilor noştri, pentru că v-aţi ridicat în public şi aţi afirmat că dovezile ştiinţifice susţin o origine naturală a COVID-19 provenind dintr-o transmitere de la lilieci la oameni, nu o scurgere de laborator din Institutul de Virologie Wuhan", a scris Daszak în aprilie 2020.

Citiți și Emisiunea "60 de minute" face praf varianta oficială a Beijingului privitoare la originea virusului Wuhan

Fauci spune că e-mailurile au fost scoase din context.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe