ONG-ul american, care finanţa programele de modificare genetică a coronavirusurilor în Wuhan, refuză să publice documentele legate de colaborarea cu chinezii

Frank Pallone
Frank Pallone (Tom Williams/CQ-Roll Call via Getty Images)

Cu patru luni înainte ca administraţia Obama să suspende, în SUA, finanţarea din fonduri federale a programelor de cercetare numite "câştig de funcţie" - un eufemism pentru manipularea genetică a virusurilor pentru a le face mai letale şi mai transmisibile - o sub-agenţie a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) - condusă de Dr. Anthony Fauci - a mutat efectiv programele de cercetare la Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) printr-o portiţă avocăţească - acordând subvenţiile pentru cercetare unui obscur grup non-profit numit EcoHealth Alliance, condus de Peter Daszak. Acesta, la rândul său, le scurgea către institutul din Wuhan.

Prima tranşă de 666.442 USD a grantului NIH de 3,7 milioane USD EcoHealth a fost plătită în iunie 2014, cu tranşe anuale similare până în mai 2019 în cadrul unui proiect care încerca să „înţeleagă riscul apariţiei coronavirusului de liliac”.

Citiți și Pentagonul a finanţat programele de manipulare genetică a coronavirusurilor la Institutul din Wuhan cu 39 de milioane USD - anchetă

După cum am menţionat, Institutul de Virologie Wuhan „a participat în mod deschis la cercetare care încerca îmbunatăţiri funcţionale în parteneriat cu universităţi şi instituţii din SUA” mai mulţi ani, sub conducerea Dr. Shi Zhengli, potrivit lui Josh Rogin de la Washington Post.

Acum, Peter Daszak - care a primit fonduri de sute de milioane USD pentru cercetarea pe care o efectua în China, la Institutul de Virologie Wuhan - refuză să se conformeze unei cereri de publicare a documentelor ONG-ului, venită din partea republicanilor din Camera Reprezentanţilor, referitoare la colaborarea cu laboratorul Wuhan, potrivit publicaţiei Just The News.

În timp ce anchetatorii guvernamentali şi jurnaliştii sapă pentru a descoperi întreaga gamă a legăturilor ONG-ului Health Alliance cu Institutul de Virologie din Wuhan, Peter Daszak continuă să respingă o cerere a Congresului de publicare a acestor informaţii.

Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan

În aprilie, republicanii din Comisia pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor i-au trimis lui Daszak o scrisoare prin care îl îndrumă să prezinte, printre multe alte documente, „toate scrisorile, e-mailurile şi alte comunicări dintre [EcoHealth] şi [Institutul de Virologie Wuhan] legate de termenii acordurilor, de coronavirusuri de liliac, de genomul sau secvenţierea genetică a acestuia, de SARS-cov-2 şi / sau practicile de siguranţă de laborator „în conformitate cu cerinţele de finanţare a cercetării NIH prin EcoHealth către laboratorul Wuhan ca sub-beneficiar al subvenţiei”.

Cu toate acestea, Daszak nu a dat curs cererii. Un consilier al Comisiei pentru Energie şi Comerţ a confirmat săptămâna aceasta pentru Just the News că respectiva comisie a Congresului american „nu a primit încă niciun răspuns de la EcoHealth Alliance şi/sau Peter Daszak la scrisoarea din 16 aprilie a liderilor Rodgers, Guthrie şi Griffith”, conform JustTheNews.

„I-am cerut lui Daszak să furnizeze informaţii pe care ştim că le are, care aruncă lumină asupra originii acestei pandemii”, a declarat reprezentantul republican, Cathy McMorris Rodgers, care a remarcat în mod public şi refuzul lui Daszak de a coopera.

Citiți și The Lancet formează o echipă de anchetă a originii COVID, numeşte la conducerea ei un colaborator al chinezilor din Wuhan

„Dr. Daszak, aţi primit fonduri americane pe care le-aţi folosit pentru a efectua cercetări asupra coronavirusurilor de liliac la Institutul de Virologie din Wuhan”, a afirmat Rodgers în timpul unei reuniuni a subcomitetului Camerei săptămâna trecută. „Datoraţi poporului american transparenţă”.

Între timp, democraţii din Congres nu par că ar fi, de fapt, interesaţi să descâlcească spinoasa problemă a originii virusului Wuhan - deoarece, în ciuda faptului că deţin puterea de a-l cita pe Daszak în ambele camere - nu au făcut-o.

Citiți și OMS este "extrem de compromisă" şi neadecvată pentru a ancheta originea virusului Wuhan - fostul şef al agenţiei americane de sănătate publică

Autoritatea supremă, aşa cum remarcă JustTheNews, revine democraţilor - în special preşedintelui Comitetului pentru energie şi comerţ, Frank Pallone - care a sporit finanţarea NIH condus de Fauci în 2015, cu 2 miliarde USD pe an până în 2020.