COVID. Cercetătorii din Wuhan intenţionau să pulverizeze proteine spike modificate în populaţiile de lilieci folosind nanoparticule care penetrau pielea [Telegraph]
alte articole
Cu 18 luni înainte de pandemie, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Virologie din Wuhan, China, au prezentat o propunere de a pulveriza în aer, în sălbăticie, coronavirusuri îmbunătăţite genetic, pentru a vaccina liliecii împotriva unor boli care altfel ar fi putut sări bariera speciilor pentru a se transmite la oameni, potrivit The Telegraph, care citează o propunere de subvenţii făcută în 2018.
Noile documente arată că - cu doar 18 luni înainte de apariţia primelor cazuri de Covid-19 - cercetătorii chinezi au prezentat planuri de a elibera nanoparticule care pătrund în piele şi care conţineau „noi proteine himerice de vârf” de coronavirusuri de liliac - intenţionând să le pulverizeze în peşteri populate de liliecii din provincia Yunnan, China.
De asemenea, planificau să creeze virusuri combinate genetic, îmbunătăţite, pentru a infecta mai uşor oamenii, şi au solicitat 14 milioane de dolari de la Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) pentru a finanţa programele de cercetare.
Oferta a fost depusă de nimeni altul decât Peter Daszak, şeful organizaţiei EcoHealth Alliance, din SUA, care spera să folosească ingineria genetică pentru a monta proteine cu „zone de clivaj a furinei polibazice specifice omului” [care se prindeau uşor de celulele umane, n.r.] pe coronavirusurile de liliac - lucru care facilita pătrunderea coronavirusurilor în celulele umane.
SARS-cov-2 are un punct de clivaj al furinei polibazice cu totul special, care nu se regăseşte în niciun alt coronavirus de liliac, dar care sporeşte capacitatea virusului Wuhan de a se lipi de celulele umane şi de a le penetra formând punţi de săruri între virus şi suprafaţa celulei. Acest mecanism face ca virusul Wuhan să fie extraordinar de bine adaptat pentru a se transmite la om, deşi coronavirusurile de liliac cunoscute nu prezintă această caracteristică - de altfel fiind extrem de improbabil să fi apărut natural.
Citiți și Nou studiu: virusul Wuhan are unele caracteristici care nu pot fi observate la viruşii naturali
Mecanismul respectiv răspunde - întâmplător? - la întrebarea pe care şi-o pune comunitatea ştiinţifică de la începutul pandemiei - şi anume cum a "evoluat" SARS-cov-2 pentru a deveni atât de infecţios pentru oameni şi de ce nu se găsesc în natură urme ale acestei evoluţii, dacă ea s-a realizat pe cale naturală.
Propunerea făcută de chinezi şi depusă de Daszak includea, de asemenea, planuri de amestecare a tulpinilor de risc mare, naturale, de coronavirus - cu variante mai infecţioase, dar mai puţin letale.
Echipa sa de cercetători o includea pe dr. Shi Zhengli de la Institutul de Virologie din Wuhan, precum şi cercetători din SUA de la Universitatea din Carolina de Nord şi Centrul Naţional de Sănătate a Faunei Sălbatice de la US Geological Survey (USGS).
DARPA a refuzat contractul - spunând că „este clar că proiectul propus de Peter Daszak poate pune în pericol comunităţile locale”, şi a avertizat că Daszak nu a luat în considerare pe deplin pericolele implicate de programele de îmbunătăţire genetică a virusului - aşa-numitele cercetări privitoare la "câştig de funcţie" sau "îmbunătăţiri funcţionale" - sau prin eliberarea unor asemenea substanţe în aer.
Documentele de răspuns la cererea de subvenţionare arată că echipa a avut temeri cu privire la programul de vaccinare şi a spus că va „efectua activităţi educaţionale ... astfel încât să existe o înţelegere publică a ceea ce facem şi de ce o facem, în special datorită practicii de consum [de lilieci, n.r.] în regiune [Yunnan, n.r.]”.
Angus Dalgleish, profesor de oncologie la Universitatea St. George din Londra, care s-a străduit să se publice lucrări care arătau că Institutul de Virologie din Wuhan (WIV) desfăşura programe de „câştig de funcţie” începute cu ani înainte de pandemie, a spus că cercetarea putea să progreseze chiar şi fără finanţările occidentale (americane).
"Este în mod clar un rezultat al câştigului de funcţie, de proiectare a zonei în care se taie [furina polibazică, n.r.] şi de îmbunătăţire a noilor virusuri pentru a creşte infectabilitatea faţă de celulele umane în mai mult de o linie celulară", a spus el, potrivit Telegraph.
După cum notează publicaţia britanică, Peter Daszak este cel care a organizat (dar nu a semnat) o scrisoare a unor cercetători publicată în The Lancet anul trecut, care excludea ipoteza că virusul a apărut din cauza unor scurgeri de laborator, şi care a înăbuşit mai mult de un an dezbaterea cu privire la originile de laborator ale virusului Wuhan.
"De mai bine de un an am încercat în repetate rânduri să-i pun întrebări lui Peter Daszak fără niciun răspuns", a declarat Viscount Ridley, co-autor al unei viitoare cărţi despre originea virusului Wuhan, cel care a cerut în repetate rânduri Camerei Lorzilor să caute mai adânc originile pandemiei. "Acum se pare că [Daszak, n.r.] a fost autorul acestei informaţii vitale despre programele de cercetare a virusurilor în Wuhan, dar a refuzat să le transmită lumii. Sunt furios. Şi aşa ar trebui să fie şi lumea", a adăugat el.
Citiți și Imagini din satelit, căutări pe internet, arată că virusul Wuhan a lovit China la sfârşitul verii
„Peter Daszak şi EcoHealth Alliance (EHA) au propus injectarea de coronavirusuri de lilieci modificate genetic, mortale, colectate de Institutul de Virologie Wuhan în şoareci umanizaţi şi modificaţi către liliac şi multe altele.”
Documentele, publicate de un consorţiu internaţional de oameni de ştiinţă cunoscut sub numele de „Drastic Research”, au fost autentificate de un fost oficial al administraţiei Trump. Potrivit grupului, „Documentele de propunere propriu-zise vor fi publicate la momentul oportun”.
"Având în vedere că găsim în această propunere o discuţie cu privire la introducerea planificată a zonelor de clivaj [al furinei polibazice, n.r.] specifice omului, este necesară o revizuire mai largă, de către comunitatea internaţională, a plauzibilităţii inserţiei artificiale [în genomul virusului n.r.]", au transmis cei de la Drastic într-un comunicat.
MERS îmbunătăţit?
Un om de ştiinţă anonim al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat pentru The Telegraph că propunerea de finanţare a lui Daszak propunea - în mod şocant - planuri de îmbunătăţire a virusului MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) mai mortal, care a lovit Orientul Mijlociu cu ani în urmă.
"Partea înfricoşătoare este că produceau virusuri MERS modificate genetic, infecţioase", a spus sursa, adăugând că "aceste virusuri au o rată de mortalitate de peste 30%, cu cel puţin un ordin de mărime mai mult decât Sars-cov-2".
"Dacă unul dintre înlocuitorii receptorilor ar fi reuşit să facă virusul MERS să se răspândească aşa cum o face virusul Wuhan, menţinând în acelaşi timp letalitatea MERS, această pandemie ar fi fost aproape apocaliptică".