China şterge documente legate de 300 de studii de coronavirus făcute în Wuhan
alte articole
Guvernul chinez a fost supus unui nou val de critici, oficialii fiind acuzaţi că au şters date online importante despre Institutul de Virologie din Wuhan - controversatul laborator suspectat de a fi originea pandemiei COVID-19.
Potrivit Daily Mail, „sute de pagini de informaţii” care documentau peste 300 de studii efectuate de Institutul de Virologie din Wuhan au fost şterse dintr-o bază de date, inclusiv unele care se refereau la transmiterea bolilor de la animale la oameni, care fuseseră publicate online de către Fundaţia Naţională de Ştiinţe Naturale a Chinei (NSFC) şi care, acum, nu mai sunt disponibile.
Citiți și China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"
Shi Zhengli, „femeia liliac”
Ştergerea dovezilor cheie a reaprins temerile că regimul comunist încearcă să împiedice ancheta asupra originilor virusului Wuhan.
Evoluţia survine după ce liderul comunist chinez Xi Jinping a blocat, săptămâna trecută, membrii echipei trimise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii să intre în China - o acţiune care a atras condamnare internaţională. La peste un an de la explozia virusului în oraşul Wuhan din centrul Chinei, regimul chinez nu a oferit explicaţii despre originea virusului şi nici despre primul pacient. Deşi iniţial anunţase că virusul a apărut prin traversarea barierei speciilor în piaţa de animale vii Huanan din Wuhan, teoria a fost repudiată de oameni de ştiinţă.
Între timp, mass-media de stat controlată de regimul comunist chinez a publicat sute de articole care susţin că virusul nici măcar nu provine din oraşul Wuhan.
Ca parte a curăţării de către NSFC a studiilor online, organizaţia a şters toate referinţele la studiile efectuate de Shi Zhengli, virologul din Wuhan care şi-a câştigat porecla "femeia liliac" pentru călătoriile sale în provincia Yunnan, unde a colectat eşantioane de coronavirusuri în peşterile de lilieci.
Studiile cheie ale investigaţiilor asupra sursei virusului, inclusiv unul asupra riscului de infecţie cu coronavirusuri de liliac, asemănătoare cu virusul SARS, şi altul privind agenţii patogeni umani transportaţi de lilieci, au dispărut, de asemenea, potrivit publicaţiei Daily Mail.
Zhengli a fost criticată vehement în 2015 din cauza proiectelor sale controversate de cercetare privind „câştigul de funcţii” - un eufemism pentru încercările oamenilor de ştiinţă de a produce virusuri mult mai periculoase. Cercetările includeau generarea de viruşi himerici, concepuţi pentru infectarea oamenilor.
Potrivit liderului conservator britanic Iain Duncan Smith, membru al Alianţei interparlamentare pentru relaţiile cu China, dezvăluirile sunt încă un exemplu de muşamalizare a originii virusului de către regimul comunist chinez.
"China încearcă în mod clar să ascundă dovezile", a spus el, adăugând că "este vital să existe o investigaţie aprofundată a ceea ce s-a întâmplat, dar China pare să facă tot ce poate pentru a opri acest lucru. Nu ştim ce se întâmplă în acel laborator. S-ar putea să se fi jucat cu coronavirusuri de lilieci şi au făcut o greşeală. Cu excepţia cazului în care China se va deschide inspecţiei, lumea va presupune că au ceva de ascuns".
Daily Mail notează că nu este prima dată când Institutul de Virologie Wuhan este acuzat că a suprimat dovezi critice cu privire la originile virusului.
Cu câteva zile înainte ca OMS să fie alertată cu privire la izbucnirea cazurilor de pneumonie asemănătoare celei de SARS în Wuhan, în decembrie 2019, Institutul de Virologie Wuhan a început să-şi modifice baza de date cu agenţi patogeni virali. Baza de date era extrem de folositoare, deoarece includea informaţii despre variantele de virus la alte animale sălbatice.
Printre schimbările pe care experţii consideră că autorităţile chineze le-au făcut, pentru a muşamaliza cercetările făcute, au fost ştergerea unor cuvinte cheie precum „animale sălbatice”.
Titlul a fost schimbat din "baza de date a agenţilor patogeni virali transmisă de fauna sălbatică" în "baza de date a agenţilor patogeni virali transmisă de lilieci şi rozătoare". Termenul „animal sălbatic” a fost înlocuit cu „lilieci şi rozătoare” sau „lilieci şi şobolani”, potrivit Daily Mail.
Modificarea a avut loc cu două zile înainte ca unui laborator de secvenţiere a genelor să i se ordone, de către Comisia de sănătate şi medicină din provincia Hubei, să distrugă eşantioane ale virusului nou apărut şi să nu transmită informaţii.
Potrivit raportului, modificările - efectuate în seara de 30 decembrie - au fost substanţiale şi au avut loc cu o zi înainte ca regimul să recunoască în mod public existenţa unui focar de pneumonie atipică în Wuhan.
Administratorul principal al bazei de date este Shi Zhengli, care, la sfârşitul anului 2019 se afla la o conferinţă la Shanghai când a fost convocată de urgenţă în Wuhan pentru a face faţă focarului care fusese detectat la doi pacienţi cu pneumonie. În timp ce Shi Zhengli se afla în trenul de noapte care o ducea înapoi la Wuhan, baza de date a fost modificată.
„Pare un efort grăbit, inconsistent, de a disocia proiectul de focarul apărut, prin schimbarea numelui acestuia”, potrivit analistului de informaţii din Marea Britanie care a descoperit modificările. „Este un lucru ciudat să faci aşa ceva la câteva ore după ce ai fost informat despre existenţa unui focar de nou coronavirus”.
„Dacă Institutul de Virologie din Wuhan ar fi găsit legătura lipsă dintre virusul liliecilor ratg13 şi SARS-cov-2 [coronavirusul care provoacă COVID-19] dintr-un vector animal, ar fi fost în baza de date a lui Shi”, a adăugat el.