Obama pedalază pe unirea Europei şi Statelor Unite împotriva Rusiei în Ucraina

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

În timpul summitului UE – SUA, preşedintele american Barack Obama a cerut, miercuri, Rusiei să dezamorseze criza din Ucraina, a avertizat că dacă Moscova nu va răspunde apelului făcut de Occident, vor exista ”costuri” şi măsuri ce vor izola mai mult ţara.

Şefule statului american a declarat că Statele Unite şi Europa sunt unite în susţinerea lor pentru Ucraina, inclusiv cu asistenţă economică, cât şi în eforturile lor de a izola Rusia pentru intervenţia în Crimeea. Vor urma sancţiuni mai dure dacă Rusia se implică în ”incursiuni mai adânci” în Ucraina, a adăugat Obama.

Printre sancţiunile economice ce ar putea urma sunt incluse: îngheţarea activităţilor bancare occidentale în Rusia, embargo pe vânzările de armament, limitarea expunerilor la bursa londoneză şi reducerea schimburilor comerciale dintre Est şi Vest.

Statele Unite şi Europa recunosc că o astfel de poziţie poate avea consecinţe masive pe plan global, în special pentru ţările care depind de gazul şi petrolul rusesc. În continuare, liderii occidentali vor căuta metode pentru a dezvolta exporturile de gaz natural american în Europa.

Între timp, trupele ruseşti masate la graniţa estică a Ucrainei a provocat îngrijorări în rândul guvernului de la Kiev cât şi a statelor din estul Europei. Forţele armate ruseşti ar avea capabilitatea să străbată Ucraina şi să pună în pericol Republica Moldova.

Pentru a a scăpa din această criză, Rusia trebuie să înceapă negocierile cu guvernul de la Kiev, să fie pregătită să ”acţioneze responsabil” şi să respecte normele internaţionale, a declarat Obama.

Dacă Rusia nu se comportă responsabil, ”vor exista costuri adiţionale” care ar putea să rănească economia globală însă vor afecta Rusia cel mai mult”, a adăugat Obama.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea ”nu este o treabă încheiată” deoarece procesul de anexare nu a fost recunoscut internaţional, a precizat Obama.

Pe timpul summitului de la Bruxelles, Ucraina a cerut ajutorul Occidentului pentru a-şi îmbunătăţii capabilitatea de luptă ce i-a fost ”demontată intenţionat” pe timpul fostului preşedinte, Viktor Ianukovici.

”Ceea ce avem nevoie este susţinerea din partea comunităţii internaţionale. Avem nevoie de tehnologie şi asistenţă militară pentru a reface şi pentru a moderniza armata ucraineană – pentru a fi pregătiţi să câştigăm, nu numai să luptăm”, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuc.

Momentan, Ucraina a mobilizat aproximativ 30.000 de trupe de-a lungul graniţei estice iar ucrainenii sunt pregătiţi ”să-şi apere ţara”, a încheiat Iaţeniuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe