Şeful diplomaţiei ucrainene după întâlnirea cu Lavrov: „Am convenit să evităm o nouă escaladare a conflictului”

Andrii Deşciţa.
Andrii Deşciţa. (captură youtube.com)

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a declarat luni, după discuţiile purtate cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la Haga, că Rusia şi Ucraina au convenit să evite „o nouă escaladare a conflictului”.

„Am convenit să evităm o nouă escaladare a conflictului în Crimeea, estul şi sudul Ucrainei, fapt ce ar fi putut duce la victime”, a declarat Deşciţa.

Conform ministrului ucrainean, Lavrov a mai susţinut că Rusia nu intenţionează să intervină militar în regiunile din estul şi sudul Ucrainei. Totuşi, cei doi diplomaţi au mai fost de acord privind necesitatea unor discuţii la nivelul ministerelor de Externe şi de Apărare, în cazul în care situaţia se va agrava.

În timpul întâlnirii, Deşciţa a subliniat că executivul de la Kiev va considera în continuare Republica Crimeea ca fiind parte componentă a teritoriului său şi a criticat acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană, care vor considera în continuare Crimeea ca fiind parte a Ucrainei, au adoptat mai multe sancţiuni economice şi politice împotriva Rusiei, printre care şi excluderea din G8, şi au încurajat rezolvarea crizei pe cale diplomatică.

Excluderea Rusiei din Grupul celor opt naţiuni industrializate (G8) nu „va fi o problemă mare” deoarece „noi nu ţinem de acest format”, a declarat ministrul de Externe rus.

Recent, oficialii de la Casa Albă au avertizat că forţele ruseşti masate la graniţa estică şi sudică a Ucrainei sunt pregătite de invazie, în timp ce guvernul de la Kiev a anunţat că posibilitatea unui război cu Moscova devine din ce în ce mai reală.