Şeful diplomaţiei ucrainene după întâlnirea cu Lavrov: „Am convenit să evităm o nouă escaladare a conflictului”

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a declarat luni, după discuţiile purtate cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la Haga, că Rusia şi Ucraina au convenit să evite „o nouă escaladare a conflictului”.
Andrii Deşciţa. (captură youtube.com)
P. P.
25.03.2014

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a declarat luni, după discuţiile purtate cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la Haga, că Rusia şi Ucraina au convenit să evite „o nouă escaladare a conflictului”.

„Am convenit să evităm o nouă escaladare a conflictului în Crimeea, estul şi sudul Ucrainei, fapt ce ar fi putut duce la victime”, a declarat Deşciţa.

Conform ministrului ucrainean, Lavrov a mai susţinut că Rusia nu intenţionează să intervină militar în regiunile din estul şi sudul Ucrainei. Totuşi, cei doi diplomaţi au mai fost de acord privind necesitatea unor discuţii la nivelul ministerelor de Externe şi de Apărare, în cazul în care situaţia se va agrava.

În timpul întâlnirii, Deşciţa a subliniat că executivul de la Kiev va considera în continuare Republica Crimeea ca fiind parte componentă a teritoriului său şi a criticat acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană, care vor considera în continuare Crimeea ca fiind parte a Ucrainei, au adoptat mai multe sancţiuni economice şi politice împotriva Rusiei, printre care şi excluderea din G8, şi au încurajat rezolvarea crizei pe cale diplomatică.

Excluderea Rusiei din Grupul celor opt naţiuni industrializate (G8) nu „va fi o problemă mare” deoarece „noi nu ţinem de acest format”, a declarat ministrul de Externe rus.

Recent, oficialii de la Casa Albă au avertizat că forţele ruseşti masate la graniţa estică şi sudică a Ucrainei sunt pregătite de invazie, în timp ce guvernul de la Kiev a anunţat că posibilitatea unui război cu Moscova devine din ce în ce mai reală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor