Cum a capturat Rusia 51 de nave ale marinei ucrainene

Marina rusească.
Marina rusească. (captură youtube.com)

De la începutul invaziei urmate de anexarea Republicii Crimeea, Rusia a capturat 51 de nave ale marinei ucrainene şi a scufundat intenţionat două nave proprii, conform lui Dmitri Tymchuk, directorul Centrului de Cercetări Militare şi Politice din Kiev.

Printre navele ucrainene care se pare că au fost capturate de forţele armate ruseşti se află şi submarinul Zaporizia, nava de management Slavutici, navele de debarcare Konstantin Olshanski şi Kirovohrad şi căutătoarele de mine Cernihiv şi Cherkasy. Înaintea invaziei din Crimeea, mulţi dintre comandanţii dezertori ai marinei ucrainene erau subordonaţi ai amiralului pro-Kremlin, Iurie Ilian - omul numit şef al Statului Major de către Viktor Ianukovici în timpul protestelor din Kiev. Aşa se face că unele dintre nave au fost predate ruşilor, fără a opune rezistenţă.

La începutul invaziei, pe 7 martie, marina rusească a scufundat un vapor vechi pentru a bloca o parte din marina ucraineană în portul din Crimeea. În timpul atacurilor ulterioare asupra vaselor care încă mai opuneau rezisenţă, ruşii au scufundat al doilea vapor propriu, pentru a crea o barieră de netrecut, în golful strâmt unde erau ancorate navele ucrainene. Nava Cerkasi a fost capturată ultima, pe 25 martie, după ce nu a reuşit să treacă de blocada formată din cele două vapoare scufundate, pentru a ieşi în Marea Neagră. Cerkasi, a fost supusă la săptămâni întregi de ameninţări şi ultimatumuri pentru a se preda, înainte de a fi capturată.

Multe dintre navele marinei ucrainene au fost capturate prin forţă armată de către soldaţii ruşi. Armata ucraineană nu a primit ordin să deschidă focul împotriva atacatorilor decât în ultima săptămână. De asemenea, guvernul de la Kiev nu a pretins eliberarea niciunui vapor ucrainean capturat de armata rusă.

În prezent, marina ucraineană este practic decimată. Din data de 26 martie, numai 10 nave au mai rămas în posesia Ucrainei, printre care Fregata Hetman, vasul de scufundări Netişin şi un vapor al serviciilor de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe