Olexander Muziciko, liderul de pe Euromaidan împuşcat de două ori în inimă de către ”forţele speciale”

Aleksandr Muziciko, lider regioanal al grupării Pravdi Sektor
Aleksandr Muziciko, lider regioanal al grupării Pravdi Sektor (Captură youtube)

Olexander Muziciko, cunoscut şi ca ”Saşko Bily”, a fost împuşcat mortal în dimineaţa de marţi de către ”forţele speciale” ucrainene în timpul unui raid asupra unei cafenele din oraşul vestic Rivne, a anunţat ministrul de Interne de la Kiev.

Forţele speciale ucrainene ”Sokol”, l-ar fi împuşcat pe Muziciko pe care l-au descris şi ca ”liderul unui grup criminal”, după ce acesta ar fi deschis focul împotriva lor, potrivit declaraţiilor aceluiaşi oficial.

Considerat ultranaţionalist, Muziciko era unul dintre coordonatorii Sectorului de Dreapta şi era căutat atât de autorităţile ucrainene, cât şi de cele ruse. Pe mandatul de arestare emis de autorităţile de la Moscova acesta era acuzat de atrocităţi comise împotriva trupelor ruseşti pe timpul războiului din anii 1990 cu separatiştii Ceceni. Muziciko a negat acuzaţiile aduse.

Potrivit agenţiei ruseşti de ştiri Interfax, Muziciko era membrul unei organizaţii numite Adunarea Naţională Ucraineană – Autoapărarea Naţională Ucraineană, ce a luptat alături de rebelii ceceni din 1994 până în 2000. Poliţia ucraineană vroia să-l aresteze pentru agresarea unui procuror şi pentru ”huliganism”.

Totuşi, modul în care Muziciko a fost împuşcat este controversat. Înainte ca ministrul ucrainean să anunţe versiunea oficială, parlamentarul independent, Oles Donii, a relatat o versiune complet diferită.

Conform mesajului expus de Donii pe Facebook, Muziciko se afla la volanul automobilul său atunci când două maşini l-au forţat să părăsească drumul. A fost capturat şi executat, după care cadavrul i-a fost abandonat. Practic, Donii a acuzat poliţia că l-a executat pe Muziciko.

”Două maşini i-au ciocnit maşina, apoi a fost tras afară şi l-au urcat în maşina lor. I-au pus cătuşele, l-au aruncat la pământ şi l-au împuşcat de două ori în inimă.”

Versiunea lui Donii a fost confirmată şi de către un alt membru al Sectorului de Dreapta, Jaroslav Granite, afirmă presa din Azerbaijan.

”Criminalii (poliţia ucraineană) l-au împuşcat în inimă după ce s-au asigurat că nu are o vestă anti-glonţ”, a declarat Granite.

Chiar dacă circumstanţele exacte ale morţii sale nu au fost determinate cu certitudine, Muziciko nu avea o imagine foarte bună. Jurnaliştii de la BBC susţin că acesta ar fi intrat într-o şedinţă de partid desfăşurată într-un sediu guvernamental din vestul Ucrainei cu o mitralieră AK-47.

Coincidenţă sau nu, Muziciko a fost împuşcat la numai câteva ore după întâlnirea dintre ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, aceasta fiind prima întâlnire oficială dintre cele două ţări de la începutul crizei din Crimeea.

Oficialii ruşi au susţinut în repetate rânduri că protestele anti-guvernamentale din Ucraina au fost conduse, cel puţin parţial, de către grupurile de dreapta, printre care Sectorul de Dreapta şi Svoboda (Libertate).

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat că grupurile naţionaliste ucrainene şi ”fasciste” precum Sectorul de Dreapta reprezintă un pericol pentru populaţia vorbitoare de limbă rusă din Ucraina. Acest pretext a fost folosit şi în timpul invaziei ce a dus la anexarea Crimeei.

Pe 11 martie 2014, secretarul Dumei Federaţiei Ruse, deputatul Valeri Rashkin, le-a cerut serviciilor speciale ruse să "urmeze exemplul" Mossadului şi să-i asasineze pe liderii Sectorului de Dreapta Dmitro Iaroş şi Aleksandr Muziciko.

Liderul Sectorului de Dreapta, Dmitro Yaroş, a creat recent un partid politic cu acelaşi nume şi intenţionează să participe în cursa pentru preşedinţia Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe