PL a înregistrat un proiect de ieşire a R. Moldova din CSI

Partidul Liberal a înregistrat la Parlament un proiect de hotărâre privind ieşirea Republicii Moldova din componenţa Comunităţii Statelor Independente. Autorul proiectului, deputatul Valeriu Munteanu, a confirmat înaintarea proiectului.
Mihai Ghimpu (vox.publika.md)
Ana Chitoroagă
25.03.2014

Partidul Liberal a înregistrat la Parlament un proiect de hotărâre privind ieşirea Republicii Moldova din componenţa Comunităţii Statelor Independente. Autorul proiectului, deputatul Valeriu Munteanu, a confirmat înaintarea proiectului.

„Având în vedere că principiile care au stat la baza constituirii Comunităţii Statelor Independente, şi anume: recunoaşterea reciprocă şi respectarea suveranităţii naţionale a statelor-membre; egalitatea în drepturi şi neamestecul în treburile interne; renunţarea la aplicarea forţei, şi alte principii şi norme unanim recunoscute ale dreptului internaţional au fost încălcate recent de către una din părţile semnatare, precum şi ţinând cont de aspiraţiile de integrare în Uniunea Europeană ale Republicii Moldova,Parlamentul adoptă prezenta hotărâre.”

PL subliniază că nu toate foste state membre ale URSS au aderat la CSI, o parte au ales din start integrarea în comunitatea europeană (Estonia, Letonia, Lituania), altele au părăsit rândul membrilor ca urmare a agresiunii armate din partea unui membru-fondator (Georgia a părăsit CSI în 2008).

Democraţii consideră că ţara noastră încă mai poate profita din relaţiile economice şi comerciale cu statele CSI. „În această situaţie, Republica Moldova, mai mult ca niciodată trebuie să promoveze o politică externă inteligentă, una echilibrată. Nu este cazul să ne aruncăm în tot felul de speculaţii de moment. Trebuie să privim lucrurile mai larg. Este părerea mea fermă. Această participare pe platforma CSI este una benefică pentru Republica Moldova, fiindcă ne permite să nu promovăm interesele economice şi comerciale. Trebuie să păstrăm dialogul şi cu partenerii noştri tradiţionali din est”, a evidenţiat Igor Corman.

Autorii nu au uitat să menţioneze nici evenimentele din Ucraina, menţionând că „una din Înaltele Părţi Contractante a ocupat o parte a teritoriului suveran a altei Părţi şi, ulterior, l-a anexat, iar celelalte state-membre ale acordului au fost apatice, au demonstrat ineficienţa şi inutilitatea acestui acord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor