România are nevoie de mai multe ”capabilităţi NATO” la graniţa cu Ucraina

Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale
Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale (Epoch Times România)

Ministrul Apărării de la Bucureşti, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că România, Polonia cât şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina trebuie să menţină capabilităţi NATO pentru a fi pregătite de o ”situaţie operativă”.

România şi ”celelalte state care au graniţă cu Ucraina” trebuie să aibă ”capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO”, a declarat Duşa.

Comandantul Forţelor NATO din Europa a avertizat că Rusia a masat la graniţa cu Ucraina o armată numeroasă capabilă să cucerească Ucraina şi să pună în pericol Republica Moldova.

De la începutul crizei din Ucraina, "s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din această zonă".

Luni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va atrage atenţia statelor membre asupra situaţiei din regiune şi asupra nevoii de repoziţionare a resurselor militare ale NATO ca urmare a activităţilor Federaţiei Ruse.

În prezent, numai "un avion al NATO face supraveghere aeriană" în timp ce "un avion AWACS şi avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană", a adăugat Duşa.

Recent, oficialii polonezi au anunţată că România va începe exerciţiile militare alături de Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia şi ţările baltice, în baza militară Lask din centrul Poloniei.