Băsescu critică colaborarea dintre Ponta şi chinezi: De ce trebuie să ne vulnerabilizăm?

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Haga cu prilejul Summitului Securităţii Nucleare, că abordările sale tradiţionale din regiune nu s-au schimbat, iar parteneriatul strategic cu SUA este de „neînlocuit”, acuzându-l voalat pe premierul Victor Ponta că „se împrăştie în diverse direcţii zâmbind, spre Est şi spre Asia” punând în pericol securitatea naţională.

„Înainte de întâlnirea cu preşedintele Obama am avut o discuţie lungă pe subiectul regiunii cu vicepreşedintele Biden. M-a ajutat foarte mult să consolidez concluzia discuţiei cu Joe Biden. Să nu credeţi că domnului Lavrov i-am spus altceva legat de securitatea regională. Am discutat şi cu preşedintele Van Rompuy şi cu Barosso şi cu mulţi alţii, inclusiv cu preşedintele Turciei. Nu aş vrea să intru în acest subiect aici. Abordările mele tradiţionale nu sunt schimbate. Nimic nu se schimbă.

Evenimentele care au loc în regiune confirmă îngrijorările lui Traian Băsescu de la început de mandat, iar parteneriatul cu SUA este de neînlocuit. "Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii zâmbind spre Est şi spre Asia. Nu trebuie să dăm totul chinezilor. Ce, americanii nu au servicii telecom? Putem face afaceri cu toată lumea. Securitatea noastră ţine de parteneriatul cu SUA şi de apartenenţa la NATO”, a precizat şeful statului.

Preşedintele a făcut aluzie la compania chineză Huawei, acuzată de spionaj cibernetic în alte ţări, care, potrivit unui memorandum semnat în luna noiembrie de Guvernul Ponta şi guvernul chinez, ar urma sa participe la construcţia unor sisteme IT, critice pentru siguranţa naţională. Astfel, Huawei ar urma sa participe în România la realizarea a cinci proiecte majore în domeniul IT, respectiv Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiecte de tip Guvernare Electronică, proiecte de tip Oraş Inteligent şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă.

„De parteneriatul strategic cu SUA, care nu îmbracă doar securitatea militară, ci şi aspectele dezvoltării economiei româneşti, numai că acum ne încurcăm, creăm confuzie, vrem cu China, vrem cu SUA? Mă îndoiesc că SUA nu pot dezvolta programe IT sau de telefonie în România, de ce trebuie să ne vulnerabilizăm?. Sper ca vocea şi consecvenţa mea vor domina aprecierile cu privire la România, chiar dacă au apărut şi alte opţiuni. Sper că consecvenţa în acţiune a României să ne lase pe această axă fixată de mulţi ani”, a subliniat Traian Băsescu.

De fapt, se pare că planurile premierului Ponta nu sunt în această direcţie. Vicepremierul Liviu Dragnea, aflat într-o vizită de lucru în China, a promis că memorandumul va merge înainte în ciuda opoziţiei preşedintelui Băsescu. Mai mult decât atât, Dragnea le-a propus chinezilor să îşi aleagă un oraş din România, pentru a dezvolta "un sistem de supraveghere" care să permită creşterea "siguranţei cetăţeanului".

Planul lui Ponta

Oricine încearcă să se împrăştie în diverse direcţii zâmbind spre Est şi spre Asia. Nu trebuie să dăm totul chinezilor. Ce, americanii nu au servicii telecom? Putem face afaceri cu toată lumea. Securitatea noastră ţine de parteneriatul cu SUA şi de apartenenţa la NATO

După ce a primit memorandumul cu pricina, Traian Băsescu a denunţat faptul că trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în subordinea Guvernului, după tragedia aviatică din Apuseni, face parte dintr-un plan al lui Ponta de a aranja "apele" pentru chinezi:

„Am solicitat azi (miercuri) şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a transmis, semnarea memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturare, am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma, e clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă şi îl notific public că la CCR indiferent ce vot vor da în parlament îmi e greu să cred că o astfel de lege va trece ştiind atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului, nu are în atribuţiuni aşa ceva, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale - obligaţiile asumate şi aprobate prin memorandum cu Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau alta”, declara Băsescu pe 20 februarie.

Huawei, acuzată de spionaj

Huawei a primit interdicţii de a construi reţele guvernamentale atât în SUA cât şi în Canada, guvernele celor două ţări invocând creşterea ameninţării terorismului electronic. Marea Britanie a solicitat şi ea în ianuarie 2014 renunţarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinţe, citând "potenţiale vulnerabilităţi", în timp ce Australia a refuzat să permită companiei să vândă echipamente pentru reţeaua naţională australiană.

În iulie 2013, Richard Hayden fost director al CIA şi NSA, a reiterat şi detaliat într-un interviu acordat Australian Financial Review că firma chineză Huawei reprezintă un risc pentru securitatea naţională a SUA, deoarece spionează pentru China, şi că firma i-ar fi cerut să facă lobby pentru chinezi.