O insectă a învăţat să mănânce culturile de porumb modificate genetic

(photos.com)

În câmpiile din Statele Unite a apărut o mică vietate care usucă (literalmente) plantele de porumb modificate genetic chiar în scopul de a-i rezista.

Acum câtva timp Diabrotica virgifera virgifera (viermele de rădăcină), a devastat câmpurile de porumb modificat genetic din Monsanto. Ei bine, acum diabrotica a mers mai departe. A devenit capabil să mănânce şi alte soiuri de porumb modificat genetic comercializate de alţi giganţi din industria agrochimică, precum DuPont şi Syngenta. Referiri la acest fenomen găsim şi în buletinul Academiei de Ştiinţe a SUA (poate fi vizionat la adresa http://bulletin.ipm.illinois.edu/?p=1629).

Un pas înapoi pentru a înţelege

Porumbul OMG, care acum este obligat să ridice steagul alb în faţa atacului viermelui, are un lucru în comun. Genele lor au fost manipulate în laborator prin inserarea unui fragment de material genetic de la Bacillus thuringiensis, o bacterie capabilă să producă substanţe insecticide. Deci este un porumb modificat genetic – OMG Bt. Există diferite tipuri de OGG Bt, fiecare fiind capabil să producă o substanţă insecticidă diferită.

Viermele de rădăcină (Diabrotica virgifera virgifera) este o insectă care îşi depune ouăle în sol. Larvele lor mănâncă rădăcinile de porumb, iar adulţii, în a doua jumătate a verii, mănâncă frunzele. Deja de câţiva ani se cunoaşte existenţa unor tulpini de diabrotica capabile să facă petreceri pe plantele de porumb OMG care produc toxina insecticidă Cry3Bb1, cum ar fi varietatea Lu 863 de Monsanto.

Noutatea raportată de PNAS este descoperirea de tulpini de Diabrotica rezistente la o toxină insecticidă diferită, care se numeşte mCry3A şi care este caracteristică altor tipuri de porumb OMG Bt, culturi care aparţin giganţilor din industria agrochimică Syngenta şi DuPont.

De asemenea, buletinul de la PNAS spune că rezistenţa la cele două toxine insecticide este prezentă în acelaşi timp şi în aceleaşi tulpini de diabrotica. De exemplu, au fost descoperite insecte capabile să mănânce atât porumbul OMG care produce toxina Cry3Bb1 cât şi porumbul OMG care produce toxina mCry3A.

Până în prezent am expus ştirile. Dar care sunt consideraţiile?

În primul rând, agricultura care se bazează pe OMG este o agricultură înapoiată. În Statele Unite, acesta este modelul dominant de vreo 20 de ani şi în această scurtă perioadă de timp a fost permis viermelui să câştige. Mai mult decât atât, viermele nu a avut de ales: fie să se adapteze şi să reziste la toxinele insecticide produse de plante fie să piară. S-a adaptat.

În mod tradiţional, diabrotica este eliminată prin rotaţia culturilor. Ouăle sunt depuse în sol, larvele mănâncă rădăcinile de porumb şi dacă nu găsesc aceste plante pur si simplu mor de foame. Este o tehnica folosită de secole care funcţionează şi în ziua de azi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură