FBI prinde spioni chinezi la vânătoare de soiuri de porumb şi orez OMG

Cercetătorii care studiază porumbul au ajuns la concluzia că acesta emite sunete cu ajutorul rădăcinilor (Selahattin BAYRAM / Photos.com)
Mioara Stoica
16.12.2013

Anchetă FBI în Midwest: seminţele erau ascunse în pachete de porumb pentru floricele (pop corn) şi şerveţele de hârtie. În vizor, de asemenea, orezul OMG.

Chinezi la vânătoare de secrete în Statele Unite ale Americii. Dar de data aceasta nu căutau cel mai recent proiect de avion sau de drone, ci au pus mâna pe seminţe preţioase din noile soiuri de porumb şi orez. Investigaţiile au dus la punerea sub acuzare a trei persoane şi identificarea altora în urma anchetelor efectuate de FBI în Midwest. O poveste care nu este încă închisă, relatează Corriere.

O investigaţie care durează de doi ani - Primul caz l-a implicat pe Mo Hailong, cetăţean chinez rezident în SUA. În urmă cu doi ani, a fost "prins" pe terenurile aparţinând companiei DuPont Pioneer din Tama, în Iowa. Acesta este un câmp special pe care compania face experimente cu porumb. Hailong a fugit, dar FBI-ul l-a identificat prin numărul de înmatriculare de la maşina închiriată. De aici a început o investigaţie lungă, în care au fost utilizaţi micro-spioni, iar pentru mult timp au fost monitorizate mişcările chinezilor şi ale complicilor lor în multele încercări ale acestora de a colecta sau cumpăra noile seminţe. Reţeaua s-a închis acum câteva zile în urma arestării lui Hailong. Bărbatul era conştient de pericole. Într-o conversaţie interceptată de federali se plângea despre misiune şi spunea: "S-ar putea să ne trateze ca pe spioni". De fapt, riscă 10 ani de închisoare. Al doilea caz a implicat doi angajaţi chinezi de la o companie din SUA care se ocupă cu dezvoltarea de orez modificat genetic. Aceştia aveau sediul în Kansas şi încercau să intre în posesia de seminţe pentru a le oferi unui laborator din China.

Acum are loc vânătoarea complicilor - În cursul controalelor organizate de FBI au fost interceptate pachete de popcorn în interiorul cărora fuseseră ascunse seminţele furate. Într-o altă împrejurare, seminţele erau ascunse în şerveţelele de hârtie dintr-un restaurant. Munca anchetatorilor nu este încă terminată. Agenţii sunt în căutarea unor posibili complici şi vor să se lămurească dacă spionii chinezi au reuşit să expedieze seminţele furate. În caz afirmativ prejudiciul ar fi enorm: 30-40 de milioane de dolari şi ani de cercetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor