OMG-urile: bune pentru copii, dar nu şi pentru oficialii chinezi

OMG-urile: bune pentru copii, dar nu şi pentru oficialii chinezi.
OMG-urile: bune pentru copii, dar nu şi pentru oficialii chinezi. (The Epoch Times)

În timp ce în cercurile ştiinţifice şi societatea contemporană nu există o părere unanimă despre pericolele aferente organismelor modificate genetic, acestea reuşesc puţin câte puţin să se înfiltreze în toate substraturile existenţei noastre. Sau altfel spus, câinii latră, caravana trece. Astăzi, practic nu mai există vreun stat care ar putea să ţină piept presiunii şi insistenţei corporaţiilor transnaţionale agricole. Deşi aceste companii ne asigură necontenit de inofensivitatea OMG-urilor, oficialii chinezi nu se prea grăbesc să consume ”fanteziile genetice” ale cercetătorilor.

Recent, Ministerul Educaţiei al Chinei a declarat că în cantinele şi cafenelele sale nu există produse conţinând organisme modificate genetic. Aceste declaraţii au stârnit o reacţie negativă în rândurile cetăţenilor de rând. Potrivit NaturalNews, instituţia de stat a postat pe uşile cantinei aflate în gestiunea sa un anunţ potrivit căruia la prepararea bucatelor pentru funcţionarii publici, membri ai societăţii civile sau alţi vizitatori ai cantinei nu se folosesc produsele transgenice.

Trebuie să specificăm că în China produsele modificate genetic sunt recunoscute la nivel oficial ca fiind absolut inofensive şi sunt folosite pe scară largă în alimentaţia elevilor în cantinele şcolare. Se pare că aşa-numita deplină siguranţă a OMG-urilor nu valorează prea mult în ochii funcţionarilor chinezi.

În declaraţia administraţiei cantinei se spune: "În scopul eliminării anxietăţii, precum şi protejării sănătăţii vizitatorilor noştri, cantina Ministerului Educaţiei nu va folosi temporar ulei ce conţine ingrediente modificate genetic, precum şi alte produse alimentare modificate genetic. Savuraţi bucatele noastre din plin şi fără nici o grijă". Ciudat, dar o asemenea preocupare pentru sănătatea oficialilor nu îi vizează deloc pe copiii şi cetăţenii de rând din China.

În acelaşi timp, datorită implicării insistente a Ministerului chinez al Agriculturii, toate eforturile depuse de părinţii elevilor şi de activişti în lupta împotriva folosirii OMG-uri în cantinele şcolare sunt reduse la zero. Doar într-o singură grădiniţă specializată aflată sub auspiciile Ministerului Agriculturii al Chinei, produsele modificate genetic nu se mai folosesc.