Legume bio sau nu: un experiment simplu s-ar putea să vă sperie

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)
P. P.
22.02.2014

O fetiţă în vârstă de 9 ani din Statele Unite a făcut un experiment foarte simplu cu trei tipuri de cartofi dulci crescuţi într-un mod diferit, iar rezultatele finale ale acestuia au fost uimitoare.

În primul pas al experimentului, un cartof dulce achiziţionat de la supermarketul local a fost introdus timp de trei săptămâni într-un pahar cu apă, în speranţa că-i vor creşte frunze şi rădăcini. Totuşi, primul pas a rămas fără niciun rezultat.

Aşa că a schimbat cartoful cu unul nou, din aceeaşi sursă, pe care l-a ţinut în apă o perioadă la fel de lungă. În cele trei săptămâni nici acest cartof nu a dat vreun semn de viaţă.

Dezamăgită, fetiţa s-a hotărât să-i spună vânzătorului de la magazin despre eşecul experimentului.

„Cartofii ăştia nu încolţesc niciodată. La fermă îi stropesc cu nişte chimicale denumite Bud Nip”, a fost replica scurtă a vânzătorului.

În aceste condiţii, fetiţa s-a decis să cumpere un cartof dulce de la raionul cu produse „bio” al supermarketului în speranţa ca acesta va încolţi. Ajunsă acasă, a luat cartoful „bio” şi l-a ţinut trei săptămâni într-un pahar cu apă. În tot acest timp, plantei i-au crescut „nişte frunze blegi”, de aproximativ 5 centimetri.

Nemulţumită şi de acest rezultat, fetiţa, împreună cu bunica sa, au mers la piaţă pentru a încerca unul din cartofii dulci de la fermierii din zonă.

În numai o săptămână de stat în paharul cu apă, cartoful a crescut uimitor de mult, frunzele şi ramurile sale ajungând la o lungime de peste 20 de centimetri.

La o scurtă căutare pe Google s-a dovedit că Bud Nip, cunoscut şi ca Taterpex sau Clorprofam, este un erbicid amestecat cu hormoni de creştere cu care se stropesc recoltele de căpşuni, cartofi, usturoi, ceapă, spanac, roşii, fasole, soia şi altele.

În urma testelor efectuate pe animale s-a dovedit că erbicidul este letal şi poate duce la apariţia tumorilor. Atunci când este folosit, pătrunde în toată planta şi opreşte procesul de creştere, iar o simplă spălare a legumelor nu ajută la nimic.

„Cu atâtea chimicale în mâncare, nu e de mirare că atâţia oameni sunt diagnosticaţi cu cancer!” a concluzionat fetiţa de 9 ani.

Problema alimentelor crescute într-un mediu industrializat şi plin de pesticide devine din ce în ce mai mare în ultima perioadă în întreaga lume. Pe lângă chimicalele folosite în procesul de creştere, pe piaţa alimentelor putem găsi şi ”Organisme Modificate Genetic”. Cel mai mare producător de OMG-uri este compania americană Monsanto care a primit aprobarea să-şi comercializeze bunurile şi pe pieţele din România, Portugalia şi Spania, în restul Europei fiind interzisă.

Chiar dacă mulţi susţin că populaţia lumii nu poate fi hrănită prin metodele tradiţionale de agricultură, creşterea naturală şi tradiţională a alimentelor este deocamdată singura modalitate prin care pot fi evitate pericolele pentru sănătate şi mediu cauzate de agricultura industrială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor