OMG: Monsanto renunţă la Europa
alte articole
Asociaţiile de protejare a mediului şi cei care se opun utilizării de OMG-uri (organisme modificate genetic) în agricultură, au cîştigat împotriva lui Monsanto, compania multinaţionala de biotehnologie din SUA.
Monsanto, ce are 20 de mii de angajaţi în întreaga lume, a renunţat la distribuţia pe teritoriul Uniunii Europene a seminţelor transgenice, a anunţat Brandon Mitchener, şeful companiei din Europa, într-un interviu acordat ziarului german „Tageszeitung”.
"Nu vom mai face lobby pentru noi culturi în Europa", a declarat Mitchener, adăugând că "în acest moment nu cred că vom depune noi cereri. Motivul, printre altele, este cererea scăzută a fermierilor". Mai mult decât atât, în Europa 8 naţiuni: Austria, Bulgaria, Franţa, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Polonia şi Italia, au interzis cultivarea terenurilor cu seminţe modificate genetic.
În timp ce în Germania se făcea acest interviu, pe contul Twitter al filialei europene se sublinia cât de important este încă Monsanto, compania rămânând unul dintre cei mai mari lideri europeni în seminţe "convenţionale", nemodificate.
Însă, Monsanto stârneşte noi îngrijorări în SUA, dar şi în Europa. În Oregon, un fermier a descoperit prezenţa neautorizată a grâului modificat genetic pe proprietăţile sale. Din informaţiile parţiale anunţate de către Departamentul Agriculturii din SUA, aceasta ar fi o varietate rezultată dintr-un experiment făcut de Monsanto în 2005, dar căruia nu i-a fost acordată permisiunea de cultivare şi consum.
Monsanto este o companie multinaţională (cu sediul în Missouri, SUA) ce activează în domeniul microbiologiei agrare. Este liderul producţiei de organisme modificate genetic şi a unui anumit tip de pesticid care, pulverizat peste culturile de OMG, afectează grav sănătatea populaţiei din zonele respective. Seminţele modificate genetic vândute de Monsanto au proprietatea de a se dezactiva automat după un interval de timp. Ca urmare, fermierii trebuie să cumpere de la Monsanto de fiecare dată când doresc să însămânţeze. În numeroase locaţii, seminţele Monsanto au infestat culturile învecinate, transformând şi seminţele vecinilor în seminţe modificate.
"Având în vedere situaţia gravă şi riscul de contaminare pe scară largă şi necontrolată, este necesară testarea fiecărui nou import care provine din Statele Unite ale Americii pentru a evita posibilitatea ca cetăţenii să consume produse administrate (făină şi derivate) cu OMG-uri neautorizate" a avertizat Asociaţia Greenpeace.
"Această contaminare confirmă ceea ce noi spunem de mult timp, OMG-urile nu pot fi controlate, odată eliberate în mediul înconjurător. După un deceniu, contaminarea este încă prezentă, iar consumatorii sunt susceptibili de a mânca un produs neautorizat" - continuă Greenpeace.
În urmă cu doar o săptămână, un marş global împotriva Monsanto, " March against Monsanto ", a mobilizat două milioane de persoane, potrivit organizatorilor, în 436 de oraşe şi 52 de ţări.