Monsanto loveşte din nou. Azi - Columbia
alte articole
Columbia este în pragul unei revoluţii. Mii de fermieri protestează de o lună după ce a fost semnat acordul dintre guvern şi Statele Unite, care favorizează marile companii producătoare de seminţe modificate genetic precum Monsanto, Dupont şi Syngenta şi scoaterea în afara legii a seminţelor fermierilor.
Începând de la mijlocul lunii august Columbia este pe punctul izbucnirii unei revoluţii. În timp ce în Cuba se negociază acordul de pace între FARC şi guvernul columbian, acasă, mii de campesinos (ţărani) s-au întors în stradă pentru a protesta faţă de intrarea în vigoare a Tratatului de liber schimb cu Statele Unite. Acordul de fapt favorizează interesele marilor corporaţii producătoare de alimente modificate genetic (OMG) în detrimentul buzunarele fermierilor şi libertatea populaţiei naţionale.
Protestele s-au întins în diferite părţi ale ţării iar mass-media naţionale este foarte ocupată de a acoperi represiunea militară violentă. Guvernul lui Juan Manuel Santos a tăiat efectiv sprijinul fermierilor locali prin încurajarea importurilor şi lipsindu-i de orice ajutor de stat.
Oraşul cel mai "fierbinte" este Bogota – unde protestele sunt continue - dar toată Columbia este în criză. Producătorii de cafea, cacao, camionagii şi minerii s-au alăturat agricultorilor în semn de protest faţă de politicile unui guvern care îi împiedică să supravieţuiască. În mare parte transportul este blocat, chiar şi cel public, deoarece ţăranii au blocat drumurile de acces în oraş. Mâncarea nu mai ajunge în restaurante iar costul produselor alimentare au crescut exponenţial. Protestul se numeşte „paro agrario”. În timpul grevei naţionale care a paralizat Columbia, guvernul a luat o serie de măsuri violente împotriva protestatarilor.
Presa şi ONG-urile au raportat 660 de cazuri de încălcare a drepturilor omului, 485 răniţi , 12 ţărani ucişi şi 262 de arestări .
Vânătoarea seminţelor "pirat"
Campoalegre este un sat încântător, nu departe de la Bogota, aici se cultivă ( sau mai degrabă se cultivat), cel mai bun orez din Columbia. Majoritatea locuitori sunt fermieri din generaţii în generaţii şi au păstrat mereu cu mare grijă cea mai bună parte din recolta lor pentru plantarea în anul următor. Cu câteva zile în urmă, ICA (Institutul Agricol columbian) a confiscat 70 de tone de orez agricultorilor din Campoalegre. Motivul oficial: prevenirea unui risc pentru sănătate . Seminţele au fost considerate ilegale, deoarece acestea nu sunt "certificate" de către guvern. Şi ce s-a întâmplat la 26 august în Campoalegre s-a întâmplat în fiecare parte a ţării.
Ce spune acordul SUA-Columbia
Semnând acordul cu Statele Unite, guvernul columbian a promis să accepte o serie de obligaţii. Una dintre acestea conţine o interdicţie pentru agricultori de a planta seminţele native forţându-i să cumpere numai pe cele "certificate".
Cum face controlul guvernul? Institutul Agricol Columbian a adoptat o rezoluţie - care interzice ţăranilor să semene seminţe care nu sunt certificate, şi le interzice, de asemenea, să păstreze o parte din recolta lor ca seminţe pentru plantare în viitor.
Dar cum pot deveni seminţele certificate? Simplu: trebuie să fie OMG-uri. Aceasta nu este tot: seminţele certificate OMG sunt vândute la preţ dublu sau triplu şi pot fi folosite numai o dată: o cultură şi gata. În anul următor, fermierii vor fi obligaţi să le cumpere din nou. Din acest motiv, rezoluţia interzice fermierilor să economisească seminţele pe care le aveau.
Efectele Resolución 9.70
Cele mai multe dintre seminţe certificate provin din Statele Unite. Înainte de decizia guvernului aproximativ 3.500.000 de ţărani reutilizau seminţele lor pentru cultura următoare. Cu această rezoluţie se protejează drepturile de autor ale companiilor care produc seminţe certificate acceptate de guvern.
În cazul în care fermierii vor să reutilizeze seminţele, vor încălca "drepturile de autor". Aceasta obligă fermierii să cumpere seminţe de fiecare dată când seamănă. În cazul în care fermierii decid să crească seminţe nu modificate genetic, în conformitate cu legea primesc o amendă de până la 10.000 de salarii minime şi închisoare între 4 şi 8 ani de închisoare. Seminţele lor vor fi confiscate şi culturile arse.
60% din populaţia columbiană este reprezentată de ţărani. Aceştia vor fi afectaţi în mod direct de această lege, care însă, se va resfrânge asupra întregii populaţii columbiene şi nu numai.