OMG-urile provoacă anemie şi leucemie?

Susţinătorii introducerii OMG-urilor nu obosesc să afirme că fanteziile genetice ale oamenilor de ştiinţă nu au nici o legătură cu efecte extrem de negative asupra sănătăţii noastre şi, în mod special, cu dezvoltarea cancerului.
Unele plante modificate genetic poartă genele bacteriei Bacillus thuringiensis. Datorită acesteia, plantele sintetizează endotoxine speciale (toxina Bt), care omoară larvele insectelor. (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)
Kyrill Belan
24.06.2013

Susţinătorii introducerii OMG-urilor nu obosesc să afirme că fanteziile genetice ale oamenilor de ştiinţă nu au nici o legătură cu efecte extrem de negative asupra sănătăţii noastre şi, în mod special, cu dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, există probe pertinente care ne demonstrează contrariul. Unul dintre factorii importanţi ce demonstrează existenţa unei legături strânse dintre OMG-uri şi cancer - este toxina Bt.

Unele plante modificate genetic poartă genele bacteriei Bacillus thuringiensis. Datorită acesteia, plantele sintetizează endotoxine speciale (toxina Bt) care distrug larvele insectelor. Un fel de insecticid universal. În prezent, agricultura foloseşte în jur de 30 de culturi Bt (porumb, bumbac, cartofi, rapiţă, orez, broccoli, alune, vinete, tutun).

Studiul publicat în "Journal of Hematology & Thromboembolic Diseases " a raportat că toxina Bt provoacă distrugerea celulelor roşii şi albe şi afectează producerea acestora de către maduva osoasă la mamifere. În cadrul testelor efectuate pe animale de laborator, folosirea unei singure doze de toxina Bt a fost suficientă pentru a produce anemie şi a afecta hematopoieza, transmite GreenMed Info.

În plus, cercetătorii au descoperit că toxina Bt nu inhibă doar funcţia măduvei osoase, ci şi favorizează producerea unor limfocite anormale, asemănătoare celulelor caracteristice unor tipuri de leucemie. Echipa de cercetare insistă asupra unor studii suplimentare pentru a stabili şi clarifica mecanismele hematotoxicităţii.

Producătorii de OMG susţin cu încăpăţinare că toxinele Bt se distrug în tractul digestiv uman. Cu toate acestea, în cercetările anterioare, medicii de la Universitatea din Sherbrooke din Quebec (Canada) au identificat toxina Bt la 93% din femeile însărcinate, în 80% din probele de sânge din cordonul ombilical al nou-născuţilor şi la 67% din femeile care nu sunt însărcinate. Acest lucru indică faptul că toxina Bt poate să persiste în organismul nostru timp îndelungat şi să se acumuleze la niveluri extrem de periculoase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor