NSA şi serviciile secrete americane - aliaţii gigantului Google

Google şi-a petrecut ultimele decenii formând o bază de date despre orice, inclusiv despre fiecare cetăţean care foloseşte un computer conectat la internet. Acum, compania vrea să coopereze îndeaproape cu Armata Statelor Unite şi să „pună la treabă” toate acele informaţii adunate, explică The Daily Caller.
Logo-ul Google la sediul Google din Mountain View, California (Kimihiro Hoshino / AFP / Getty Images)
P. P.
18.01.2014

Google şi-a petrecut ultimele decenii formând o bază de date despre orice, inclusiv despre fiecare cetăţean care foloseşte un computer conectat la internet. Acum, compania vrea să coopereze îndeaproape cu Armata Statelor Unite şi să „pună la treabă” toate acele informaţii adunate, explică The Daily Caller.

Recent, directorul Google, Larry Page nu a ezitat niciun moment să facă din Google singurul partener indispensabil al Armatei Statelor Unite. De fapt, Google are o istorie întreagă de cooperare cu NSA şi celelalte servicii de informaţii din Statele Unite.

Cum a decurs relaţia dintre Google, serviciile secrete americane şi armata americană în ultimele decenii?

În 2004, Google a cumpărat o companie numită Keyhole specializată în supravegherea prin satelit. În mod strategic, aceasta este finanţată de CIA printr-un fond de investiţii numit In-Q-Tel. Capabilităţile oferite de Keyhole au fost folosite de Google pentru a produce serviciile Google Earth şi Google Maps, folosite în prezente de miliarde de utilizatori şi milioane de site-uri.

În 2008, San Francisco Chronicle a raportat că agenţiile de spionaj ale Statelor Unite folosesc „echipamentul Google ca bază a Intellipedia, o reţea ce are ca scop să faciliteze transmiterea informaţiilor între agenţii secreţi”. În articol se preciza de asemenea că Google are un contract de cooperare cu NSA.

Tehnologia dezvoltată de Google prin intermediul celor două programe va fi completată de noile dezvoltări din domeniul roboticii pentru a servi cu succes şi nevoile Armatei Statelor Unite. Primul exemplu în acest sens a fost deja lansat publicului, respectiv Google Glass - o pereche de ochelari conectaţi la Internet.

În 2010, Washington Post a transmis că Google lucrează împreună cu NSA pentru a descoperi cum au pătruns hackerii chinezi în soft-ul Google. La scurt timp după, The New York Times a anunţat că hackerii chinezi au reuşit să fure întregul sistem de parole al Google, denumit de aceştia Gaia.

Chiar dacă au negat frecvent acest lucru, Google are în prezent foarte multe capabilităţi unice, cât şi informaţii adunate care sunt de un interes stategic pentru NSA.

Informaţiile dezvăluite de Edward Snowden au subliniat de asemenea importanţa pe care NSA o atribuie colectării de date. Este clar că NSA vrea să ştie lucruri precum cine cu cine comunică, ce comunică, când, unde şi cât de mult.

O altă capabilitate incomparabilă este că toate datele adunate de Google sunt centralizate. Astfel că este de cel mai mare ajutor pentru NSA. Google centralizează traficul a circa 2 miliarde de oameni. Peste jumătate de miliard de oameni folosesc în mod regulat Google Search, Maps, Android şi Youtube şi aproximativ jumătate de miliard folosesc frecvent Gmail, Google şi alte social media.

Bineînţeles, nici unul dintre utilizatorii care îşi crează un cont pe unul dintre serviciile Google nu se aşteaptă ca informaţiile private „să nu fie utilizate şi în alte scopuri”.

O altă confirmare vine din partea fostului Director al NSA, Michael Hayden care declara că „Gmail este serviciul de Internet preferat al teroriştilor din întreaga lume.”

Prin serviciile sale, Google are capabilitatea unică să supravegheze pentru NSA comportamentul unui grup de oameni ţintă în funcţie de criterii precum ţara, limba, interese, cuvinte cheie, nume, comunicaţii, locaţie, locul de deplasare, timpul şi alte informaţii, private sau publice, pe care soft-urile le stochează. Pur şi simplu, cel mai mare computer al Google are deja capabilitatea să facă tot ce îşi doreşte NSA să facă şi în plus, toate informaţiile pot fi traduse instant în 80 de limbi diferite.

În final, comportamentul celor mai mari rivali ai Statelor Unite, Rusia şi China, explică tot ce mai rămâne neelucidat despre cooperarea strânsă dintre Google şi NSA/Departamentul Apărării american. Dacă vă mai aduceţi aminte, Agenţia Proiectelor Avansate a Apărării Statelor Unite este cea care a inventat Internetul la începutul anilor '70. Nu este o coincidenţă faptul că Rusia şi China au luat o poziţie ostilă atunci când trebuiau să permită Internetului dominat de Google să se extindă în ţara lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor