NSA a refuzat să precizeze dacă a spionat membrii congresului SUA

Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA).
Agenţia Naţională de Securitate (National Security Agency - NSA). (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite (NSA) a evitat să ofere un răspuns clar la întrebarea emisă de către un senator independent cu privire la operaţiunile de supraveghere asupra membrilor Congresului şi a altor legiuitori americani conduse de NSA, notează RT.com.

Senatorul Bernie Sander, un reprezentat Independent din Vermont, a trimis, vineri, o scrisoare în care întreba oficialii dacă NSA îi spionează, sau i-a spionat în trecut, pe legiuitorii americani. Bernie Sander mai sublinia în scrisoarea sa faptul că legiuitorii sunt precum toţi ceilalţi şi, ca urmare, pot fi supuşi operaţiunilor de supraveghere.

Aceasta a definit acţiunile de spionaj ca ”adunarea metadatelor de la apelurile efectuate cu telefoanele personale sau oficiale, conţinutul site-urilor vizitate sau email-urilor trimise, sau colectarea oricărei date de la un terţ ce nu au fost făcute disponibile publicului general în timpul cursului normal al activităţilor”.

În răspunsul trimis de NSA a doua zi, oficialii acesteia se îndatorau să coopereze cu Congresul ”pentru a rezolva orice îngrijorare a membrilor săi”, evitând să răspundă la întrebarea senatorului.

”Autoritatea NSA de a colecta date informative inteligente include proceduri ce protejează viaţa privată a persoanelor din Statele Unite. O asemenea protecţie este încorporată şi structurează întregul proces. Membrii Congresului au aceaşi protecţie la viaţa privată ca toate persoanele Statelor Unite,” răspundea NSA într-o scrisoare publicată de CNN.

În vara anului trecut, avocatul general al Statelor Unite, Eric Holder, a emis un răspuns la fel de vag atunci când a fost întrebat despre intenţiile agenţiei de securitate de a-şi spiona politicienii.

În răspunsul scris trimis de agenţia de informaţii se mai menţiona de asemenea ”că membrii Congresului vor primi toate informaţiile privind misiunile NSA ce le vor fi necesare la indeplinirea sarcinilor”.

Răspunsul elusiv al NSA a stârnit mai multe reacţii de-a lungul Statelor Unite. Una dintre acestea i-a aparţinut redactorului şef al revistei Atlantic, Conor Freidersdorf, care este de părere că, în răspunsul său, NSA explică că este stăpână pe situaţie.

”Să o spunem astfel, un program ce colectează informaţii de la practic toate telefoanele din America nu are cum să nu includă şi numerele de telefon pe care membrii Congresului le formează, cât şi a celor care telefonează către membrii Congresului”, a notat acesta.

Freidersdorf nu a evitat nici să enunţe una din consecinţele negative pe care programul de supraveghere le poate avea.

”Accesul la datele telefonice poate fi extrem de util celor ce vor să manipuleze legislaţia. Deci, este înţelept să strângi informaţiile şi să le pui la dispoziţia unei ramuri executive a agenţiilor secrete ? Chiar dacă NSA nu a cedat niciodată tentaţiei, vor rezista ei să facă asta întodeauna ?”, a transmis acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe