Scriitori din aproape o sută de ţări condamnă într-o scrisoare adresată ONU spionajul masiv al guvernelor

Peste 500 de scriitori din 81 de ţări, între care cinci laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, au condamnat amploarea spionajului masiv realizat de guverne şi dezvăluit de fostul consultant al CIA, Edward Snowden, într-o scrisoare adresată ONU şi publicată marţi de ziarul britanic The Guardian, informează EFE.
Un steag imprimat cu sigla Organizaţiei Naţiunilor Unite. (YASSER AL-ZAYYAT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.12.2013

Peste 500 de scriitori din 81 de ţări, între care cinci laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, au condamnat amploarea spionajului masiv realizat de guverne şi dezvăluit de fostul consultant al CIA, Edward Snowden, într-o scrisoare adresată ONU şi publicată marţi de ziarul britanic The Guardian, informează EFE.

Aceşti scriitori, printre care figurează Ian McEwan, Margaret Atwood, Orham Pamuk sau Guenter Grass, au avertizat totodată că agenţiile de spionaj subminează democraţia. Din acest motiv, ei au făcut apel la ONU să creeze un proiect de lege internaţională asupra drepturilor digitale care să asigure protecţia drepturilor civile în era Internetului.

Scrisoarea a fost publicată în lumina dezvăluirilor făcute în ultimele luni de fostul analist al CIA, Edward Snowden, privind activităţile de spionaj masiv desfăşurate de centrul de interceptări britanic GCHQ şi de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) a SUA.

Aşa cum amintesc semnatarii, cetăţenii au dreptul să nu fie urmăriţi în comunicările lor. 'Acest drept fundamental a fost anulat de abuzul de noile tehnologii realizat de guverne şi de corporaţii în scopul desfăşurării unui spionaj masiv', au denunţat ei în scrisoare.

În opinia lor, 'o persoană supravegheată nu mai este liberă; o societate pusă sub supraveghere nu mai este o democraţie. Pentru a fi legitime, drepturile noastre democratice trebuie să se aplice atât în spaţiul virtual, cât şi în cel real'.

Scriitorul britanic Ian McEwan, unul din marii reprezentanţi contemporani ai literaturii anglo-saxone, a declarat ziarului The Guardian că 'guvernul preferă întotdeauna securitatea în local libertăţii', subliniind că 'în ultimul timp tehnologia a oferit guvernului resurse de spionaj greu de refuzat şi care l-ar face invidios pe Orwell'.

Scrisoarea publicată de ziarul 'The Guardian' apare a doua zi după ce opt mari companii tehnologice, între care Apple, Google şi Microsoft, au cerut preşedintelui SUA, Barack Obama, şi Congresului american o schimbare a politicii de supraveghere digitală care să fie 'proporţională cu riscurile, transparentă şi supusă unei supervizări independente'.

Este ceea ce solicită într-o scrisoare deschisă difuzată online companiile Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Yahoo şi AOL, ca urmare a dezvăluirilor făcute în iunie de Snowden şi care au relevat existenţa unor programe secrete americane pentru culegere de date telefonice şi digitale ale cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor