Programul „Dishfire” al NSA colectează milioane de SMS-uri zilnic, la nivel global

Agenţia Naţională de Securitate a SUA a colectat aproape 200 de milioane de mesaje text pe zi, din întreaga lume, şi a extras din ele date cu privire la planurile de călătorie ale oamenilor, contacte şi tranzacţii cu cărţi de credit, a raportat joi ziarul Guardian din Marea Britanie.
(Departmentul de Apărare a SUA)
Andrei Pricopie
17.01.2014

Agenţia Naţională de Securitate a SUA a colectat aproape 200 de milioane de mesaje text pe zi, din întreaga lume, şi a extras din ele date cu privire la planurile de călătorie ale oamenilor, contacte şi tranzacţii cu cărţi de credit, a raportat joi ziarul Guardian din Marea Britanie.

Cu numele de cod "Dishfire", programul NSA colectează "practic tot ce poate", a declarat Guardian, citând o anchetă comună cu Channel 4 News din Marea Britanie bazată pe materialul furnizat de fostul consultant NSA acuzat de spionaj, Edward Snowden.

Ziarul susţine, de asemenea, că documentele au relevat faptul că agenţia de spionaj britanică GCHQ a folosit baza de date NSA pentru a investiga comunicaţiile oamenilor din Marea Britanie.

Potrivit publicaţiei, comunicaţiile de la numerele de telefon din SUA au fost eliminate sau "minimizate" din baza de date, în timp ce numere din alte ţări, inclusiv Marea Britanie, au fost păstrate.

Citând o prezentare a NSA din 2011 cu titlul " Mesaje text SMS: O mină de aur pentru exploatare", The Guardian a declarat că programul a colectat 194 milioane de mesaje text pe zi, în medie, în luna aprilie a acelui an.

"NSA a folosit pe scară largă vasta bază de date de mesaje text pentru a extrage informaţii cu privire la planurile de călătorie ale oamenilor, cărţi de credit, tranzacţii financiare şi multe altele - inclusiv a persoanelor care nu erau suspectate de vreo activitate ilegală", susţine raportul Guardian.

Este de aşteptat ca preşedintele american, Barack Obama, să anunţe vineri reforme ale programelor de interceptare ale NSA.

Criticile privind spionajul guvernul Statelor Unite asupra civililor şi oficialilor străini au izbucnit în luna iunie, atunci când Snowden a început dezvăluirile programelor NSA de colectare în masă a datelor telefonice, precum şi a altor programe secrete de interceptare, înainte de a fi fugit în Hong Kong şi apoi la Moscova.

Chestionată cu privire la articolul din The Guardian, NSA afirmat: "Aşa cum am declarat anterior, implicaţia că datele colectate de NSA sunt arbitrare şi fără restricţii este falsă".

Activităţile agenţiei "sunt concentrate şi utilizate în mod specific împotriva - şi doar împotriva - obiectivelor străine de informaţii valide ca răspuns la cerinţele serviciilor secrete", a precizat NSA într-o declaratie, adăugand că Dishfire prelucra şi stoca în mod legal mesaje text, sau datele SMS.

NSA a explicat că în cadrul acestor operaţiuni unele date SMS ale cetăţenilor americani pot fi uneori colectate însă se oferă protecţia confidenţialităţii pe tot parcursul întregului proces de utilizare, manipulare, reţinere şi diseminare a datelor SMS în Dishfire.

"În plus, NSA lucrează în mod activ pentru a elimina datele redundante cât mai devreme posibil în decursul acestui proces", a adăugat agenţia americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor