Snowden: NSA vrea să creeze un computer cuantic care să spargă orice criptare din lume
alte articole
Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA) avea în plan să construiască un computer cuantic capabil să spargă aproape orice sistem de criptare cunoscut de om, se arată în ediţia de vineri a publicaţiei Washington Post.
Proiectul face parte dintr-o iniţiativă de aproape 80 de milioane dolari numită "Străpungerea Ţintelor Grele".
Ideea unui computer cuantic a fascinat de mult timp comunitatea ştiinţifică, cu toate că "documentele dezvăluite de Snowden sugerează că NSA nu este mai aproape de succes decât alţii din comunitatea ştiinţifică".
Dar ce este calculul cuantic?
Un computer clasic utilizează biţi binari, care sunt fie zero, fie unu. Un computer cuantic foloseşte biţi cuantici, sau qubiţi, care sunt în acelaşi timp zero şi unu, mărind cu mult puterea de calcul. Implicaţiile sale pentru criptografie, medicină şi cercetare au făcut din calculul cuantic un obiectiv major pentru serviciile publice, precum şi pentru sectorul privat.
Giganţi informatici din sectorul privat urmăresc de mult obiectivul de a realiza aşa numitele "computere cuantice".
"Pare puţin probabil ca NSA să fie atât de avansată în comparaţie cu companiile civile, fără ca cineva să ştie acest lucru", a precizat Scott Aaronson, de la MIT.
Potrivit documentelor relevate de Washington Post, agenţia americană lucrează la acest proiect în camere speciale, numite "cuşti Faraday", care protejează de poluarea electromagnetică ce ar veni din exterior.
Un computer cuantic ar fi capabil să descifreze orice cod utilizat la protejarea activităţilor online. Niciun secret nu va mai fi în siguranţă dacă această maşinărie inovatoare va fi creată.
Fostul consultant al NSA, Edward Snowden, a provocat adevărate scandaluri globale punând SUA în mijlocul mai multor scandaluri de spionaj. Acesta a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, care vizau inclusiv aliaţii Statelor Unite şi liderii acestora. Potrivit AFP, el ar fi sustras circa 1,7 milioane de documente.
Până în prezent, doar 58.000 dintre acestea au fost transmise presei, susţine redactorul-şef al cotidianului britanic The Guardian.