Google va folosi datele utilizatorilor în scopuri comerciale
alte articole
Planul gigantului de internet american Google este ca de la 11 noiembrie să se folosească de datele personale ale utilizatorilor săi în scopuri comerciale. Anunţul a stârnit o serie de controverse, raportează BBC.
Se pare că Google va folosi numele şi fotografiile utilizatorilor săi, precum şi comentariile făcute de aceştia referitoare la anumite produse în scopuri publicitare şi comerciale, potrivit dailymail.co.uk.
Termenii şi condiţiile de utilizare vor fi modificate începând cu 11 noiembrie, fiind vizaţi utilizatorii reţelei de socializare Google, ale căror comentarii, "follows" şi alte acţiuni vor putea fi folosite.
De asemenea, comentariile internauţilor referitoare la restaurantele, magazinele şi produsele, precum şi muzica şi alt tip de conţinut cumpărat de la retailerul online Google Play vor putea să fie utilizate în reclamele care le sunt prezentate prietenilor sau celor cu care sunt în legătură, în momentul în care aceştia caută pe Google diverse lucruri.
"Dacă aveţi un Cont Google, este posibil să afişăm Numele profilului, Fotografia de profil şi acţiunile dvs. pe care le întreprindeţi în cadrul Google sau în cadrul aplicaţiilor conectate la Contul Google (de exemplu, recenziile pe care le scrieţi şi comentariile pe care le postaţi) în Serviciile noastre, inclusiv să le afişăm în anunţuri sau în alte contexte comerciale. Vom respecta alegerile pe care le faceţi pentru a limita setările de distribuţie sau de vizibilitate din Contul Google. De exemplu, puteţi configura setările, astfel încât numele şi fotografia dvs. să nu apară într-un anunţ", se precizează pe pagina în limba română a Google.
Această decizie a Google se aseamănă cu cea din luna august luată de reţeaua de socializare Facebook. Atunci, unele organizaţii care luptă pentru protejarea libertăţii pe internet şi-au exprimat îngrijorarea, în cadrul unei scrisorii transmise autorităţilor SUA, referitoare la faptul că Facebook utilizează în scopuri publicitare datele personale ale utilizatorilor reţelei, fără a cere acordul acestora. Mai exact, Facebook era criticat pentru că a folosit menţiunea "Like", nume şi profiluri de utilizatori în scopuri publicitare, fără a cere permisiunea pentru acest lucru.
Nici cei de la Google nu au dus lipsă de reacţii negative.
Mai mulţi oameni au protestat cu privire la schimbarea făcută Google, iar unii dintre aceştia şi-au schimbat pozele de la profil cu cea a şefului Google, Eric Schmidt, pentru a apare imaginea cu acesta, în loc de a lor.
Până în prezent, Google nu a emis un comentariu oficial cu privire la protestele împotriva deciziei sale, dar, cu toate acestea, în paginile sale explicative a declarat că este foarte uşor să se renunţe la sistem făcând clic pe o casetă de pe pagina de configurare a contului Google . În acelaşi timp, a avertizat că, dacă oamenii nu doresc să facă parte din program, unele dintre comentariile lor şi „follows” s-ar putea să nu mai fie vizibile pentru alţii pe care îi cunosc pe Google.